понедељак, 12. фебруар 2024.

PRIRODNJAKINJA I ILUSTRATORKA MARIA SIBYLLA MERIAN (1647-1717)…

 



 

Maria Sibylla Merian (2 april 1647 — 13 januar 1717 ) bila je nemački entomolog, prirodnjak i naučni ilustrator. Bila je jedan od prvih evropskih prirodnjaka koji je direktno dokumentovao zapažanja o insektima. Merian je bila potomak frankfurtske grane švajcarske porodice Merian.

Merian je stekla umetničko obrazovanje od svog očuha, Jacoba Marrela, učenika mrtve prirode Georga Flegela. Merian je objavila svoju prvu knjigu prirodnih ilustracija 1675. Počela je da sakuplja insekte kao adolescent. Sa 13 godina uzgajala je svilene bube. Merian je 1679 objavila prvi tom dvotomne serije o gusenicama; drugi tom je usledio 1683. Svaki tom je sadržao 50 ploča koje je ona gravirala i urezala. Merian je dokumentovala dokaze o procesu metamorfoze i biljnim domaćinima 186 evropskih vrsta insekata. Uz ilustracije Merian je uključila i opise njihovih životnih ciklusa.

Godine 1699 Merian je otputovala u Holandsku Gvajanu da bi proučavala i snimila tropske insekte poreklom iz tog regiona. Godine 1705 objavila je “Metamorphosis Insectorum Surinamensium”. Merianina metamorfoza zaslužna je za uticaj na niz prirodoslovaca ilustratora. Zbog njenih pažljivih zapažanja i dokumentacije o metamorfozi leptira, David Attenborough smatra Merian među najznačajnijim saradnicima na polju entomologije. Kroz svoje studije otkrila je mnoge nove činjenice o životu insekata. Do njenog pažljivog, detaljnog rada, smatralo se da su insekti “rođeni iz blata” spontanim naraštajem. Njeno pionirsko istraživanje u ilustrovanju i opisivanju različitih faza razvoja, od jajeta preko larve do kukuljice i konačno do odrasle osobe, raspršilo je pojam spontanog generisanja i uspostavilo ideju da insekti prolaze kroz različite i predvidljive životne cikluse.

Otac Marie Sibylle Merian, švajcarski graver i izdavač Matthaus Merian Stariji, oženio se njenom majkom, svojom drugom ženom, Johannom Sibyllom Heyne, 1646 godine. Maria je rođena sledeće godine, čime je postala njegovo deveto dete. Njen otac umro je 1650 godine, a 1651 njena majka se ponovo udala za Jckoba Marrela, slikara cveća i mrtve prirode. Marrel je podsticao Merian da crta i slika. Dok je uglavnom živeo u Holandiji, obučavao ju je njegov učenik Abraham Mignon. Sa 13 godina naslikala je svoje prve slike insekata i biljaka iz primeraka koje je uhvatila. U početku je imala pristup mnogim knjigama o prirodnoj istoriji. O svojoj mladosti, u predgovoru “Metamorphosis Insectorum Surinamensium”, Merian je napisala:

“Provela sam svoje vreme istražujući insekte. Na početku sam počela sa svilenim bubama u svom rodnom gradu Frankfurtu. Shvatila sam da druge gusenice daju prelepe leptire ili moljce, a da su svilene bube uradile isto. To me je navelo da prikupim sve gusenice koje sam mogla da pronađem da bih videla kako su se promenile”.

U maju 1665 Merian se udala za Marrelovog šegrta, Johanna Andreasa Graffa iz Nirnberga; njegov otac je bio pesnik i direktor lokalne gimnazije, jedne od vodećih škola u Nemačkoj XVII veka. U januaru 1668 dobila je svoje prvo dete, Johannu Helenu, a porodica se preselila u Nirnberg 1670 godine, rodni grad njenog muža. Dok je tamo živela, Merian je nastavila da slika, radi na pergamentu i platnu i kreira dizajne za vez. Takođe je davala časove crtanja neudatim ćerkama imućnih porodica (njena „Jungferncompanei”, tj. devičanska grupa), čime je njenu porodicu finansijski pomagala i povećavala njen društveni položaj. To joj je omogućilo pristup najboljim baštama, koje su održavali bogati i elita, gde je mogla da nastavi da sakuplja i dokumentuje insekte. Godine 1675 Merian je uključena u Nemačku akademiju Joachima von Sandrarta. Pored slikanja cveća radila je i bakroreze. Nakon što je pohađala Sandrartovu školu, objavila je knjige cvetnih šablona. Godine 1678 rodila je drugu kćer Dorotheu Mariu.

