субота, 2. децембар 2023.

DUBOKO SAGLEDAVANJE/MANDARINA SVESNOSTI - Thich Nhat Hanh...

 

 

"Deco, naš svakodnevni život jeste kao mandarina. Kao što se mandarina sastoji od delova, svaki naš dan se sastoji od dvadeset četiri sata". - „Stari put Beli oblak“, Thich Nhat Hanh.

Ovo je priča koju je Siddartha Gautama, popularno poznat kao Buda, prvi put ispričao deci kada je upravo pronašao Veliki put, Put svesti. Uživajte u odlomku iz knjige „Stari put beli oblak“:

Siddartha tiho pokaza deci da sednu i reče im:

„Svi ste vi inteligentna deca i siguran sam da ćete moći da razumete i vežbate stvari koje ću podeliti sa vama. Veliki put koji sam otkrio jeste dubok i suptilan, ali svako ko je voljan da ga primeni u svom srcu i um može ga razumeti i slediti“.

„Kada vi, deca, ogulite mandarinu, možete da je pojedete sa svesnošću ili bez svesnosti. Šta znači svesno jesti mandarinu? Kada jedete mandarinu, svesni ste da jedete mandarinu. U potpunosti ćete osetiti njen divan miris i sladak ukus. Kada ogulite mandarinu, znate da ljuštite mandarinu; kada uzmete krišku i stavite je u usta, znate da uzimate krišku i stavljate je u usta; kada doživite divan miris i slatki ukus mandarine, svesni ste da doživljavate divan miris i slatki ukus mandarine. Mandarina koju mi je Nandabala ponudila imala je devet delova. Svesno sam jeo svaki zalogaj i video koliko je dragocen i divan. Mandarinu nisam zaboravio i tako mi je mandarina postala nešto sasvim stvarno. Ako je mandarina prava (stvarna), osoba koja je jede takođe jeste prava. To je ono što znači svesno jesti mandarinu“.




„Deco, šta znači jesti mandarinu bez svesti? Kada jedete mandarinu, ne znate da jedete mandarinu. Ne osećate divan miris i slatki ukus mandarine. Kada ljuštite mandarinu, ne znate da ljuštite mandarinu; kada uzmete krišku i stavite je u usta, ne znate da uzimate krišku i stavljate je u usta; kada osetite miris ili okusite mandarinu, ne znate da osećate miris i okušate mandarinu. Ako jedete mandarinu na takav način, ne možete da cenite njenu dragocenu i divnu prirodu. Ako niste svesni da jedete mandarinu, mandarina nije prava (stvarna). Ako mandarina nije prava, nije stvarna ni osoba koja je jede. Deco, to znači jesti mandarine bez svesti“.

„Deco, jedenje mandarine sa svesnošću znači da ste dok jedete mandarinu zaista u kontaktu sa njom. Vaš um ne juri za onim mislima od juče ili sutra, već u potpunosti boravi u sadašnjem momentu. Mandarina je zaista prisutna ovde i sada. Živeti u svesnoj svesnosti znači živeti u sadašnjem trenutku, a vaš um i telo borave upravo ovde i sada“.

„Osoba koja praktikuje pažnju može da vidi stvari u mandarini koje drugi nisu u stanju da vide. Svestan čovek može da vidi drvo mandarine, cvet mandarine u proleće, sunčevu svetlost i kišu koja je hranila mandarine. Gledajući duboko, može se videti deset hiljada stvari koje su omogućile mandarinu. Gledajući u mandarinu, osoba koja praktikuje svesnost može da vidi sva čuda Univerzuma i kako sve stvari međusobno deluju. Deco, naš svakodnevni život je kao mandarina. Kao što se mandarina sastoji od delova, svaki naš dan se sastoji od dvadeset četiri sata. Jedan sat je kao jedan deo mandarine (jedna kriška). Živeti svih dvadeset četiri sata u danu jeste kao jesti sve delove mandarine. Put koji sam pronašao jeste put življenja svakog sata u danu u svesnosti, um i telo uvek prebivaju u sadašnjem trenutku. Suprotno znači živeti u zaboravu. Ako živimo u zaboravu, ne znamo da smo živi. Ne doživljavamo u potpunosti život jer naš um i telo ne borave ovde i sada”.




