петак, 22. децембар 2023.

KO ĆE ISPRAVITI KRVAVE BRLJOTINE ZLOTVORA...

 


 

Još jedan roman pod nazivom „Zlotvori“, pročitam za dan, i opet iz tri poteza, a u pitanju je zadnja preostala knjiga iz plejade velikih 5 knjiga Dragoslava Mihailovića, sa kojima sam se bavila prethodnih dana, a predviđala loše sebi da ću sa ovim nikad težim i potresnim štivom završiti i posle Nove 2024 godine. I na svoje zaprepašćenje uspela sam da izdržim, da preživim čitanje, da završim svo štivo i pre očekivanog, a rekla bih opet neverovatno brzo, ubrzano. Jer, tako je zahtevala moja čitalačka radoznalost, kao i ponetost da isprobam mogu li podneti sav taj pročitani užas, a trebalo je proći nikad teže, kroz mnoštvo strave i užasa.

Ovoga puta prati se sudbina jednog velikog zlotvora, ubice i na kraju samoubice, koji je glavni lik, negativan crni junak, za koga bi svako imao što manje interesovanja u životu, osim ako nije psihijatar. I posle toliko knjiga u kojima se saoseća sa žrtvama, po prvi put mora čovek da netera sebe i da podnese šta sve baljezga i opisuje, priča jedan od zlotvora. Niti opet ima mnogo, istorijska tkanica je ogroman, a za koji kraj priče se čitalac, mora uhvati  da preživi sve ovo, nasluti se... Ali, u književnosti treba izdržati mučan susret sa jednim velikim čovekomrscem i zlotvorom (sa mnoštvom zlotvora), i otuda izaći neoštećen, ali ne i nepotresen. I treba mu ispitati poganu narav, opipati podmukli karakter, zavući mu se u zatrovanu psihu i ubijenu dušu, i pročitati njegovo rođeno zlo i unutrašnju svu izopačenost, sadizma, patologiju, itd.

Ratne 1941 jedna četa od 4 partizana po imenima Mirko, Stanoje, Jovo i Branko, poslati su da zatrpaju i miniraju dinamitom jamu Senjskog rudnika. No, dođoeš tu meštani te uspeše da to sve obustave, sa pokolebaju 4 mlada partizna, da ne izvrše svoj obavezni zadatak, jer su ti ljudi upravo živeli od te jame, od kopanja rude, itd. Kad su se 4 partizana vratila u šumu nisu tamo zatekli svoju četu. Onda su počeli da se razračunavaju sa Nemcima i prišli su četi varoških mladića gimnazijalaca. Nemci su zatim izvršili masakr. Pobili su 30 rudara iz Okna i žitelje, izvršili su streljanja, a neke su vagonima odvezli za Ćupriju, neke pobili oko Lapova, a za svakog ubijenog Nemca dalje su ubijali po stotinu talaca. Bilo je to vreme velikog krvoprolića. Zatim su prišli jednom komunističkom komesaru i skojevcima. No, jedne kobne noći ustanu ova 4partizana i ubijaju komesara, a ostale partizane svezaše, pozvaše Nemce i isporučiše ih kao taoce. Sve ovo obavili su uz pomoć 15-ak seljaka. Nemci su tada streljali 12 partizani, a njih 30-ak su mučili, saslušavali, dok ih na kraju kroz zatvore  i logore nisu umorili. Samo jedan mladi Ciganin izdao je Nemcima imena ostalih skojevaca, a on je nakon bekstva u Nemačku ubrzo postao izvršilac prljavih poslova i rabota za zagrebačku tajnu policiju. Ozna je iz osvete uhvatila kafedžiju Tiku, koga ubijaju,  itd.

Ona 4 partizna koja nisu izvršila sabotažu na rudarskoj jami, poskidaju petokrake zvezde sa svojih kapa i nađu na planini svoje partizane. Komesar ih izgrdi kad sazna da zadatak koji im bi poveren nije okončan.  Mirko jedan od ta četiri partizana bude predat sudu, i osudiše ga na kaznu streljanja, a dželti mu biše ona njegova trojica saboraca, partizana iz njegove male grupe. Ubiše ga Jovan, Branko i Stanoje. Samo Jovan nije bio potrešen ovim, jer je smatrao da ubija po naređenju partije, a Branko se užasnuo, jer je porazno da svoji ubiju svoje. I svi koji su ubili i osudili Mirka, imali su tragične sudbine i bili su kažnjeni, mahom odmah, od nekog nevidljivog kosmičkog usuda. Samo se Jovan nekako izvukao iz svega, ne plativši ceh na početku, odham, već tek na kraju svoga, a tuđom krvi dobro natopljenog života.