Druge žene slikarke mrtve prirode, kao što je Merianina savremenica Margareta de Heer, uključile su insekte u svoje cvetne slike, ali ih nisu uzgajale niti proučavale.  Godine 1679 objavila je svoj prvi rad o insektima, prvi u nizu dvotomna ilustrovana knjiga sa fokusom na metamorfozu insekata.

Godine 1678 porodica se preselila u Frankfurt na Majni, ali njen brak je bio nesrećan. Preselila se kod svoje majke nakon što joj je očuh umro 1681. Godine 1683 otputovala je u Gottorp i privukla ju je zajednica labadista u Holštajnu. Godine 1685 Merian je sa majkom, mužem i decom otputovala u Friesland gde je njen polubrat Caspar Merian živeo od 1677.

Od 1685 pa nadalje, Merijan, njene ćerke i njena majka živele su sa labadističkom zajednicom, koja se nastanila na zemljištu velelepne kuće – zamka Walt(h)a – u Wiuwerdu u Frieslandu. Tu su ostali tri godine i Merian je našla vremena da izuči prirodoslovlje i latinski jezik, jezik na kome su u to vreme pisane naučne knjige. U močvarama Frieslanda posmatrala je rađanje i razvoj žaba, i sakupljala ih da bi ih secirala.  Merian je ostala u zajednici do 1691 godine.

U Wieuwerdu, labadisti su se bavili štamparstvom i mnogim drugim zanimanjima, uključujući poljoprivredu i mlinarstvo. Na svom vrhuncu, verska zajednica je brojala oko 600, sa mnogo više pristalica dalje. Posetioci su dolazili iz Engleske, Italije, Poljske i drugih mesta, ali nisu svi odobravali strogu disciplinu, separatizam, i imovinu zajednice. Labadisti su odbili Merianinog muža, ali se dva puta vraćao.

Godine 1690 Merianina majka je umrla. Godinu dana kasnije, preselila se sa ćerkama u Amsterdam. Godine 1692 muž se od nje razveo. U Amsterdamu se iste godine njena ćerka Johanna udala za Jacoba Hendrika Herolta, uspešnog trgovca u surinamskoj trgovini, poreklom iz Bacharacha. Slikarka cveća Rachel Ruysch postala je Merianina učenica. Merian je zarađivala za život prodajom svojih slika. Ona i njena ćerka Johanna prodale su slike cveća kolekcionarki umetnosti Agnes Block. Do 1698 Merian je živela u dobro opremljenoj kući u Kerkstraatu.

Godine 1699, grad Amsterdam je dozvolio Merian da putuje u Surinam u Južnoj Americi, zajedno sa svojom mlađom ćerkom Dorotheom Mariom. Dana 10 jula, pedesetdvogodišnja Merian i njena ćerka su isplovile. Cilj misije bio je da provede pet godina ilustrujući nove vrste insekata. Da bi finansirala misiju, Maria Sybilla je prodala 255 svojih slika. Kasnije će napisati:

“U Holandiji, sa velikim čuđenjem, kakve su lepe životinje stigle iz Istočne i Zapadne Indije. Bila sam blagoslovena time što sam mogla da pogledam i skupu kolekciju doktora Nikolaesa Witsena, gradonačelnika Amsterdama i direktora društva Istočne Indije, i kolekciju gospodina Jonasa Witsena, sekretara Amsterdama. Štaviše, videla sam i zbirke gospodina Frederika Ruyscha, doktora medicine i profesora anatomije i botanike, gospodina Livinusa Vincenta i mnogih drugih ljudi. U ovim zbirkama pronašla sam bezbroj drugih insekata, ali sam ustanovila da je njihovo poreklo i njihova reprodukcija nepoznata, postavlja se pitanje kako se transformišu, počevši od gusenica i krizaliza itd. Sve ovo me je, u isto vreme, navelo da krenem na dugo sanjano putovanje u Surinam”.

Merian je stigla 18 ili 19 septembra u Surinam i sastala se sa guvernerom Paulusom van der Veenom. Radila je dve godine, putujući po koloniji i crtajući lokalne životinje i biljke. Ona je zabeležila lokalne izvorne nazive za biljke i opisala lokalnu upotrebu.

