субота, 30. децембар 2023.

NAŠA GASTRONOMSKA 2023 GODINA...

 



Vreme je u predzadnjem danu 2023 godine, da podvučemo mnoge crte, preko kojih više nema, ni preko, a ni nazad uopšte, te da izračunam, sama sa sobom svedem čiste račune, a šta se sve ukupno za 12 dugih proteklih i burnih, mnogo radnih, napornih, a i mnogo teških mesci sve stvorilo, odgajilo, napravilo, zamesilo, umesilo, skuvalo, ispeklo, ogulilo, očistilo, naseckalo, opralo, itd.

Sve u svemu, ukupno 670 raznoraznih đakonija, punih šerpi, ovala, plehova, tanjira, činija, tacni, zdela (a takva je bila i svaka prethodna godina u kojoj nije bilo ideje da se sve jednom izračuna, a možda su neke bile i još bolje, no sada čovek nema dokaze svoje osim svoj ZUI, “Zamesi, umesi, ispeci” blog!). I slano i slatko, i gorko.

Gledano po mesecima ta brojka izgleda ovako: u januaru 43, u februaru 46, u martu i aprilu po 49, u maju 48, u junu najmanje 37, u julu 77, u avgustu 60, u septembru najviše čak 80, u oktobru 60, u novembru 65 i u decembru 56, gledano do danas, do 30 decembar 2023, a ono što sledi nakon ovog teksta posle i sutra, neće više ući u statistiku moju, i neće više ni da je bude, a neće mi mnogo sve da mi umanji, kao ni uveća. Pažljivo se sve zbrilao i upisivalo, isto kao što se i kuvalo, a u dnevnik beleški od 2 januara  2023 godine, kada se ideja i rodila, tj. dogodila.

Ali, da ne bi ova gastronomska priča bila puko suvoparna, treba dočarati šta je sve stalo u tih 670 jela, obroka, mada nije ubeleženo baš sve. Koliko opranih i oguljenih ili nasečenih jabuka, za užine i drugog raznog voća, a te unose nisam beležila. Nisam beležila ni jednom kad ispržim jaja, a nisam u ovu statistiku beležila ni jedno jelo koja je skuvala samo majka samo u sezoni mart-oktobar kad obe koristimo istu letnju kuhinju. A svih ovih 670 jela su većinom samo moji, a u nekolicini majka mi je pomogla, pa sam zajedničke trudove nam takođe zbrajala. A kad siđem u letnju kuhinju mahom svi trudovi su moji, te onda kuvam i po želji drugih, jedino kad sam u zimskoj sezoni samotnjačke svoje kuhinje onda kuvam logičnije. A trebala mi je konačno jedna šira i autentična slika, da čovek sam sebi zna i vrednost i žrtvu i sposobnost i sve drugo, jer upisivano je stanje u proteklih 364 dana (nisam ubeležila šta se desilo 1januara 2023, verovatno ništa, jer se imalo novogodišnjih zaliha, kao ni šta će biti sutra delikatesno za 31 decembar 2023 ili doček Nove 2024). A svaki dan ima čovek koji uredno živi: doručak, ručak i večeru i najmanje, ne najmanje, nego baš 2 užine, dakle 5 obroka puta 364 dana to je gledano u brojkama 1820!, s tim što se nekad nešto od ručka uzme za večeru da seumanji broj trudova i kuvanja, napora, a nekad se u malom broju čovek osloni da mu neko skuva nešto drugi, mada meni nije zapala takva sreća, a ja prosto to i ne volim, pošto imam drugačiju logiku kuvanja i začina, itd.

