уторак, 2. јануар 2024.

ŽIVOT IZVAN MAČA – PRIČA O SAMURAJU PO IMENU KENJI…



 

Nekada davno, u zemlji Nippon, živeo je poznati samuraj po imenu Kenji. Bio je poznat nadaleko po svojoj veštini mačevanja i nepokolebljivoj hrabrosti. Kenji se borio u bezbroj bitaka i osvojivši veliku čast za svoj klan. Ali kako su godine prolazile, stalne svađe počele su da mu opterećuju srce.

Jedne noći obasjane zvezdama, posle posebno naporne bitke, Kenji se obreo u šetnji sam kroz smirenu bambusovu šumu. Mesec beše pun i svetao, bacajući spokojan sjaj na stazu ispred sebe. Dok je hodao, naišao je na mali, drevni hram, napola sakriven obraslim lišćem. Zaintrigiran, Kenji je ušao unutra.

U hramu je sreo starog monaha, mudrog i spokojnog, koji je govorio o putevima zen budizma. Monah je kazao Kenji-ju da postoji i život izvan mača - život poveden u miru, pažljivosti i duhovnom prosvetljenju. Ove reči su pogodile Kenji-jevo ratničko srce. Shvatio je da istinska snaga nije samo u borilačkoj veštini već i u unutrašnjem smirenju i mudrosti.

Kenji je odlučio da odloži svoj mač i posveti svoj život pronalaženju dublje istine o kojoj je govorio ovaj stari monah. Zamenio je svoj oklop za monaške haljine i počeo da proučava zen učenja, meditaciju i umetnost kaligrafije.

Godine su prolazile, a Kenji je izrastao u mudrog i poštovanog monaha, poznatog po svojim dubokim uvidima i spokojnom držanju. Ljudi iz daljine su dolazili da traže njegov savet. Kenji ih je poučavao o važnosti smirenja, lepote koja se nlazi u jednostavnosti i snazi koja se skriva u dobroti.

Jednoga dana, mladi ratnik, ispunjen istim vatrenim duhom koji je Kenji nekada imao, došao je u hram. Izazvao je Kenji-ja, hvaleći se sopstvenim podvizima i pobedama. Kenji je, uz blagi osmeh, pozvao mladog ratnika na čajnu ceremoniju. Gracioznim i pažljivim pripremanjem čaja, Kenji je ratniku pokazao lepotu spokoja i moć smirenog uma. Mladi ratnik, duboko dirnut (ganut), odlučio je da uči od Kenji-ja, započevši sopstveno putovanje izvan mača.

Kenji-jeva legenda je zaživela, ne kao velikog ratnika, već kao mudraca koji je premostio put mača sa putem prosvetljenja. Njegova priča je podsetila ljude u Nipponu da čak i najžešći (naljući) ratnik može pronaći mir (spokoj) i da istinska snaga dolazi iz harmonične ravnoteže tela, uma i duha. I tako se Kenji-jevo nasleđe nastavilo, poput potoka koji neprestano teče, nežan, ali postojan.

Izvor: “Samurai Art”

(prevod sa engleskog)


Нема коментара:

Постави коментар