Za razliku od drugih holandskih prirodnjaka, Merian nije bila zaposlena u komercijalnom preduzeću ili korporaciji. U predgovoru njene knjige o Surinamu ne navodi se ni jedan pokrovitelj ili sponzor njenog putovanja. Neki veruju da su njeno putovanje možda finansirali direktori holandske Zapadnoindijske kompanije. U svojoj naknadnoj publikaciji o ekspediciji Merian je kritikovala postupke kolonijalnih trgovaca, rekavši da „ljudi tamo nemaju želju da istražuju“ bilo šta slično; zaista su mi se rugali što sam tražila bilo šta drugo osim šećera u zemlji”. Merian je takođe osudila postupanje trgovaca prema robovima. Porobljena osoba bila je prinuđena da pomogne Merian u njenom istraživanju, a rad ove osobe je omogućio interakcije koje je imala sa američkim i afričkim robovima u koloniji koji su joj pomagali u istraživanju biljaka i životinja Surinama. Merian se takođe zainteresovala za poljoprivredu i žalila se na otpor kolonijalnih trgovaca da sade ili izvoze bilo šta osim šećera. Kasnije je prikazala povrće i voće koje se moglo naći u Surinamu, uključujući ananas.

U junu 1701 bolest, verovatno malarija, primorala ju je da se vrati u Holandsku Republiku. U Holandiji Merian je otvorila radnju. Prodavala je primerke koje je prikupila i svoje gravure biljnog i životinjskog sveta u Surinamu. Godine 1705 objavila je knjigu “Metamorphosis Insectorum Surinamensium” o insektima Surinama.

Godine 1715 Merian je doživela moždani udar. Iako je bila delimično paralizovana, nastavila je svoj posao. Umrla je u Amsterdamu 13 januara 1717 i sahranjena je četiri dana kasnije u Leidse kerkhofu. Iako se ponekad opisuje da umire kao siromah, njena sahrana je bila srednje klase sa četrnaest nosilaca palica. Njena ćerka Dorothea objavila je “Erucarum Ortus Alimentum et Paradoxa Metamorphosis”, zbirku radova svoje majke, nakon Merianine smrti.

Merian je prvo stekla ime kao botanička umetnica. Godine 1675 počela je da objavljuje seriju od tri toma, svaki sa dvanaest ploča sa prikazom cveća. Godine 1680 objavila je “Neues Blumenbuch”, kombinujući seriju.

Crteži su bili dekorativni i nisu svi nacrtani na osnovu posmatranja. Čini se da je neko od cveća u seriji od tri toma zasnovano na crtežima Nikolasa Roberta i njenog očuha Džejkoba Marrela. Merian je među cveće uključila insekte; opet, možda ih nije sve sama posmatrala, a neki mogu biti kopije crteža Jacoba Hoefnagela.  Pojedinačno cveće, venci, nosaci i buketi u tri toma dali bi uzorke za umetnike i vezilje.  Vez je u to vreme bio suštinski deo obrazovanja koje su privilegovane mlade žene dobijale u Evropi. Kopiranje od drugih umetnika predstavljalo je suštinski deo umetničke obuke u to vreme.  Njene kompozicije podsećaju na stil pregrade sa pomerajućim vezom koji je bio uobičajen u Evropi u to vreme. Leptiri i devojke su se preplitale sa biljkama, odražavajući dekorativne kompozicije Hofnagela.  Njene sledeće Raupen knjige će se takođe koristiti kao uzorci za slike, crteže i šivenje.

Merian je takođe prodavala ručno obojena izdanja serije “Blumenbuch”. Merianin proces stvaranja njene umetnosti koristio je velum koji je premazala belim premazom. Zbog esnafskog sistema ženama nije bilo dozvoljeno da slikaju uljem. Merian je umesto toga slikala akvarelima i gvašom.

Merian je bila jedna od prvih prirodnjaka koja je direktno posmatrala insekte. Merian je sakupljala i posmatrala žive insekte i napravila detaljne crteže. U njeno vreme insekti su još uvek imali reputaciju “đavoljih zveri” i proces metamorfoze je bio uglavnom nepoznat. Dok je nekolicina naučnika objavila empirijske informacije o životnom ciklusu insekata, moljaca i leptira, široko rasprostranjeno savremeno verovanje bilo je da su oni „rođeni iz blata“ spontanim naraštajem. Merian je dokumentovala dokaze o suprotnom i opisala životni ciklus 186 vrsta insekata.