Poćiću od najlepeš slatke priče, od divnih užina, od torti, kolača, pita, dezerta, svega onoga što mi već preko mesec i po dana “fali”, i manjka u nešto jačem porastu slatke statistike za 2023. Princes krofne napravljene su 4 puta, pita sa jabukama 8, keks torta 4, žuti kolač sa višnjama 3, prhki kolač sa višnjama 3, plazma torta, kompot od višanja 5 puta, gurabije 3, linceri 3, koh 4 puta, mafini,vanil kuglof sa bademima, paša lokum, božićni kolačići, sutlija čak 8 puta, čizkejk, štrudla sa džemom, voćni kolač bez šećera, mrsni zebra kolač, kolač sa jabukama, posni čupavci, posne kuglice, dezert od bundeve, dezert od piškota, prepečeni orasi za grickanje, domaća čokolada sa orasima i suvim grožđem, preliveni kolač sa grizom i orasima, kolač sa višnjama i pudingom, brza voćna torta, voćna salata dva puta, kolač crnac, kolač sa makom, brzi kolač sa marelama, kuglof od pomorandže. Puding se skuvao čak 8 puta i to 3 puta sa ukusom od vanile, jednom od karamele, jednom od jagode i 3 puta od čokolade. Rolati sa džemom pekli su se 5 puta, i 5 puta napravljeno raznih vrsta dezerta, najviše mojih izmišljenih, zatim kolač od jogurta, dezert sa grizom, rokoko krempita, kaša od letnjih jabuka, tufahije čak 3 puta, i opet mnogo puta dezerti raznih ukusa, te tako dezert griz i jabuke, dezert sa jabukama, dezert puding i kruške, potom slatka pita sa tikvicama dva puta, čupavci, dve torte sa breskvama (torte se svele samo za rođendane), griz, kolač sa jabukama, lenja pita sa jabukama, mesečići, dva puta bakin kolač, dva puta kolač sa jabukama, i 6 puta kompot od jabuka. Tu su  i palačinke sa džemom, kolač sa kupinama, nejjednostavnija torta, griz kolač. Onda veliki puni najveći plehovi pečenog raznog voća: najpre pečene smokve, pečena bundeva, pečene jabuke i smokve čak 4 puta, i opet pečene jabuke. I ovo nije kraj, jer ovoga ima još, a da je samo slatko, mnogo je uloženog napora i novca – ljubavi i vremena. Tu još ima da stane: dva puta tiramisu, prhka pita sa smokvama, sočni kolač sa jabukama, oktobarski dezert, kolač od piškota i kupina, kuglof od šargarepe, kikiriki kuglice, kolač sa kupinom, ovseni mafini, oktobarske kuglice, voćna salata sa čija pudingom, kolač sa ovsenim pahuljicama i jabukama, dva puta tulumbe (od toga drugi put danas 30 decembra 20203, za novogodišnju trpezu), i opet palačinke (majka je napekla tokom godine brdo palačinaka, a to niko ne ubeleži). I na kraju sezone mešenja 2023 posna oblanda za slavu i slavsko žito.

I da pređemo na glavne obroke, na slana jela, na salate, namaze, pite, hleb, itd. Da se pamet zavrti od raznovrsnosti, a samo od naziva, ukusa, mirisa, a kamo li od silnog utrošenog vremena, da sve ovo i opet ima, a ima i toga da ti ovoliki trud kako kad, kako gde, kakao ko, maniše, te te skenjaju i omalovaže, te ovo je suvoparno, te ovo je ovako, te ovo je onako, itd.

Na početku 2023 pekle su se kvasne mnoge stvari, o raspustu, i tako je već na početku 2023, a pri vođenju ove gastronomske statistike kroz moje ruke i kičmu, prošlo samo 7 velikih plehova pizza, a onda i jedna pizza sa pestom do spanaća za moju dušu. Makarone su napravljene u toku godine 8 puta, na različite načine, 3 puta sa sirom, zatim u softu od povrća, sa spanaćem i jogurtom, sa sirom i blitvom, sa tikvicama, sa pestom od rukole. Pasta se napravila čak 20 puta, na razne načine, od toga 4 puta sa belim pilećim prsima, zatim sa belim ćurećim šniclama, sa brokolijem, sa blitvom i prazilukom, sa tikvicama čak 10 puta, sa piletinom još 2 puta i pasta bolonjeza. Zapečinjao se i krompir sa mesom na razne načine, dva puta sa ćuretinom, dva puta sa spanaćem, i 2 puta sa piletinom, dakle ukupno zapečenog mesa i krompira 6 puta. Pravile su se i domaće mnoge paštete, čak 10 puta, od tune i peršuna, od tune i povrća, od tune i krem sira, od tune čak 3 puta, od pileće džigerice, od pilećeg mesa i jedna posna. Umesila se i jedna fokača, a 5 puta se napravio pesto od raznih aromatičnih začinskih trava. Jednom se dinstala blitva sa mnogo praziluka. Pravile su se i šnicle, čak 6 puta, od toga jednom od povrća i jednom od ćuretine i blitve, a 4 puta ćureće. Mutilo se i pire 7 puta, od toga jednom od bundeve i jednom do karfiola, a 5 puta od krompira. Spremao se i pirinač sa povrćem čak 4 puta. Gotovile su se i bukovače, dva puta pržene i jednom dinstane sa povrćem. Od kiselog kupusa jednom se napravila posna slavska sarma. Ovsena kaša sa čokoladom jednom, a druge ovsene kaše za doručak u toku godine ukupno njih 36, a što mi je najomiljeniji doručak (ovsene pahuljice 36 puta, možda je to nešto što je napravljeno najviše puta, a što je dosta brzo i lako). Jednom  se napravio tahini, jednom suši, zatim zeljanica bez kora, pituljice, kokice, meksikanska salata, ćureća paelja sa mladim lukom, rolnice od pilećih srca, i 6 puta se pržila pileća ili ćureća džigerica, potom prženice 4 puta, od toga i na neke nove načine bar jednom-dva puta.

