среда, 17. јануар 2024.

“GERNIKA” PABLA PIKASA…

 



 

Dana 25 oktobra 1881 rođen je Pablo Pikaso u gradu Malaga, ali je veći deo svog života proveo u Francuskoj.

Slikar, vajar, keramičar, scenograf, pesnik i dramaturg. Pikaso, Matis i Dišan smatraju se trojicom umetnika koji su najviše doprineli revolucionarnom razvoju u vizuelnoj umetnosti u ranim decenijama XX veka, odgovorni za važan napredak u slikarstvu, vajanju, graviranju i keramici.

Jedna od njegovih najupečatljivijih slika jeste „Gernika“, koja prikazuje bombardovanje nemačkih aviona 26 aprila 1937 godine u ovom gradu Baskije. Franko je tražio podršku od Hitlera i Musolinija, koji su primenili moderne tehnike ratovanja protiv civila. Bombardovanje Gernike bilo je prvo potpuno uništenje jednog civilnog grada u evropskoj istoriji bombardovanjem iz vazduha. ”Gernika” je slika nasilja, brutalnosti i užasa rata. Navodi se da je tokom pretresa njegove kuće u Parizu jedan nacistički oficir primetio fotografiju murala „Gernika” na zidu i, pokazujući na sliku, upitao: „Jesi li ti to uradio?” A Pikaso je, nakon sekunde razmišljanja, odgovorio: „Ne, ti si to uradio”.

Pikaso se pridružio Francuskoj komunističkoj partiji (PCF) 1944, ali je i pre, tokom Španskog građanskog rata, ostavio brojne uzore, umetničke i lične, lične podrške Republici. “Golub mira” serija crteža koje je Pikaso napravio da simbolizuju mir posle Drugog svetskog rata. Aprila 1949 godine u Parizu je održan Svetski kongres za mir. Među učesnicima su, pored Pikasa, bili i francuski fizičar Frederik Joiot-Curie, francuski pisac nadrealista Luj Aragon, francuski filozof Žan-Pol Sartr i čileanski pesnik Pablo Neruda. Šezdesetih je sve više stilizovao svoj dizajn tako da predstavlja golubicu za mir i dodao je maslinovu grančicu kljunu.

 

Izvor: https://www.museudoaljube.pt/en/2020/10/25/pablo-picasso-2/

(prevod sa engleskog)

 

 

 

 

 

 

Нема коментара:

Постави коментар