Merian je počela da sakuplja insekte kao adolescent i vodila je studijski dnevnik. Sa 13 godina uzgajala je svilene bube i druge insekte. Njeno interesovanje se okrenulo moljcima i leptirima koje je sakupljala i proučavala. Dok je živela u Nirnbergu i Frankfurtu, Merian bi putovala u okolna sela u potrazi za larvama gusenica. Zabeležila je njihove biljke za hranu, vreme njihovih metamorfoza i zabeležila ponašanje koje je primetila.  Nije bilo neobično da prirodnjaci ilustruju sopstvena istraživanja, ali Merian je bila među prvim profesionalno obučenim umetnicima koji su ilustrovali svoje doživotne studije. i zapažanja.

Ona je decenijama posmatrala životne cikluse insekata, praveći detaljne crteže na osnovu živih insekata u njihovom prirodnom okruženju ili sveže očuvanih primeraka. Ovo ju je izdvojilo od prethodnih umetnika-prirodnjaka kao što je Conrad Gesner. Njeni crteži i gravirane ploče prikazuju moljce koji polažu jaja, ili gusenice koje se hrane lišćem. Merian je crtanjem živih insekata mogla tačno da dočara boje koje su izgubljene iz sačuvanih primeraka. Ploče koje je na kraju objavila su složene kompozicije, zasnovane na detaljnim studijama pojedinačnih insekata koje je slikala na pergamentu; mnogi su sačuvani u njenom studijskom časopisu. Poređenje pokazuje da je malo promenila i sačuvala držanje i boju insekata kada ih je smestila u veći sastav svojih tanjira. Tokom svojih proučavanja insekata takođe je zabeležila i oslikala reproduktivni ciklus cveća, od pupoljaka do ploda. Kao obučena umetnica Merian se bavila preciznošću boja i u Metamorfozi je zabeležila biljke iz kojih se mogu dobiti pigmenti. Gravure koje je napravila ili nadgledala malo se razlikuju od njenih originalnih akvarela. Takođe je ručno obojila neke gravure.

Merian je 1679 objavila prvi tom dvotomne serije o gusenicama, a drugi tom 1683 godine. Svaki tom je sadržao 50 ploča koje je ugravirala i ugravirala Merian, sa opisom insekata, moljaca, leptira i njihovih larvi koje je posmatrala. Der Raupen wunderbare Verwandlung und sonderbare Blumennahrung – Čudesna transformacija gusenica i čudna cvetna hrana, bila je veoma popularna u određenim segmentima visokog društva jer je napisana na narodnom jeziku, ali su njeni radovi uglavnom ignorisani od strane naučnika tog vremena.

Naslovna stranica njenih gusenica iz 1679 ponosno je objavila na nemačkom:

„pri čemu se pomoću potpuno novog pronalaska pomno ispituju poreklo, ishrana i razvoj gusenica, crva, leptira, moljaca, muva i drugih takvih malih životinja, uključujući vremena, mesta i karakteristike, za prirodnjake, umetnike i baštovane, ukratko opisano, naslikano iz prirode, urezano u bakar i objavljeno samostalno“.

Jan Goedart je pre nje opisao i prikazao životne faze evropskih moljaca i leptira, ali Merianin „pronalazak“ bilo je detaljno proučavanje vrsta, njihovog životnog ciklusa i staništa. Goedart je dokumentovao vrste prikazujući jednu odraslu osobu, lutku i jednu larvu. Merian je prikazala fizičke razlike između odraslih muškaraca i žena, pokazala krila u različitim položajima i različite boje na svakoj strani krila. Takođe je dokumentovala prošireni proboscis insekata koji se hrane. Prva ploča u njenim gusenicama iz 1679 opisuje životni ciklus moljca svilene bube. Počevši od desnog ugla sa jajima, napredujući sa izleganjem larve i nekoliko mitarenja rastuće larve.  Goedart nije uključio jaja u svoje slike životnih faza evropskih moljaca i leptira, jer je verovao da je verovao da su gusenice nastale iz vode. Kada je Merian objavila svoju studiju o insektima, široko se verovalo da su insekti nastali spontano. Merianina otkrića su napravljena nezavisno i podržana nalazima Frančeska Redija, Marčela Malpigija i Jana Svamerdama.