Jova beše opančar, a u ratu izađe na zao glas, te kuda god on prođe za sobom poseje samo plač, samo jauke, samo leleke, i svojim ubilačkim radom od drugova dobi visok čin i postade komandant, i okačiše mu čak i najviša odlikovanja. No, sve to biše samo spoljašnji znaci slave i uspeha, dok se iznutra Jova razjedao, nešto ga u dubini bića njegovog tištalo, grickalo, bolelo, peklo. Jednom rečju bio je nezadovoljan čovek. Zaslužan je bio za mnoga ubista, streljanja, hapšenja, mučenja, ne samo u ratu, nego i nakon rata, kada postaje šef Golog otoka, gde boravi 6 godina, odakle je premešten na kopno, u Beograd, dobivši jedan od administrativnih poslova.

Pukovnik Jova Veselinović posle Golog otoka čovek je „razočaran i u sebi uzdrman“. Odjednom ne ume da se isprsi i snađe u svetu, u gradu u koji ga vratiše, ne ume posle onolikih zverstava koje je počinio tamo daleko na Golom otoku, ali i pre njega, još u vihoru bratoubilačkog rata. To je čovek čiji su se utvrđeni bedemi, kao ideali  izdrobili i rasitnili, te više nema znakova pomoću kojih bi se lepo ili bolje snašao, i kao da živi  u nečijoj tuđoj koži, u nečijem tuđem životu, a najviše u životu onih koje je ubio. Postao je i sumnjičav, podozriv, te sve mu smeta, ne samo špijuni, već i prijatelji, saradnici, tačnije sve doživljava na krajnje neprijateljski način. Njegovi najviši ideali nekako su se rastočili, rascrvotočili, te nema onog nekadašnjeg smirenja. Utehu nalazi u piću i duvanu, a piće mu pomaže da zaboravi prikaze i slike, duhove iz prošlosti, siluete ubijenih koje je mučio i kinjio. Posebno postaje razočaran kada ga vešto uklone, na brzinu penzionišu, kada ga jednom rečju samo šutnu, kao vernog psa, kao džukelu koja više nikome i ničemu ne može da posluži.

Pao je dakle na crno dno svoga unutrašnjeg tamnog ponora, te oseti u sebi bol. Narasla je u njemu dosada. I postao je mnogo napet, zapet. Zatvoren samo čita novine. Osamljen. Pust. Sve mu je odvratno, i besan je na sve ono što čuje na tv ekranu. I muče ga snovi i komšari. Muči ga nesanica. Muči ga nespokoj. Muči ga nečista savest. Muče ga zločini i žrtve koje je zverski i sadistički umorio, pobio. A kada izađe na ulicu, plaši se od nekog iznenadnog napada, plaši se paranoično od nečijeg ataka, a na ulicama susretaće najviše lica umrlih, lica svih svojih žrtava sa kojima će se razračunavati dosta nemoćnije, dosta staloženije, nazirući da mu oni nagoveštavaju nužan kraj.

U sebi je nosio mržnju prema svemu, i nosio je zlo. Onda je osetio da se ipak nešto u njemu promenilo, kao i naokolo, i da ga više ne razumeju čak ni oni za koje je ubijao, hapsio, isleđivao, za koje je vršio najprljavije poslove i zločine, oni po čijem je naređenju zavodio crveni teror, itd. Počinje da prezire i ženu, sumnja da mu je neverna bila dok je on izvršavao zadatak na Golom otoku, pa čak odlazi u toj mržnji još dalje, te će zamrzeti i sina jedinca, čak sumnjati da dete nije njegovo, i zato će mu biti olako da ih oboje ubije, pre nego na koncu ubije i samog sebe. Čovek koji je druge nasilno bacao u tragediju, sad skončava u najvećoj i najcrnjoj tragediji.

