субота, 9. децембар 2023.

„RAT UMETNOSTI“...

 

 

Knjiga „Rat umetnosti“ autora Stevena Pressfield-a jeste knjiga koja istražuje koncept otpora i kako otpor ometa kreativnost i lični rast (razvoj).

Evo 12 lekcija iz pomenute knjige:

1. Otpor je neprijatelj: Pressfield uvodi koncept otpora kao sile koja se suprotstavlja kreativnosti, produktivnosti i ličnom razvoju. Prepoznavanje i prevazilaženje otpora jeste neophodno (nužno).

2. Kreativni rad zahteva disciplinu: Da bi se savladao otpor, potrebno je negovati disciplinu u svojim kreativnim traganjima. Uspostavljanje redovne rutine i posvećenost poslu jeste od ključnog značaja (važnosti).

3. Profesionalni način razmišljanja: Usvajanje profesionalnog načina razmišljanja jeste ključno za prevazilaženje otpora. Pristupite svom kreativnom radu sa osećajem profesionalizma, tretirajući ga kao posao, a ne kao hobi.

4. Počnite pre nego što budete spremni: Odugovlačenje jeste oblik otpora. Pressfield se zalaže za početak svog kreativnog rada čak i ako se ne osećate potpuno spremnim. Akcija rađa zamah.

5. Kreativne bitke su unutrašnje: Najznačajnije bitke u kreativnom procesu jesu unutrašnje. Prevazilaženje sumnje u samog sebe, prevazilaženje straha i nesigurnosti jesu od suštinskog značaja za uspeh.

6. Otpor ima mnogo oblika: Otpor se manifestuje na različite načine, kao što su odugovlačenje, sumnja u sebe i ometanje. Prepoznavanje različitih oblika otpora jeste ključno za borbu protiv njih.

7. Kreativni rad jeste putovanje: Kreativno putovanje ispunjeno je izazovima i preprekama. Prihvatite poteškoće kao deo procesa i posvetite se svom putovanju.

8. Strah od neuspeha protiv straha od uspeha: I strah od neuspeha i strah od uspeha mogu biti oblici otpora. Priznajte i rešite ove strahove da biste krenuli napred u svojim kreativnim nastojanjima.

9. Profesionalizam nad perfekcionizmom: Dajte prednost profesionalizmu nad perfekcionizmom. Ciljajte da završite svoje projekte, a ne da budete opsednuti čineći ih savršenim.

10. Otpor se pojačava blizu ciljne linije: Otpor se često pojačava kako se približavate završetku svog projekta. Budite svesni ovog fenomena i gurnite se do cilja.

11. Kreativni rad zahteva žrtvu: Obavljanje kreativnog rada može zahtevati odricanja u drugim oblastima života. Prepoznajte i prihvatite neophodne kompromise.

12. Pretvorite se u profesionalce: Knjiga ohrabruje pojedince da se „pretvore u profesionalce“ tako što će se svim srcem posvetiti svojim kreativnim potragama. Ovo uključuje promenu načina razmišljanja ka ozbiljnom i doslednom tretmanu kreativnog rada.

Knjiga „Rat umetnosti“ služi kao dobar vodič za prevazilaženje svih prepreka koje ometaju vaše kreativno izražavanje i lični razvoj. Lekcije naglašavaju važnost discipline, profesionalizma i istrajnosti u suočavanju sa otporom.

(prevod sa engleskog)

Нема коментара:

Постави коментар