Dok je Merianin prikaz životnog ciklusa insekata bio inovativan u svojoj tačnosti, njena zapažanja o interakciji organizama sada se smatraju glavnim doprinosom savremenoj nauci o ekologiji. Prikaz insekata i njihovih biljnih domaćina izdvaja Merianin rad od dela klasika Svamerdama i Frensisa Willughbyja, kao i dela njenih sunarodnika i savremenika kao što je Georg Rumphius. Merian je bila prva koja je pokazala da je svaki od njih bio prvi koji je pokazao da je svaki od njih bio prvi faza promene od gusenice do leptira zavisila je od malog broja biljaka za ishranu. Ona je primetila da su zbog toga jaja položena u blizini ovih biljaka. U svom opisu komentarisala je faktore životne sredine koji su uticali na rast insekata. Na gusenicama je primetila da se veličina njihovih larvi povećavala iz dana u dan ako su imale dovoljno hrane. „Neki tada dostignu svoju punu veličinu za nekoliko nedelja; drugima može biti potrebno i do dva meseca“.

Među njenim značajnijim doprinosom nauci je uparivanje svake larve lepidoptera, koje je posmatrala sa biljkom kojom se hrani. Sakupljala je i čuvala gusenice i sprovodila eksperimente kako bi potvrdila svoja zapažanja. Napomenula je „gusenice koje su se hranile samo jednom cvetnom biljkom, hranile bi se samo tom biljkom i ubrzo su uginule ako im je nisam obezbedila“. Ona je dokumentovala da bi se neke gusenice hranile sa više od jedne biljke, ali neke su to činile samo ako su bile lišene željene biljke domaćina.

Merian je u svojim detaljnim studijama napravila nekoliko drugih jedinstvenih zapažanja. U odnosu na larve, zabeležila je da su „mnogi potpuno skinuli kožu po tri-četiri puta”. Ona je to ilustrovala crtežom koji prikazuje egzoskelet koji se nalazi.  Takođe je detaljno opisala načine na koje su larve formirale svoje čahure, moguće uticaje klime na njihovu metamorfozu i brojnost, njihov način kretanja i činjenicu da kada se gusenice pojavljuju gusenice „nemaju hrane, proždiru jedni druge“. Takve informacije je Merian zabeležila za određene vrste.

Godine 1699 Merian je otputovala u holandski Surinam da proučava i snima tropske insekte.  Obavljanje njenog posla u Surinamu bio je neobičan poduhvat, posebno za ženu. Uopšteno govoreći, samo muškarci su dobijali kraljevsko ili državno finansiranje da putuju u kolonije kako bi pronašli nove vrste biljaka i životinja, napravili kolekcije i tamo radili ili se nastanili. Naučne ekspedicije u ovom periodu nisu bile uobičajene, a Merianina samofinansirana ekspedicija izazvala je mnoge obrve. Uspela je, međutim, da otkrije čitav niz do tada nepoznatih životinja i biljaka u unutrašnjosti Surinama. Merian je provela vreme proučavajući i klasifikujući svoja otkrića i detaljno ih opisala. Ona ne samo da je opisala insekte koje je pronašla, već je zabeležila i njihovo stanište, navike i upotrebu autohtonim ljudima. Njena klasifikacija leptira i moljaca je i danas aktuelna. Koristila je imena Indijanaca za označavanje biljaka, koje su postale korišćene u Evropi:

“Napravila sam prvu klasifikaciju za sve insekte koji su imali krizale, dnevne leptire i noćne moljce. Druga klasifikacija je crva, crva, muva i pčela. Zadržala sam autohtona imena biljaka, jer su ih u Americi još uvek koristili i lokalni stanovnici i Indijanci”.

Merianini crteži biljaka, žaba, zmija, paukova, iguana i tropskih buba i danas sakupljaju amateri širom sveta. Nemačka reč Vogelspinne – (pauk iz infrareda Migalomorphae), prevedena bukvalno kao ptičji pauk – verovatno vodi poreklo od Merianine gravure. Gravura, napravljena na osnovu skica nacrtanih u Surinamu, prikazuje velikog pauka koji je upravo uhvatio pticu. U istoj gravuri i propratnom tekstu Merian je bila prva Evropljanka koja je opisala i vojne mrave i mrave sekače listova, kao i njihov uticaj na druge organizme. Merianini prikazi tropskih mrava su kasnije citirali i kopirali drugi umetnici. Njeni prikazi borbe među organizmima prethode teorijama Čarlsa Darvina i lorda Tenisona o borbi za opstanak i evoluciji.