Kuvale su se i biljne posne čorbe čak 11 puta, i to razne – od karfiola, od bundeve, od povrća, od spanaća, od tikvica, od blitve, od patišon tikvice. Skuvala se i palenta 6 puta, ispekla pogača Dalmatino, zapečeni pileći bataci, tortilje 3puta, a dva puta sa povrćem i jednom zepečene. I meso se barilo, kuvalo, dva puta pileći bataci, jednom ćuretina i jednom pileća krilca. Kuvale su se i zelene sarmice, dva puta od blitve posne, jednom od blitve sa slaninom, zatim dva puta sa piletinom, i 6 puta od zelenih mladih liski našeg kupusa Ditmar. Sarmica se skuvala čak 13 puta. Jednom sam kuvala pasulj i to na marokanski način,  inače sam se najela ponekad i pasulja sa rebarcima kad ga skuva majka. Dva puta se pileća džigerica uvijala u skupocenu pančetu i to su pravi delikatesi, zalogaji. Jednom se skuvala letos tomato supa, i jednom napravili ražani štapići. Patlidžan se jeo 3 puta, jednom zapečen i dva puta jelo od patlidžana sa domaćim jajima. Jednom su se napravile piroške od spanaća, a uštipci su se pravili 9 puta, ovseni, zobeni, a od tikvica čak 6 puta. Dva puta napravila se jagnjeća sarmica i jednom kalindžo.

A hleb najpre kvasni dok posle nisam opet počela jesti samo hleb bez kvasca: Norveški hleb 8 puta, zatim kukuruzni hleb, ražani hleb, heljdin hleb, hleb premazan mleko, hleb sa 4 vrste semenki, hleb od spanaća, zdrav lebac, ovseni hleb bez brašna, hleb od ovsenih pahuljica 4 puta i Irski hleb. Dalje, samo sam hleba ispekla 21 put ili 21 komad, tako da i jedan jedini čovek iziskuje dosta hrane (a ja nikad ništa snisam sebično jela i pojela sama). Moja sreća jeste da hleb uzimam samo za doručak, a pomogle su mi i  tortilje, integralne palačinke, da ne mesim mnogo hleba, itd. A kad smo ove godine naučili da olako pravimo tortilje malo se kršilo staro pravilo, pa su tortilje bile omiljene pogotovo za ručak, a tortilja ispeklo se u mom broju 17 puta, od toga dva puta ražane i jednom heljdine. Majka je možda sama i manje od ove cifre ispekla tortilja. Umesile su se i mekane ražane lepinje, i napravio namaz od avokada. Pravili su se i puteri razni, od kikirikija, od golice, od avokada, od sunockreta i šargarepe, i opet od kikirikija. Pilav, nešto mnogo omiljeno, se napravio 13 puta , od toga 4 puta sa ćuretinom, jednom sa povrćem, 6 puta sa piletinom i jednom sa pilećim batacima. Slatki kupus se kuvao 9 puta, od toga 4 puta sa jagnjetinom, 4 puta sa ćuretinom i sa piletinom. Pekle su se integralne palačinke 6 puta, zatim ovsene 6 puta, i ražane 10 puta, dakle ukupno 22 puta. Boranija se kuvala 8 puta, od toga 3 puta s ćuretinom i jednom sa pilećim krilcima, a ostalo je bilo posno.

Tikvice su se punile 2 puta. Pravljena je i bajadera od belog pilećeg mesa i od mesa i paprike, dakle 2 puta. Sataraš se pravio 10 puta, čak i sa tikvicama jednom, a punjenih čamčića od tikvica bilo je još 3 puta.Tikvice su se jele u svim nijansama ukusa, još 7 puta, začinjene, sa povrćem, iz rerne 2 puta, kao jelo od tikvica, grilovane tikvice i zapečene. Napravljeno je i predjelo od paradajza. Omiljeno jelo bile su zapečene palačinke sa blitvom čak 7 puta. Pravile su se i  razne slane pite: brza pita, sa spanaćem 2 puta i blitva u kombinaciji sa sirom (mnoge pite napravila je majka sama). Ćufteta sam skuvala 2 puta, i ispekla 2 puta slane štanglice, zatim rolat od blitve, ćevapčiće na roštilju, pastrmku na roštilju i pastrmku sa brokolijem, dakle 2 puta. Bubalo se pržilo, i pileće i  ćureće 2 puta. Pravio se liker od jaja, zatim med od maslačka i dva puta od borovih iglica. Kuvali su se sokovi i srupi, 5 puta, a dva puta od višanja, dva puta od mente ili nane, a jednom se skuvao fruktal sok. Slanih štanglica bilo je ispečeno još 4 puta, 4 velika pleha.

