среда, 21. фебруар 2024.

PORODIČNO NASILJE I ZLOSTAVLJANJE…

 



 

Kako se danas u XXI veku, definiše nasilje u porodici? Evo, ovako:

Nasilje u porodici jeste svako preteće, prinudno, dominantno ili uvredljivo ponašanje koje se dešava između ljudi unutar jedne porodice, ili u porodičnoj ili intimnoj vezi ili bivšoj intimnoj vezi, koje izaziva strah kod osobe koja doživljava takvo nasilničko ponašanje.

Nasilje u porodici nije svađa s vremena na vreme, već to jeste kontinuirani obrazac nasilnog ponašanja jedne iste osobe prema drugoj (prema drugima, prema nejakim ostalim, a najčešće prema nezaštićenoj deci), često koristeći više taktika.

Nasilje u porodici nije samo fizičko ili seksualno zlostavljanje, pošto ono može uključivati mnoge druge vrste zlostavljanja od kojih su sva nasilja nezdrava i štetna, posebno ono psihičko nasilje, iz dana u dan, iz večeri u večer, kada jedan dominantan član (nasilnik) okupi sve, a oni pokorno ćute, kao kamenje, a on ih riba do zore, ne zatvarajući svoja usta, puna psovke i omalovažavnja, ne prestajući da im tako soli pamet, ne dopuštajući deci da uče, majci da ih voli, ne dozvoljavajući im da imaju zdrav i stabilan san, itd.

Vrste odnosa nasilja u porodici

Nasilje u porodici se najčešće smatra dešavanjem između intimnih partnera ili neposrednih rođaka koji žive u istom domu. Ali, nasilje u porodici može počiniti i neko sa kim inače živite, a ko je u “porodičnoj vezi” (kao što je negovatelj) ili odnosima u kojima zajednica prepoznaje “porodičnu” vezu ( kao na primer u zajednicama Aboridžina). Nasilnik može biti majkin novi intimni partner, a da to malo ko zna, primeti ili uoči. Nažalost, svi čekaju samo da se dogodil nesreća ili neko novo zlo, pa tek onda da sporo reaguju,  kad navodno štite nikad dovoljno zaštićene.

Unutar majčine loše vanbračne zajednice, koja ne može pružiti više nikad deci stabilnost i toplinu doma (pogotovu ne ako je kreditno prezadužena i novčano nesposobna, te deci ugrožava bez ikakve zere odgovornosti najelementarniju egzistenciju, te novi mamim dečko deci tuđoj neće dati ništa da se kupi, čak ni patike, a svaki novi dečji priroitet ili dalje školovanje, svešće na nepotrebnost, na suvišnost, a ići će tako ekstremno daleko da će pretiti da deci isključi električnu sijalicu, ako recimo deca žele noću da završe svoje domaće školske zadatke - odrvnuće im osigurače!, isključiće im internet kako deca ne bi mogla da završe prezentacije za neke školske predmete, te neće dopustiti deci da operu kosu (uz akcenat da je kuća ili teritorija samo njegova, tj. dželatova; a dželat tako sočno majku krvavu i mrtvu svima po spisku svake večeri psuje, lupa rukama po astalu da zveči, te neku maloletnu decu besan isteruju u sred noći na ulicu, a iz usta mu dve polne reči nikako ne izlaze, a sve pred majkom i njenom decom), neće im dati da operu zube, najelementraniju zagarantovanu higijenu danas u modernom svetu. Ovakav vanbračni ”očuh” nije zamena adekvatna za porodicu, jer dotični deci nije otac, već je dečji krvnik, mučitelj, sadista, te zato jako brzo padaju lažne navučene maske, te on nedužnoj maloletnoj deci postaje dželat najveći, a postaje nasilnik, uništitelj, razrušitelj nedužnih malih života. A majka zaslepljena i sam žrtva, i sama kamen, ravnodušna, ravna crta, bez ijednog živog trzaja i pokušaja da se zlu i nasilju odupre (stekao bi čovek takvu sliku da ona u tome uživa i saučestvuje, prećutno sve odobrava), da svoju rođenu decu zaštiti, da bilo šta učini, čak naprotiv, ona je suludo spremna da žrtvuje u svojoj zaslepljenosti i promašenosti prema svom dečku, svoju rođenu decu, svoju utrobu, a po ceni da ih sve upropasti, pod cenom da ih sve od sebe odbaci (mamin dečko, neće tuđu decu da izdražava, ali hoće od maminih ogromnih kredita i dečjih alimentacija da se brzo skući, da brzo i lagodno živi, itd.), a samo da tako  “presrećna” sačuva lažni sjaj i privid svoje trenutne pohotne želje.

Evo još nekoliko živopisnih primera odnosa nasilja u porodici:

Zlostavljanje intimnog partnera: nasilno ponašanje sadašnjeg ili bivšeg supružnika ili partnera prema drugom supružniku ili partneru.

Zloupotreba na sastancima: nasilno ponašanje koje koristi povremeni partner protiv drugog partnera.

Zlostavljanje dece: nasilno ponašanje ili maltretiranje deteta ili mlade osobe od strane roditelja ili staratelja (ili od onoga ko mu nije ni roditelj, ni staratelj, kad je u pitanju mamin dečko, deset godina mlađi od mame). Prema viktorijanskom zakonu, izlaganje deteta bilo kom obliku nasilja u porodici jeste takođe KRIVIČNO DELO zlostavljanja dece za koje se može prijaviti – pa ako je osoba nasilna prema svom supružniku pred svojim detetom ili decom, došlo je do zlostavljanja dece. Dakle, došlo je do krivičnog dela, ali nažalost svi ćute! Šta se dešava iza nečijih zatvorenih vrata oko ponoći, koga briga, jer sutra na poslu naša mama će biti lepa, našminkana i nasmejana - divna.

Zlostavljanje starijih: nasilno ponašanje ili maltretiranje starije osobe od strane partnera ili člana porodice, često uključujući finansijsko zlostavljanje, kontrolisano ponašanje ili nemar.

Zlostavljanje roditelja: nasilno ponašanje adolescentnog deteta ili izdržavanog lica prema roditelju.

Itd, itd…

 

 


Нема коментара:

Постави коментар