понедељак, 11. децембар 2023.

7 LEKCIJA EMOCIONALNE INTELIGENCIJE...

 

 

7 ključnih lekcija iz emocionalne inteligencije, nalazi se u izdanju koje je izašlo povodom 25-o godišnjice revolucionarne knjige Daniela Golemana pod nazivom „Emocionalna inteligencija“, a ona je kamen temeljac samosvesti i razvoja liderstva više od 25 godina. Evo 7 ključnih lekcija iz revidiranog izdanja povodom 25-o godišnjice, najprodavanije knjige koja je doživela 5 miliona kopija, a gde se govori zašto je emocionalna inteligencija važnija od povišenog ili previskog  IQ-a:

1. Upoznaj sebe: Knjiga naglašava važnost samosvesti, sposobnosti da razumete svoje sopstvene emocije i kako one utiču na vaše misli i ponašanje. Ovo uključuje prepoznavanje vaših pokretača, prednosti, ali i slabosti.

2. Upravljajte svojim emocijama: Emocionalna inteligencija nije samo razumevanje vaših emocija; takođe se tu radi o efikasnom upravljanju njima. Knjiga pruža različite tehnike za samoregulaciju, kao što su tehnike svesnosti i opuštanja, koje će vam pomoći da kontrolišete svoje emocije i da mirno i racionalno reagujete na sve situacije.

3. Motivišite se: Sposobnost da se motivišete jeste ključna za postizanje svih vaših ciljeva. Knjiga govori o važnosti unutrašnje motivacije, podstaknute vašim interesima i vrednostima, a ne o spoljašnjoj motivaciji, vođenoj spoljašnjim nagradama.

4. Saosećajte sa drugima: Empatija, sposobnost razumevanja i deljenja osećanja drugih, neophodna je za izgradnju jakih odnosa. Knjiga pruža strategije za razvoj empatije, kao što je aktivno slušanje i obraćanje pažnje na neverbalne znakove.

5. Rukujte odnosima: Društvene veštine, kao što su komunikacija i rešavanje konflikata, ključne su za efikasno upravljanje odnosima. Knjiga nudi smernice za razvijanje ovih veština i izgradnju zdravih i podržavajućih odnosa.

6. Vodite emocionalnom inteligencijom: Emocionalno inteligentni lideri inspirišu i motivišu svoje timove. Knjiga govori o važnosti emocionalne inteligencije za liderstvo i daje strategije za vođenje sa empatijom, saosećanjem i integritetom.

7. Primenite emocionalnu inteligenciju u svim aspektima svoga života: Emocionalna inteligencija nije samo namenjena za posao ili liderstvo; već je vredna (primenjiva) u svim oblastima našeg života. Knjiga vas podstiče da primenite principe svoje emocionalne inteligencije na sve svoje lične odnose, porodični život i opšte blagostanje.

Uključujući ove ključne lekcije u svoj život, možete značajno poboljšati svoju emocionalnu inteligenciju i doživeti veći lični i profesionalni uspeh.

 

(prevod sa engleskog)

Нема коментара:

Постави коментар