Poražen je odjednom, jer više niko prema njemu ne gaji onu staru dozu uvažavanja, zazora, straha, strahopoštovanja, čak više niko od njega ne zazire, niko ga se ne plaši više, kao mnogi što su zazirali još od rata. Odjednom postaje nemoćan, postaje slab, on koji je jedino bio krvavi dželat, zlotvor. Da bi utvrdio da li mu je žena bila ikad neverna, organizovaće pravu ličnu i svoju privatnu, samostalnu istragu, zbog koje će uhoditi, ispitivati propitivati, posećivati, itd. Postaće sumanut i lud, samo se još to lice njegovog stvarnog ludila i opasnog ludaka još neće videti. Na tu svoju istragu potrošiće 3-4 meseca. Kako uhodi ženu, isto tako osmatra i svoga sina jedinca.

Mučiće ga mnoga pitanja, mnoštvo pitanja, a sumnja koja ga bude razjedala, ostaće u njemu poput korova sve do konca i tragičnog kraja. Mučitelj drugih, postaje prvo mučitelj svoje najuže porodice, a onda i mučitelj samoga sebe. U tom mučenju on je bespomoćan, isušen, jer više nigde ne nalazi sebi ravnog sadruga i istomišljenika po oružju i krvi, i nema onoga sa kim bi mogao da podeli svoje najcrnje i prikrivene tajne sa dna svoga ponora, sa dna svoje okrvavljene puste duše.

Njegov svet je prepun noćnih i dnevnih mora, pun halucinacija, priviđenja, čak i na javi, a ne samo u snu. Postaje veliki nesrećnik koji tumara po blatu, čak i uneređen i upišan samo kako bi došao u posed još jednog svog važnog dokaza. A najveći zamor i najveća strašna mora postaje mu neobičan susret na beogradskim ulicma sa žrtvom koju su zvali Nakarada, a koju je mučio i umorio na Golom otoku. I dok ga niko živ više ne prepoznaje, ne zarezuje, prepoznaće ga njegova svaka ubijena žrtva, najpre ovaj umrli Stevan Nakarada, koji dolazi kao strašni anđeo osvete po svoju dušu rastavljenu koja ostade slepljena na Jovinim krvavim rukama. Sreli su se opet nakon 15 godina.

Pre 15 gdoina, te 1951 na Golom otoku, na Golaću, Jova je mrvio Stevana Nakaradu, vređao ga, iako je Nakarada za razliku od predratnog opančara, bio poratni profesor srpskog jezika iz Smedereva. Nakaradu su mučili, nad njim se brutalno iživljavali, gonili ga da tegli  i vuče, ćuti, bojkotovali, tukli, premlaćivali. Žrtva je stajala smirena čekajući svoj posmrti ropac. Nisu mu dozvoli da ide u bolnicu, jer su imali pod obavezu da istrebe sve takve kao što je profesor Nakarada koji neće da se revidira, niti hoće da izda. Oni će zgaziti, ne samo Nakaradu, već njegov čitav porod, sve njegove naslednike, svu njegovu decu i potomke, tako ko zna koliko kolena i loza posle Nakarade, a radiće svima njegovim isto. Jova progoni čitavu porodicu, te učiteljici Bosi Nakaradi zagorčava život. Otpuštaju je iz gradske škole i premeštaju u seosku, zatim je izbacuju iz državnog stana, itd. Nisu mogli da je privole da im bude saradnik, saučesnik u zločinu, niti da se odrekne muža. A nisu mogli ni da joj nameste ljubavnika, pošto je za njihov istančan ukus ipak bila ružnjikava, kao i sve Nakarade uostalom. Nisu imali šta da joj namontiraju, niti čime da je ucenjuju. Nije se Bosa mogla uslikati u nezgodnoj golicavoj situaciji preljubočinstva. Bosa nije ni političarka, a ni kurva.

Jova je zapamćen kao šef koji mnogi kipti, mnogo besni, mnogo se srdi, mnogo peni, mnogo ljuti, očas posla izgubi kontrolu, plane, itd. Islednik Jova nema unutrašnje bogzna kakvo mišljenje ni o svojim saradnicima, te potajno u sebi pomisli o mnogima njima samo loše, da su svi prezaposlene seronje, ali nikad to neće njima smeti da kaže pravo u lice. Onda su neki od uposlenih na Golom otoku počeli da lude, posebno oni koji su potajno noću zakopavali unakažene mrtve, a to su bili krupni problemi čak i za svemoćnog Jovu. Zatim su smisli kako da ih odnose sanducima, neprimetno, nekuda dalje na kopno, ili da ih spaljuju kako im se mrtvi više ne bi vraćali da ih muče. Ali, mrtvi koje su besomučno i zverski umorili vratiće se za koju deceniju kasnije, da se razračunaju sa savešću svojih dželata.

