уторак, 16. јануар 2024.

CARL VON OSSEITZKY dobitnik Nobelove nagrade za mir 1935…

 



 

 

Nobelova nagrada za mir 1935 dodeljena je Carlu con Osseitzkom „za njegovu goruću ljubav prema slobodi misli i izražavanja i njegov vredan doprinos cilju mira“.

Carl von Osseitzky dobio je Nobelovu nagradu godinu dana kasnije, tek 1936. Tokom procesa selekcije 1935 godine, Norveški Nobelov komitet je odlučio da nijedna od nominacija za ovu godinu ne ispunjava kriterijume navedene u testamentu Alfreda Nobela. Prema statutu Nobelove fondacije, Nobelova nagrada u tom slučaju može biti rezervisana do sledeće godine, a ovaj statut je tada primenjen. Carl von Osseitzky je stoga godinu dana kasnije, 1936 godine, dobio Nobelovu nagradu za 1935.

 

Pogledajte ovaj telegram američke aktivistkinje i dobitnice Nobelove nagrade za mir 1931, Jane Addams koja je nominovala Carla von Osseitzkog, koji je govorio o nacističkoj Nemačkoj.

Nominacija je stigla u Norveški Nobelov komitet 15 novembra 1934, a Carl von Osseitzky  je sledeće godine 1935 dobio Nobelovu nagradu za mir.

Osseitzky se pridružio Nemačkom mirovnom društvu, ali je regrutovan u vojsku i služio je tokom Prvog svetskog rata. Posle rata, Osseitzky se vratio u Hamburg gde je uzburkao javno mnjenje svojim govorima govoreći o svojoj doktrini vaspitanja ljudi za mirovni mentalitet.

Ossietzky je 1922 bio suosnivač organizacije Nie Wieder Krieg (Nema više rata), a 1927 postao je urednik političkog nedeljnika Weltbuhne. Ossietzky se protivio nemačkoj vojnoj ekspanziji i svakom političkom ekstremizmu.

Početkom 1933 Ossietzky je prepoznao ozbiljnost političke situacije u Nemačkoj, ali je odbio da napusti zemlju, rekavši da čovek govori šupljim glasom sa druge strane granice.

Dana 28 februara 1933, ujutro nakon požara u Rajhstagu, Ossietzkog je uhapšen kod kuće od strane tajne policije, poslat u berlinski zatvor, zatim u koncentracione logore, prvo u Sonnenburgu, a kasnije u Esterwegen-Papenburgu. U ovim logorima, prema izveštajima drugih zatvorenika, bio je maltretiran (mučen), čak primoran na teške poslove iako je već doživeo srčani udar.

Ossietzky je prvi put predložen na kandidaturu nagrade za mir 1934 godine, ali je nominacija za 1934 stigla prekasno i tek nagrada za 1935 bila je rezervisana za sledeću godinu. Ossietzky je 1936 godine dobio nagradu za mir za 1935 godinu.

U ovom trenutku Ossietzky je bio bolestan od tuberkuloze i nije mu preostalo mnogo vremena za život, ali je vlada odbila da ga pusti iz koncentracionog logora i zahtevala je da odbije Nobelovu nagradu, što je bio zahtev koji Ossietzky nije poštovao.

Nemačko Ministarstvo propagande je javno objavilo da Ossietzky može slobodno da ode u Norvešku da primi nagradu, ali dokumenti tajne policije pokazuju da je Ossietzkom odbijen pasoš i, iako mu je dozvoljeno da uđe u civilnu bolnicu, držan je pod stalnim nadzorom sve do svoje smrti u maja 1938 godine.

 

Izvor: https://www.facebook.com/nobelprize

(prevod sa engleskog)

 

 

 

 

 

 

Нема коментара:

Постави коментар