недеља, 28. јануар 2024.

TOTEMSKE ŽIVOTINJE KOD INDIJANACA I OD ČEGA SVE ONE ŠTITE…

 



 

Kultura Indijanaca isprepletana je sa životinjiskim carstvom. Plemena govore da svaka osoba ima 9 totemskih životinja. One se poklapaju sa njihovom personalnošću (ličnošću, osobenošću) i životnim putem. Stariji uče decu da identifikuju svoj totem rođenja sa nekom od životinja. One će biti njihovi doživotni vodiči. Još od doba mladosti i adolescentcije, narod polazi u potragu za vizijom. Samo se trude da pronađu preostalih 8 totema. Životinjski duh će ih posetiti i postati njihov podržavajući totetm. Totem obezbeđuje mudrost i smer (putokaz) kada bude bilo potrebno. Neka plemena imaju čak kolektivni (zajednički) plemenski totem. Evo šta znači 18 žiovtinjskih totema kod Indijanaca:

MEDVED – simboliše snagu, liderstvo (vođstvo) i iscelenje. Na medvede se gleda kao na zaštitnike od neprijatelja.

VUK- Vukovi su poznati po svom oštrom instinktu, i oni predstavljaju tajnost, odanost (vernost) i inteligenciju. Vukovi su viđeni kao čuvari koji budno motre na pleme.

ORAO – hvali se zanosnom vizijom i sposobnošću da jedri visoko. On simbolizuje hrabrost, mudrosti i pedviđanje (dalekovidost). On je branitelj od svih zlih duhova.

BAFALO – ova životinja obezbeđuje meso, kožu i kosti. Bafalo oličava zastupljenost i zahvalnost. On bi trebao da štiti od teških vremena.

KORNJAČA – nosi svoju kućicu na leđima. Stoga, ona je simbol samopouzdanja, istrajnosti i  plodnosti. Ona pojačava unutrašnju snagu kao i dugovečnost. Indijanci veruju da može prkositi smrti.

KONJ – Konji su poznati po izdržljivosti i pokretljivosti. Konji su oličenje snage, odanosti i slobode. Oni su viđeni kao čuvari putnika.

SOVA – simbolizuje intuiciju, mudrost i promenu. Budnošću odgone zle duhove.

GAVRAN- Pametan i oportunističan  (prilagodljiv), gavran označava lukavstvo, transformaciju (preobražaj) i proroštvo. Lukavo štiti od obmane.

ELK – sa velikim rogovima elk simboliše snagu, okretnost i slobodu. Služe kao čuvari protiv tereta.

JELEN – predivan i preosetljiv, jelen oličava nežnost, nevinost i ljubaznost. On je veoma ženski totem.

DABAR – on je vešt arhitekta i graditelj. On je simbol marljivosti i opredeljenja. obezbeđuje zaštitu protiv svih vrsta nesreća (nedaća).

LOSOS – vođen je da prevaziđe prepreke pri svojoj migraciji kući. On označava odlučnost, ponovno rođenje i ishranu.

VIDRA – razigrana i nestašna, predstavlja (oličava) humor, radoznalost i radost. Sa lakoćom drži se podalje od žalosti i tuge.

KUGAR (PUMA) – je neustrašiva i teritorijalna mačka. Ona označava liderstvo, samopouzdanje i fokus. Štiti od pretnji.

KOJOT – nestašan i pametan (oštrouman), simboliše humor i  inteligenciju. Sposoban je da nadmudri neprijatelje.

LEPTIR – označava transformaciju, promenu i gracioznost. Može biti simbol dugotrajnog života.

ZMIJA – je fleksibilna i sklona transformaciji (preobražaju). Predstavlja ponovno rođenje, plodnosti  i obnavljanje. Ona je čuvar od bolesti.

RAKUN – veoma je prilagodljiv i snalažljiv. On je simbol istraživanja, zaštite i inteligencije.

 

(prevod sa engleskog)  

 

 

 

Нема коментара:

Постави коментар