Godine 1705, tri godine nakon povratka sa svoje ekspedicije, objavila je Metamorphosis insectorum Surinamensium.  Metamorphosis je prvi put objavljena o njenom trošku.  Merian se vratila iz Surinama sa skicama i beleškama. Kako se glas širio među naučnicima u Amsterdamu, posetioci su dolazili da pogledaju njene slike egzotičnih insekata i biljaka. Napomenula je „Sada kada sam se vratila u Holandiju i kada je nekoliko ljubitelja prirode videlo moje crteže, željno su me pritiskali da ih štampam. Smatrali su da je ovo prvo i najneobičnije delo ikada naslikano u Americi”. Uz pomoć ćerki Johanne i Dorothee, Merian je sastavila niz tanjira. Ovaj put štamparske ploče nije napravila sama, već je angažovala tri grafičara da urade graviranje. Pomno je nadgledala rad. Da bi platila ovaj rad, reklamirala je pretplatnike, koji su bili voljni da joj daju novac unapred za ručno oslikano luksuzno izdanje Metamorfoze. Dvanaest pretplatnika je unapred platilo da dobiju skupo ručno slikano izdanje, dok je objavljeno i jeftinije crno-belo štampano izdanje.  Posle njene smrti knjiga je ponovo štampana 1719, 1726 i 1730 godine, pronalazeći veće izdanje, publiku.  Objavljena je na nemačkom, holandskom, latinskom i francuskom.  Merian je razmišljala da objavi knjigu na engleskom, kako bi je mogla pokloniti engleskoj kraljici. Ona je razmišljala: „Razumno je da žena napravi takav poklon osobi istog pola“. Ali ništa nije bilo od plana.

Metamorfozu i tropske mrave koje je Merijan dokumentovala naveli su naučnici Rene Antoaine, August Johann Rosel von Rozenhof, Mark Catesby i Džordž Edwards. Merianina metamorfoza je zaslužna za uticaj na niz prirodnjaka ilustratora. Merian je takođe dokumentovala upotrebu biljaka i životinja u lekovima od strane naroda Surinama. Ona je, između ostalog, dokumentovala da se sok iz palme utrljavao u kožu glave koja svrbi za lečenje infekcija crvima. Merian se takođe interesovala za poljoprivredu, a među lokalnim voćem koje je izložila bio je i ananas.  Kada je opisivala ananas, Merian je navela nekoliko standardnih radova o prirodnoj istoriji, koji su prvi dokumentovali plod, kao što su Historia Naturalis Brasilae Wilema Pisoa i Georga Marggrafa, Hortus Malabaricusa Hendrika van Rheedea i Medici Amstelodamensis Caspara Commelina. Dok je ananas bio nacrtan ranije, Merianin je postao najistaknutiji.  Ona je pružila informacije o tome kako su leptiri i bubašvabe uticali na useve i poljoprivredu u koloniji.  Dok je dokumentovala botaniku Surinama, Merian je nastavila dalje za snimanje metamorfoze insekata. Surinamski insekti su prikazivani tokom čitavog životnog ciklusa i na njihovom biljnom domaćinu.

Značajan broj Merianinih slika koje kombinuju biljku, gusenicu i leptira su jednostavno dekorativne i ne pokušavaju da opišu životni ciklus. Na primer, zalivska fritilija je prikazana sa biljkom vanile, orhidejom iz Amerike, koja definitivno nije biljka domaćin, i sa gusenicom neke druge vrste. Ovaj problem se ponavlja u mnogim njenim ilustracijama. Pokušaj da se identifikuju insekti i biljke u nedavnom faksimilnom izdanju njene knjige o Surinamu bio je u stanju da odredi određeni broj vrsta, iako Merian obično pogrešno shvata biljke za ishranu, pravi brojne greške u prikazivanju morfologije i obično uparuje pogrešne vrste gusenica sa svojim imagom. Njeni crteži su deo naučnih istraživanja Evropljana. Rana taksonomija tropskih biljaka oslanjala se na slike ili primerke. Nakon njenog povratka u Amsterdam, slike koje je napravila koristili su Karl Line i drugi da identifikuju stotinu novih vrsta.  U to vreme nije postojala standardizovana naučna terminologija za imenovanje biljaka i životinja, pa je Merian koristila uobičajene vrste. svakodnevne evropske reči za opisivanje životinja u Surinamu, kao što su svilena buba ili osa. Kao takve, ona je leptire nazivala „letnjim pticama“. Line je koristio Merianine crteže da opiše 56 životinja i 39 biljaka iz Surinama, uključujući tarantulu, 1735 i 1753 godine. U vezi sa njenim istraživanjem, Line je njeno ime skratio u Mer.surin. za životinje iz Surinama i Mer.eur. za evropske insekte.

