понедељак, 29. јануар 2024.

KALIOPA…



 

Kaliopa jeste muza epske poezije i herojske pesme u grčkoj mitologiji. Ona je ćerka Zevsa i Mnemosine (boginje pamćenja). Ona je jedna od devet kanonskih muza, a ostale su Klio (istorija), Euterpa (sviranje flaute), Talija (komedija), Melpomena (tragedija), Terpsihora (ples), Erato (lirska i ljubavna poezija), Polihimnija ( sveta pesma) i Uranija (astronomija).

Muze su bile boginje zaštitnice književnosti i umetnosti i inspirisale su sve umetničke aktivnosti u antičkom svetu. Imale su istaknuti položaj u grčkoj mitologiji i poštovali su ih i smrtnici i besmrtnici. Apolon, grčki bog muzike i igre i zaštitnik umetnosti, bio je vođa muza.

Vremenom svaka od devet muza postala je predstavljanje određene umetničke forme. Kao grupa, nazvane su Helikonijade i Olimpijade u odnosu na različita mesta na koja su posećivale, uključujući planinu Olimp i planinu Helikon u Beotiji.

Prema Homeru, muze su živele na planini Olimp, gde su svojim pevanjem zabavljale bogove s Olipma i nadahnjivale pesnike. Na planini Helikon se govorilo da one igraju oko svete fontane Hipokrena i Zevsovog oltara.

Kaliopa („lepog glasa“) smatrala se vodiljom muza i bila je najveća i najmudrija od njih. Počela je kao muza poezije, koja se kasnije razvila u epsku poeziju (priče o legendarnim avanturama jednog naroda, njegovom mitu i herojima). Kao muza epske poezije, inspirisala je velike epske pesnike kroz istoriju, uključujući Homera, Vergilija (70-19 pre naše ere), Ovidija (43 pre nove ere do 17 naše ere) i Dantea Aligijerija (1265-1321 naše ere). Takođe, odredila je merila po kojima se epska poezija ocenjivala i redovno je pozivana u pomoć kada su pesnici pisali svoja dela.

Kaliopa je u umetnosti često predstavljana kao sedeća ili stojeća figura, držeći ploču za pisanje i olovku, kao da se sprema da napiše sledeću veliku epsku pesmu.

 

Izvor: https://www.facebook.com/whencyclopedia

(prevod sa engleskog)

 

 

 

 

 

 

Нема коментара:

Постави коментар