среда, 6. децембар 2023.

NEUSTRAŠIVA KRALJICA ABHAYA RANI (1525-70)...

 




Poznata je kao Abhaya (Abbakka) Rani, što znači neustrašiva kraljica. Bila je stručnjak za borbu mačevima, stručnjak za streljaštvo i naravno jahanje. Bila je jedna od prvih Indijaca koji su se uspešno oduprli kolonijalnoj vlasti. Više od 40 godina branila je svoje kraljevstvo od Portugalaca. Bila je prva kraljica Tuluva koja se borila protiv Portugalaca, pobedivši ih u borbi ne jednom već nekoliko, dakle više puta.

Imala je snažnu vojsku i podjednako ogromnu pomorsku snagu. Njena uporna hrabrost i nesalomiv duh inspirisali su kasnije borce za slobodu da se hrabro odupru kolonijalnoj vlasti. Ona je Abbakka Chowta, takođe zvana Abbakka Mahadevi, Rani iz Ullala, iz dinastije Chowta.

Abbakka je opisana kao mračna i lepa u lokalnim istorijskim folklorima. Još od detinjstva, podsticana od oca, bavila se borbom mačevima, jahanjem, streljaštvom i upotrebom raznih vrsta oružja. Takođe, bila je vešta u upotrebi agnivaana (vatrene strele) i bila je poslednja žena ratnica koja je to koristila u borbi. Kažu da joj niko u kraljevstvu Tulu Nadu nije mogao parirati u vojnoj nauci i ratovanju. Od detinjstva nosila je jednostavnu odeću, koju je nastavila nositi i nakon što je krunisana za kraljicu. Više je ličila na običnu seosku ženu nego na kraljicu.

Abbakka Rani ili Abbakka Mahadevi bila je kraljica Tulu Nadu-a i borila se protiv Portugalaca u drugoj polovini XVI veka. Rođena je u hramskom gradu Moodabidri u matrilinearnom klanu Chautas, koji su bili džaini i računali su nasledstvo od ujaka po majci do nećakinje. Brat njene majke Tirumala Raya pobrinuo se da ona bude obučena u borilačkim veštinama, diplomatiji i scenskom umeću, i krunisao je svoju kraljicu u bogatom i prometnom lučkom gradu Ullalu, glavnom gradu države. Iako je bila džain, sve zajednice i rase bile su zastupljene u njenoj administraciji i njenoj vojsci. Osnova njene moći bila je trgovina začinima. Ullal je bio glavna luka začina i imao je komandnu poziciju na zapadnoj obali Indije odakle su se Portugalci nadali da će izvesti svoju kampanju protiv svog zakletog neprijatelja Zamorina iz Kalikute. Napravili su mnogo pokušaja da porobe Ullal, ali Abbakka ih je držala podalje više od četiri decenije, zasluživši sebi titulu „Abhaya Rani“ (neustrašiva kraljica). Kao deo svoje strategije da osujeti Portugalce, udala se za Lakshmappa Arasa, moćnog kralja iz dinastije Banga iz Mangalore; međutim savez nije potrajao i Lakshmappa se na kraju okrenuo protiv nje. Takođe se udružila sa muslimanskim vladarima raznih država u Karnataki i Kerali.

Portugalci su zauzeli Goa 1510 i opustošili Mangalore 1525. Sada, su smatrali da je Abbakka glavna prepreka njihovim planovima, te su potražili plaćanje danka, ali ona je odbila da plati. Pod ovim izgovorom 1555 godine, admiral Dom Alvaro da Silveira je napao Ullal, ali je odbijen. Dve godine kasnije Portugalci su ponovo opljačkali Mangalore. Godine 1568, portugalski vicekralj Antonio Noronha poslao je Joao Peixoto-a, portugalskog generala i flotu ratnih brodova da zauzmu Ullal i ovoga puta su uspeli, pregazivši kraljevsku palatu. Abbakka je pobegla i sklonila se u džamiju. Te noći je okupila oko 200 svojih vojnika i napala portugalski logor. General Peixoto je ubijen, sedamdeset portugalskih vojnika je zarobljeno, a ostali su razbacani. Admiral Mascarenhas je ubijen, a Portugalci proterani iz tvrđave Mangalore. Usledile su oštre represalije i Portugalci su ponovo zauzeli tvrđavu 1569 godine, kao i grad Kundapur. Sada je Mangalore postao portugalski feud i ujedinio se sa Portugalom protiv nje. Godine 1570 sklopila je savez sa bidžapurskim sultanom po imenu Ahmed Nagar i Zamorin-om iz Kalikute, koji je poslao svog generala Kutty-ja Pokar-a Markar-a, da joj pomogne da uništi tvrđavu Mangalore, kampanja koja ga je koštala života. Abbakka je uhvaćena, ali čak i nakon što je zatvorena, nastavila je da se bori do smrti.

Njena priča je još uvek legenda u Karnataki i često se izvodi u Yakshagani, popularnom narodnom pozorišnom stilu u Tulu Nadu-u. U Ullalu, Veera Rani Abbakka Utsava je godišnja proslava koja se održava u njeno sećanje, kojom prilikom se dodeljuje Veera Rani Abbakka Prashasti (nagrada) istaknutim ženama. Indijsko poštansko odeljenje je 15 januara 2003 izdalo komemorativnu naslovnicu za nju. Njena bronzana statua stoji u Ullalu, a druga u Bangaloru.

 (prevod sa engleskog)

 

Нема коментара:

Постави коментар