Jovan je imao na Golom otoku mnogo zamršenih upravničkih i šefovskih svojih situacija koje je mučno rasplitao, zaplitao, ali i zapetljavao, blebetao, čineći čak i mnogo toga što se još većim šefovima neće dopasti kad sve doznaju. Mučile su ga mnoge situacije o kojima je morao da ropski ćuti i bio tako zatočenik unutar samog sebe, osuđenik, nem o mnogo čemu. Zavisio je od svoje direkcije u Beogradu, čiji je izabranik i poslušnik bio. Morao je ostati neporemećen, pribran, odlučan da sprovede sva naređenja, da mrzi, da puca, da ubija, da lomi, da uništava, da krcka. I tako nije umeo dugo da se krije, skrije, od svih užasa  i zločina, te počinje da oseća sve veće neraspoloženje, nemire, drhtanje, bolove u nervima, potres živaca. Proganjale su ga scene u kojima je ne samo učestvovao, već i one u kojima je bio pozivan kao jedan do posmatrača, uživalaca torture i mučenja, gde je udbaška družina krvava izvodila svoje opite i zaključke kao sa kakvog uviđaja. Volelisu svoja nagađanja, blebetanja, voleli da  uživaju u tuđem bolu, u tuđem grču, u tuđem juku, u tuđem plaču, a što vole samo sadisti i mučitelji. Voleli su da polome, da razbiju, da okrvave, da smrskaju, da vešaju, da čereče, da cimaju, itd. Voleli su da grupno udaraju ko čopor hijena,  kao krdo pobesnelih zveri. A najviše od svega voleli su da žrtvu gnječe svojim usijanim i uglancanim čistim čizmama, cipelama i sandalama. Voleli su sav taj užas, sve te pirove koji su sebi sami priređivali noću služeći ko zna kome, i ko zna čemu, sekti i demonu, a zapravo služeći jednom neopevanom crnilu i beščašću. I voleli su da se nad žrtvom podsmehnu, da se nacerekaju, narugaju, da nešto provokativno reknu. I svi su bili tako prljavi iznutra, kao i Jova. I svi puni mržnje, puni besa, puni jarosti, puni zavisti i puni pakosti, puni prezira, puni razorne sadističke snage.

Zlotvori ne stoje pred dilemama, jer oni jedino znaju za naređnje ubij druga bližnjeg (UDB-a). Neodlučnosti tu nema mesta, kao što nema ni zbunjenosti, jer oni su sinovi revolucije, i to revolucije koja mora da se dobro napije krvi i nahrani nedužnim žrtvama. Jova čak i zavidi nekima, jer su mu bili drugovi, koji su uspeli da se brobiju i odupru dalje od njega, više, iako su u ratu učinili možda manje. No, i Jova kao i svi islednici bili su promatrani i nadzirani, i zato su morali da budu još suroviji, još brutalniji, još jače i još više da se dokazuju i pokazuju, a kako sprovode teror i torturu. Morali su biti što svirepiji i podliji, bezobzirniji, što iščašeniji u svojoj torturi i mučenju. Morali su da krivotvore, da podmeću, da lažu, da mažu, da nameštaju, manipulišu, smeštaju, da ucenjuju, da vrbuju, da kolju, itd.

No, Jova je znao mnogo toga, a znao je sve susrete i sve tajne svojih najviših šefova, znao je njihova zastranjenja, njihove pijanke, biografije, njihove orgije, njihove ljubavnice, žene, sekretarice, njihove afere, njihove nameštaljke, njihova razmimoilaženja, njihove podmetačine, blebetanja, njihove iscenirane smrti i ubista, itd. Jednom rečju znao je i kako dišu , i kako funkcionišu, i gde žive, i šta imaju, i gde uspevaju, i gde im zavide, i gde im se dive, i gde im laskaju, i gde im se u dupe uvlače, i gde ih prisluškuju, i kave crne knjige i crne spiskove pišu, sa kavim obaveštajnim svetskim službama sarađuju, šuruju, itd.

