уторак, 2. јануар 2024.

KRALJEVSKI ALBATROS – VELIČANSTVENI DŽIN NEBA – Hasan Jasim...



 

Albatros je najveća ptica koja može godinama da bude (da leti) bez sletanja. Prvih šest godina života ove ptice provode leteći iznad okeana pre nego što dođu na kopno da se tamo pare. Albatrosi su u stanju da proputuju više od 10 hiljada milja u jednom putovanju (jednom pravcu) i da oplove (obiđu) svet za 46 dana.

Albatrosi su u stanju da lete tako dugo zbog svoje jedinstvene anatomije i fiziologije. Imaju veliki raspon krila, koji može doseći i do 12 stopa, a njihova tela su aerodinamična kako bi se smanjio otpor. Albatrosi takođe imaju posebnu vrstu perja koje im pomaže da odbijaju vodu.

Albatrosi su takođe u stanju da prištede energiju tako što znaju da lebde. Mogu da klize na velikoj udaljenosti bez mahanja (bez zamaha) krilima, koristeći prednosti strujanja vetra. Albatrosi takođe imaju nisku brzinu metabolizma, što znači da ne moraju da jedu toliko mnogo kao neke druge ptice.

Albatrosi su važan deo morskog ekosistema. Pomažu u kontroli populacije riba i lignji. Albatrosi su takođe pokazatelji zdravlja okeana. Ako populacija albatrosa opada, to je onda siguran znak da je okean u velikoj nevolji.

Albatros u opasnosti

Albatrosi su ugroženi brojnim faktorima, uključujući gubitak staništa, zagađenje i prekomerni ribolov. Albatrosi se često hvataju kao usputni ulov u ribarskim mrežama. Albatrosi su takođe podložni zagađenju plastikom. Albatrosi mogu pogrešno shvatiti plastične pelete kao hranu i pojesti ih. To može dovesti do blokada u njihovom probavnom sistemu i smrti.

Šta možemo učiniti da pomognemo albatrosima?

Postoji niz stvari koje možemo učiniti da pomognemo albatrosima. Možemo smanjiti upotrebu plastike i pravilno odlagati plastiku. Takođe možemo podržati održive prakse ribolova. Takođe možemo saznati više o albatrosima i njihovom značaju za morski ekosistem.

Albatrosi su neverovatna stvorenja koja su dobro prilagođena svom okeanskom načinu života. Oni su takođe važni članovi morskog ekosistema. Svi možemo da učinimo svoj deo da pomognemo u zaštiti albatrosa i obezbedimo da oni nastave da lebde nebom za generacije koje dolaze.

 

Izvor: https://hasanjasim.online/the-royal-albatross-a-majestic-giant-of-the-skies/?fbclid=IwAR2eMwccqsE7w0BDm3KM9GlvM-mqCmtqTXYK50By_-xCcYNZqDlWUMDw5I0

(prevod sa engleskog)

 

Нема коментара:

Постави коментар