Gautama je pogledao prema Sujata i izgovorio njeno ime.

„Da, učitelju?“ - Sujata je spojila svoje dlanove.

„Da li misliš da će osoba koja živi u svesnosti napraviti mnogo grešaka ili tek nekoliko?".

„Poštovani Učitelju, osoba koja živi u svesnosti malo će napraviti grešaka. Majka mi uvek govori da devojčica treba da pazi kako hoda, stoji, govori, smeje se i radi, kako bi izbegla misli, reči i postupke koji mogu da zadaju tugu sebi ili drugima“.

„Baš tako, Sujata. Osoba koja živi u svesnosti zna šta je razmišljati, govoriti i raditi. Takva osoba može da izbegne misli, reči i postupke koji uzrokuju patnju njoj i drugima“.

„Deco, živeti u svesnosti znači živeti u sadašnjem trenutku. Neko je svestan onoga što se dešava u njemu i u okolini. Neko je u direktnom kontaktu sa životom. Ako neko nastavi da živi na takav način, biće u stanju da duboko razume sebe i svoju okolinu. Razumevanje vodi toleranciji i ljubavi. Kada sva bića razumeju jedni druge, prihvatiće i voleti jedni druge. Tada neće biti mnogo patnje u svetu. Šta ti misliš Svasti? Da li ljudi mogu da vole ako nisu u stanju da razumeju?“.

„Poštovani učitelju, bez razumevanja ljubavi je najteže. To me podseća na nešto što se dogodilo mojoj sestri Bhima. Jedne noći plakala je celu noć dok moja sestra Bala nije izgubila strpljenje i udarila Bhimu. To je samo još više rasplakalo Bhimu. Podigla sam Bhimu i osetila da ima groznicu. Bila sam sigurna da ju je glava bolela od groznice. Pozvala sam Balu i rekla joj da stavi ruku na Bhimino čelo. Kada je to učinila, odmah je shvatila zašto Bhima plače. Oči su joj se smekšale i uzela je Bhimu u naručje i zapevala joj s ljubavlju. Bhima je prestala da plače iako je još uvek imala temperaturu. Poštovani učitelju, mislim da je to bilo zato što je Bala razumela zašto je Bhima uznemirena. I zato mislim da bez razumevanja ljubav nije moguća”.

„Baš tako, Svasti! Ljubav je moguća samo kada postoji razumevanje. I samo uz ljubav može doći do prihvatanja. Vežbajte da živite u svesnosti, deco, i produbićete svoje razumevanje. Moći ćete da razumete sebe, druge ljude i sve stvari. I imaćete srca ljubavi. To je divan put koji sam otkrio”.

Svasti spoji svoje dlanove i upita: „Poštovani Učitelju, možemo li ovaj put nazvati „Put svesti“? “.

Siddartha se osmehnuo kazavši: „Svakako. Možemo ga nazvati Putem svesti. Volim to tako mnogo. Put svesnosti vodi ka savršenom buđenju”.

Sujata je spojila svoje dlanove tražeći dozvolu da progovori: „Ti si Onaj Probuđeni, Onaj koji pokazuje kako se živi u svesti. Možemo li te zvati „Probuđeni“? “.

Siddartha klimnu glavom i reče:  „To bi me veoma obradovalo“.

Sujatine oči su zasijale. Nastavila je: „ „Probuditi se“ na Magadhi-ju se izgovara 'budh.' Osoba koja je probuđena bi se na Magadhi-ju nazvala 'Buddha'. Možemo te zvati „Buda“ “.

Siddartha klimnu glavom. Sva su deca bila oduševljena.

„Stari put beli oblaci“, Hodanje Budinim stopama", predstavlja život i učenje Gautama Buddhe. Preuzeto direktno iz 24 Pali, sanskrit, i kineski izvor, koji je prepričao Thich Nhat Hanh;

Izvor: https://plumvillage.org/articles/tangerine-of-mindfulness

 

(prevod sa engleskog)

Нема коментара:

Постави коментар