Jovan Veselinović jeste zlotvor koji je dakle ogorčen, nespokojan, u mraku. On je pometen, tako da često ne zna gde mu je dupe, a gde glava. Pošto odsluži svoje, biće šutnut kao bespotrebni stari pas, te postati gradska lunjalica, upišana lutalica, pijandura, koga progone vizije i pojave mnogih mrtvih lica i ubijenih žrtava. To je čovek opake i preke naravi, opoganjene duše, koji neće moći lako ni da se ubije, ni da umre. A tako preplašen od mnogih mrtvih, od prikaza, on konačno oseti oblivanje hladnog znoja po čelu. Po prvi put sa mrtvom žrtvom i prikazom ume da priča kao čovek, bez grubosti, sa nešto više nežnosti, sa razumevanjem, i kao da se u tom mraku budi iz svog unutrašnjeg ličnog ponora u kome se gušio.

Počeo je svega da se priseća, da oživljava slike prošlosti, sva počinjena ona zverstva, konačno otkrivši da mu sve jeste bilo dozvoljeno, ali mu sve nije bilo ograničeno, jer nikad nije imao postavljenu granicu ljudskosti, čovečnosti, preko koje nije smeo da pređe, a prešao je u činjenju zverstava i sad mora da plati danak u krvi. Postao je paranoičan i misli da je sve puno uhoda i špijuna, ludaka, nepoželjnih elemenata društva, a da je on taj i dalje koji će da očisti prostor i vreme u kome živi čak i tako sklon nesnalaženju ko nekada.

Tumara i posve mu je svejedno kuda će ga klecave noge i pijanstvo odvesti dalje. Gubiće se na trenutke i malo će se sećati sadašnjosti. Staće na rub sopstvenog ludila i propasti, uništenja. Osetiće bespomoćnost, oduzetost, ćutanje. Setiće se kad je pobio sa drugovima u okolini Višegrada čitavu jednu porodicu, pa čak i decu. Proganjaće ga njihovi mrtvi likovi. Kad drugovi primete da je Jova lošeg stanja, da će poremititi pameću, šalju ga na Bled da se fino odmori i oporavi, ali ni to neće pomoći da iz sebe Jova istera one slike svojih umorenih žrtava. Drugovi će ga tešiti da je sve tako moralo biti, a nešto slično rekao je i Nušić, samo ovo nije bila komedija, već krvav pir, i bezočnost neopevana.

Vratio se poslovima Jovo, navodno bez ikakve živčane krize, ali ond aje opet sve počelo Jovo nanovo, kad vaskrsavaju mrtvi. Čak je dobio i odlikovanje, on čovek koji je ubio osmogodišnju devojčicu i njene najbliže. I dalje je trvdio da je jak i nesalomljiv da će za partiju sve učiniti. I čim je tako pomislio napade ga njegova sopstvena nečista savest i stade da ga mori i progoni do razumne granice koju je prešao ne trepnuvši. Oborio je sada Jova glavu i konačno samom sebi nečujno priznao da je mnogo kriv. Priznaje sam sebi tiho da je pogrešio, i konačno dođe na dnio svog unutrašnjeg razornog ponora, i uhvati se za kraj svog života koji će zapečatiti dvostrukim ubistvom i svojim samoubistvom.

Podleći će Jova košmarima, mučnim snovima, panici, strahu, mraku, paranoji, ludilu. I biće pretvoren i osetiti svu nepodnošljivost trajanja u bolu. I biće izgubljen, i preslab da se odupre novim zločinima i mržnji. Doša je kraj njemu, jednom od velikih poslušnika partije, a shvativši da mnogo toga učinjenog ipak nije bilo dobro. Znao je konačno poražen da je moglo da bude drugačije, i da je mogao više da voli, a nije. Konačno probuđena svest progovorila je iz njega samog u njemu samom.

I tek nakon svega toga odlučuje se na samoubistvo. Pre toga napiće se mnogo, naliti velikim količinama alkohola, anestezirati da bi otupeo na novi užas koji sam sebi spremam najpre najvoljenijima, pa i sebi na koncu. Pre toga prokapaće suze zadocnelog pokajnika, izliti ponor suza kao provalu nekokog mučnog olakšanja iz sebe ka svetu. I zaridaće gorko, grčiti se, mučiti, zapomagati, vapiti, po podu valjati, pogođen najvećom dozom svog unutrašnjeg bola, spreman da kroz smrt odleprša olakšan od tereta zločina kao ptica kos u neki drugi bolji svet. Prešao je davno granice ljudskosti i sada će da ispašta svoju kaznu. Ubija prvo ženu, a onda sina.

I dok su komšije nakon dva pucnja noću dotrčala ispred vrata da ga pitaju da li je kod njega sve uredu, on će uspeti da izvrši samoubistvo...

 

 

Нема коментара:

Постави коментар