Sezonske salate bilo je dosta, mnogo, te nisam sve upisala, ali samo nešto, samo malo od  upisanog kaže ovako: 3puta salata od cvekle, 3 puta salata od pečenih ljutih papričica, 8 puta salata od pečenih paprika, 2 puta kupus  salata (nisam beležila svaku napravljenu porciju najviše napravljene salate, a salate imam svaki dan dva puta na trpezi najmanje, jer nemam hleba za ručak i večeru), i još mnogo neupisanih sezonskih salata, itd. Kuvao se ledeni čaj, otomansko šerbe, a taciki salata se pravila 4 puta, a pohovani cvetovi tikvica takođe 4 puta. Mutio se i domaći sladoled 8 puta, i to od marele, od višanja, čokoladni, sa malinom, kombinacija keks i jagode, keks i čokolada, keks i maline. Pohovale su se i palačinke 2 puta, dinstale se paprike sa povrćem, pravili pileći ražnjići sa povrćem, čak i lazanje 2 puta od tikvica i od patlidžana, savijale rolnice od ćuretine i paprika. Pržilo belo ćureće meso 2 puta.

Uprženih jaja, koliko, nemam upisano. Kuvali su se i biljni posni potaži, čak 12 puta, od tikvica 5 puta, septembarski, od karfiola, od tikvice i blitve, od bundeve, od pečuraka i tikvica, od bundeve i tikvica, i opet od bundeve. Još dva puta pravile su se pljeskavice od povrća. Pohovalo se i meso, 2 puta, jednom ćureće šnicle sa susamom, a drugi put pileće šnicle sa susamom. Pravile se rolnice od mesa, ćuretina i spanać, ćuretina i paprika, dakale još 2 puta. Pravila se i pita od heljdinih palačinaka. Jednom se ispohovao i karfiol. Pekle su se i crvene paprike za zimu.

Meso seg rilovalo, 7 puta, belo pileće i belo ćureće meso, nekada sa paprikom, nekada bez ičega, a završilo bi kao prilog uz povrće ili salate. Jednom senapunila bundeva, jednom su se napravile heljdine palačinke, jednom se ispeklo ćureće meso, a dva puta se napravio ćureći gulaš, jednom se napravio i krompir sa blitvom (pravilo se i više puta, posebno u zadnjih mesec i po redukovanih dana). Jednom sam skuvala jaja, takođe ni barena jaja nisam svaki put upisivala. Dva puta spremili su se šampinjoni, jednom dinstani, jednom zapečeni. Punjene paprike napravila sam 9 puta, jednom sa ćuretinom, jednom punjene feta sirom, 2 puta posne, jednom punjene pasuljem. Kuvao se i grašak, 4 puta sa piletonom, sa ćuretinom, jednom- dva puta čak i posni. Grčka pita napravila se 2 puta i sa gotovim korama i od spanaća. Pržile su se i paprike, najmanje 13 puta, ponekad sa lukom i šargarepom. Pravila se krompir salata sa šećercom, pravili su se krekeri od spanaća, a celer salata ili romulada napravila se 5 puta (možda neku nisam ubeležila). Jednom se ispohovao i celer. Musake su pravljene 3 puta, od padlidžana, od karfiola i od pečenih crvenih paprika. Dinstalo se, meso i povrće, čak 8 puta, ćuretina i paprike, povrće, ćuretina i krompir, bundeva, krompir, krompir sa blitvom vieš puta, blitva sama. Kuvala se supa sa ćuretinom i povrćem. Pravile su se špagete 3 puta, sa džigericom i u sosu od paradajza. Kuvao se krompir paprikaš 7 puta sa ćuretinom i sa sezonskim povrćem. Ispekle su se dve proje sa spanaćem i mladim lukom, ali i sa blitvom. Napravljene su i dve projare sa sirom, a trouglići od  heljde ispekli su se 3 puta. Upisanih prženih jaja imam samo 2 puta, i to jednom sa slaninom, a jednom sa pršutom. Dinstala su se opet pileća srca sa povrćem. Kuvali su se džemovi, 5 puta, dva puta od trešnje, 2 puta od šipurka i jednom od drenjka. Mutili su se omiljeni omleti, mnogo puta, čak 27 puta najmanje, na razne načine od spanaća 5, sa crvenom paprikom, sa lukom 5, sa brokolijem, od tikvice 4, od praziluka, sa povrćem, sa tikvicom i lukom, sa sezonskim povrćem, sa koprivom 4 puta.

I to bi bilo najprijatnije, sve od naše gastronomske 2023 godine. Sve domaće i zdravo postignuto, a dobro pomnoženo sa kafanskim i drugim tržišnim cenama iznosi čitavo blago…

 

Нема коментара:

Постави коментар