Merian je bila prva Evropljanka koja je samostalno otišla na naučnu ekspediciju u Južnu Ameriku. U XIX veku Ida Pfeiffer, Alexine Tinne, Florence Baker, Mery French Sheldon, Mery Henrietta Kingsley i Marianne North su pratile njene stope i istraživale prirodni svet Afrike. Margaret Fountaine je proučavala leptire na pet kontinenata. Merianina naučna ekspedicija u Surinam prethodila je čuvenoj ekspediciji Aleksandra von Humboltdta u Južnu Ameriku za 100 godina, a princezi Terezi od Bavarske za 200 godina. Merianina publikacija o njenoj ekspediciji kasnije je identifikovana kao ključni eksponent ilustrovanih geografskih publikacija koje potiču iz Holandije u kasnom XVII veku, a koje su plasirale egzotični, ali Evropljanima pristupačan Novi svet.

Kada se Merian preselila u Amsterdam 1691 godine, upoznala je nekoliko prirodnjaka.  Amsterdam je bio centar zlatnog doba Holandije i veza nauke, umetnosti i trgovine.  Kada se nastanila, Merian to je bilo središte holandskog zlatnog doba našla je podršku od umetnika Michiela van Musschera, koji je živeo nedaleko. Uzela je studente, među kojima je bila Rejčel Ruysch, ćerka anatoma i lekara Frederika Ruyscha.  Merian je postala važna figura među njima amsterdamskim botaničarima, naučnicima i kolekcionarima.  Njene knjige o gusenicama bile su zapažene među naučnom zajednicom u Engleskoj, nastavila je da uzgaja gusenice kod kuće i odvažila se na selo oko Amsterdama da proučava mrave. Među njenim prijateljima bili su direktor amsterdamske botaničke bašte Caspar Commelin, gradonačelnik Amsterdama i predsednik holandske istočnoindijske kompanije Nikolaes Witsen, profesor medicine Frederikus Ruysch i trgovac i kolekcionar Levin Vincent.

Trgovački brodovi su doneli nikada ranije viđene školjke, biljke i očuvane životinje. Ali Merian nije bila zainteresovana za očuvanje, sakupljanje ili proučavanje primeraka. Kada je dobila primerak od londonskog apotekara Džejmsa Petivera napisala mu je da je zanima „formiranje, razmnožavanje i metamorfoza stvorenja, kako jedno nastaje iz drugog i priroda njihove ishrane“.  Ipak, Merian je prihvatila posao po ugovoru. Pomogla je u ilustrovanju knjige The Amboinese Curiositi Cabinet koju je napisao Georg Eberhard Rumpf. Rumpf je bio prirodnjak i tokom svog rada za Holandsku istočnoindijsku kompaniju sakupljao je indonežanske školjke, kamenje, fosile i morske životinje. Merian, a možda i njena ćerka Dorothea, pomogle su da se sastave ilustracije primeraka za knjigu, pošto je Rumpf oslepeo od glaukoma i nastavio da radi na knjizi sa asistentima do 1690. Objavljena je 1705.

Egzotični primerci izloženi u Amsterdamu možda su je inspirisali da otputuje u Surinam, ali su samo nakratko prekinuli njeno proučavanje evropskih insekata. Merian je nastavila sa svojim aktivnostima prikupljanja i posmatranja, dodajući ploče svojim Caterpillar knjigama i ažurirajući postojeće ploče. Ponovo je objavila dva toma na holandskom 1713 i 1714 pod naslovom Der Rupsen.  Proširila je svoje studije na muve i prepisala predgovor svojim knjigama kako bi iskorenila svako pominjanje spontanog generisanja. Objasnila je da su muve izašle iz lutke gusenice i sugerisala da bi se muve tako mogle roditi iz izmeta. 50 ploča i opisa evropskih insekata za koje se čini da su bili namenjeni za treći tom, objavljeno je nakon njene smrti od strane njene ćerke, koje su ih spojile sa izdanjima iz 1713 u jedan veliki tom. Njena porodica je posthumno objavila i brojna izdanja Metamorfoze, kojima je dodato 12 dodatnih ploča. Čini se da su sve osim dva Merianino delo.

Gostujući naučnik je Merian 1711 opisao kao živahnu, vrednu i učtivu. Njena kuća je bila puna crteža, insekata, biljaka, voća, a na zidovima su bili njeni surinamski akvareli.  Nedugo pre Merianine smrti, njen rad je u Amsterdamu video Petar Veliki. Posle njene smrti 1717 godine nabavio je značajan broj njenih slika, koje se do danas čuvaju u akademskim zbirkama u Sankt Peterburgu.

Nekoliko naučnika je ušlo u trag greškama koje su lažno pripisane Merian nakon njene smrti. Jedan primer se vrti oko toga ko je dodao boju pločama prvog izdanja njene knjige o Surinamu. Neka prva izdanja uključivala su ploče koje je naslikala Merian, a druga su imala bezbojne ploče. Ljudi su kasnije farbali crno-bele ploče ne prateći paletu boja koju je koristila Merian, slično konceptu bojanki, a neki sumnjaju da su te kasnije boje dospele do drugog izdanja. U drugom primeru, štampač Surinamskog izdanja iz 1730 godine dodao je ploče koristeći fiktivne slike životnih ciklusa gusenica koje Merian prvobitno nije uključila u knjigu i koristio ih je u različite, nenaučne, svrhe. Kritičari su kasnije citirali ove ploče kao dokaz za diskreditaciju Merian.

Dugo nakon njene smrti, po njoj su nazvane brojne taksone i dva roda. Po njoj su nazvana tri leptira, 1905 godine oblik leptira sove sa podeljenim trakama Opsiphanes cassina merianae; 1967 godine podvrsta običnog leptira poštara Heliconius melpomene meriana; i 2018 retkog leptira Catasticta sibillae iz Paname.

Kubanski moljac sfinge nazvan je Erinniis merianae. Buba Tessaratomidae je nazvana Plisthenes merianae. Rod bogomoljki nazvan je Sibila.  Takođe pčela orhideja Eulaema meriana.

Pauk koji jede ptice Avicularia merianae nazvan je u njenu čast, pozivajući se na njeno istraživanje o paukovima. Pauk Metellina merianae dobio je ime po njoj 2017. Argentinski gušter tegu dobio je ime Salvator merianae. Krastača je dobila ime Rhinella merianae. Puž je dobio ime Cokuandiella meriana. Madagaskanska populacija afričke ptice kamenoglavke dobila je ime Sakicola torkuatus sibilla.

Rod cvetnih biljaka nazvan je Meriania. Biljka slična perunici dobila je ime Watsonia meriana.

Božji baštovani, izmišljena verska sekta koja je u fokusu romana Margaret Etvud iz 2009 godine The Year of the Flood smatra Merian sveticom.

U poslednjoj četvrtini XX veka, Merianino delo ponovo je procenjeno, potvrđeno i ponovo štampano. Njen portret je odštampan na novčanici od 500 DM pre nego što je Nemačka prešla u evro. Njen portret se takođe pojavio na marki od 0,40 DM, puštenoj 17 septembra 1987 godine, a mnoge škole nose njeno ime. Krajem 1980-ih, Arhiv izdavačke kuće Polydor izdao je seriju novih snimaka klavirskih dela Volfganga Amadeusa Mocarta izvođenih na instrumentima iz tog perioda, sa Merianinim cvetnim ilustracijama. Ona je 2 aprila 2013 godine nagrađena Google dudl logotipom u čast njene 366 godišnjice rođenja.

Obnovljeno naučno i umetničko interesovanje za njen rad delimično su pokrenuli brojni naučnici koji su pregledali zbirke njenih radova, poput one u zamku Rozenborg u Kopenhagenu. Godine 2005, moderno istraživačko plovilo pod imenom RV Maria S. Merian porinuto je u Warnemunde, Nemačka. Godine 2016, Merianin Metamorphosis insectorum Surinamensium je ponovo objavljen sa ažuriranim naučnim opisima, a u junu 2017 održan je simpozijum u njenu čast u Amsterdamu. U martu 2017, Lloyd biblioteka i muzej u Sinsinatiju, Ohajo, bili su domaćini „Off the Page“, izložbe koja predstavlja mnoge Merianine ilustracije kao 3D skulpture sa očuvanim insektima, biljkama i primercima taksidermije.

Argentinski crno-beli tegu (Salvator merianae), vrsta velikog guštera, dobio je ime u čast Merian po njenom otkriću i klasifikaciji.

Danas, dok je Merian iskusila obnovljenu slavu u očima umetničkih i naučnih zajednica, neki od njenih radova sada su ponovo pripisani njenim ćerkama Johanni i Dorothei; Sam Sigal je ponovo pripisao 30 od 91 folija u Britanskom muzeju.

 

Izvor: Wikipedia

(prevod sa engleskog)

 

 

Нема коментара:

Постави коментар