четвртак, 29. фебруар 2024.

REIŠOVA PLOVIDBA KROZ BEŠUMNOST PROSTORA…

 



 

Šta je dalje kazano, a u nastavku knjige “Godina smrti Rikarda Reiša”, u još jednoj od glava, negde u drugoj polovini knjige Žoze Saramaga, kad kazano je sledeće: ”Ko kaže da je priroda ravnodušna prema ljudskim patnjama i brigama, taj ne zna ništa ni o ljudima ni o prirodi”, itd.

Rikardo Reiš je pošao u policiju, po vetrovitom i pljuskovitom lisabonskom danu, sa dosta unutrašnje zebnje, strepnje, osećajući stomačne grčeve, tegobe, a pokušavajući da vešto sakrije svo svoje nestrpljenje. Zatim su počeli da ga redno ispituju, a pre toga identifikuju, propituju. I pošto je sam krenuo da ih zapitkuje zbog čega je zapravo baš tu, reče mu jedan od njih, zvanično: ”Odgovarajte samo na ono što vas pitam, razloge prepustite meni, tako će se među nama sve dobro završiti…”, itd.

Nisu morali mnogo toga da ga pitaju, pošto su već dosta toga o njemu znali, čak i da im on sam ništa nije kazao. Rikardo Reiš ne razume zašto je saslušavan, a onda mu kaza onaj jedan, zvanično opet: ”Ne radi se o saslušanju, kao što vidite vaše izjave se čak i ne zapisuju”. Navodo, službenik policije poželeo je samo iz puke znatiželje da vidi to čudo od portugalskog lekara koji se vratio otuda gde je mnogo dobro razađivao i živeo, itd.

Kada su počeli da zadiru nešto intinije i dublje u njegov privatni život, zatražio je advokata, ali onda su mu lukavo kazali da nije nužno, jer nije tertian ni kao zločinac, baš naprotiv tretiran je samo kao lice sa kojim  se vode posve ležerni i obični razgovori, zar ne. Hteli su da im nešto više kaže o svim svojim brazilskim  i drugim prijateljima, što da ne, i o pacijentima, ali on je to dakle odbio. Pokušavali su onda da nekako iznude Reišovo priznanje da se navodno vratio u Portugaliju, samo  zbog straha, a nakon izbijanja one brazilske revolucije. Jedan do islednika zvao se agent Viktor. Pustili su ga olako da ode, i još mu rekoše da je imao baš sreće i da je mnogo dobro prošao, itd.

Počela je opet lisabonska kiša. Pravi ljusak. A vratio se nazad u hotel sav mokar. Novine su pune vesti o  Salazaru koji je prikazan kao razborit i napredan domaćin, te otuda se na njega gledalo kao na veliki ponos portugalske nacije.

“… ono što smo bili jednako vredi kao i ono što smo želeli da budemo, pod uslovom da se na to usudimo pre no što kucne čas konačnog polaganja računa…”, itd.

Rikardo Reiš pokušava da napiše još jedno toplo pismo Marsendi, te kaže: ”… najvažnije je da pidmo usreći onoga koji piše i onoga koji će ga čitati, da se oboje prepoznaju i potvrde u pruženoj i primljenoj slici, pa makar ona bila idealna…”.

Lisabonska kiša lije kao iz kabla. Silovita neka kiša. Rikardo Reiš je umoran, ali i dalje osluškuje kako ta kiša sada romori. Ne može da zaspi, ali može da razmišlja ovako: ”… reči nisu kadre ni za šta drugo osim da imenuju, jer one nisu ono što kazuju…”.

Salvador i dalje sumnjičavo gleda na Rikarda Reiša i uvek je pripravan da ga nadzire i uhodi, agentu Viktoru otkuca. Isto to radiće i sam agent Viktor, koga će Reiš jednom slučajno sresti na lisabonskim ulicama.

Posle onog saslušanja u policiji, Rikardo Reiš je rešio da zauvek napusti hotel, te da potraži sebi stan.Večerao je izvan hotela i to je samo dodatno pojačalo da ga osoblje hotela još više nadzire. Novine su i dalje pune pretećih i ne baš povoljnih vesti, a hotel španskih izbeglica. Svakog novog dana Rikardo Reiš je u potrazi za svojim stanom. I već duže vreme nije se sreo sa Pesoom.

Lisabonski dani Rikarda Reiša su monotni, dosadni, jednolični, sivi. Samo kiša i poplave. Na sve strane tragedije. A u blizini Visa Svete Katarine našao je konačno namešten stan. Te iste večeri o pronađenom stanu ispričao je samo sobarici Lidiji. Pristala je da dolazi, te da mu pomaže u sređivanju stana, itd.

Počeo je da kupuje pokućstvo, a u pauzi piše pismo Marsendi, dok noći i dane provodi sa Lidijom u istom krevetu ležeći. U subotu rešen je da načisto napusti hotel, te da se preseli konačno,  a to je već prekosutra. Našao je svoje nosače kofera, nije želeo da iko od osoblja hotela sazna mesto njegove nove adrese. Samo je rekao Lidiji gde se nalazi tačno.

Hotel napušta u istom stilu u kom je i stigao na početku ove knjige, a dostojanstveno, svima zahvaljujući, svima ostavljajući dobre napojnice. Čim se uselio u svoj novi stan, radoznale komšije, posebno komšinice počele su da ga nadziru, uhode, prate, osluškuju, itd. U svima njima probudio je tako mnogo znatiželje. I počeo je da prelistava svoje pesme, te da ovako razmišlja, pitajući se: ”… da li je stvarno on taj koji ih je napisao, jer ne može da se prepozna u onome što čita, taj neusiljeni, smiren i rezigniran čovek, to je neko drugi, gotovo ravan bogovima, jer bogovi su upravo takvi, rezignirani, smireni, neusiljeni, prisutni, a mrtvi”.

Počeo je da piše stihove neke nove, buduće pesme: ”Siguran, sedim na čvrstom stubu stihova, i tu istrajavam, ko je jednom sastavio takvu oporuku, ne može sada da je opovrgava”.

Kiša lisabonska opet poče, a on ode da malo prilegne, ponevši sa sobom u krevet čak dve nepročitane knjige. “Boga lavirinta” nije čitao, već “Propovedi za prvu nedelju velikog posta”, a onda se zaledio od nekih reči koje je tamo pročitao. Zavukao se pod jorgan i pokušao da zaspi. Sanjao je, a kad se prenuo iz svog sna, začuo je kucanje na vratima svoga stana. Očekivao je Lidiju, ali došao mu je u posetu Pesoa.

Doša je kritički, da sve razgled po Reišovoj sobi u kojoj pod jorganom cvokoće od jeze Rikardo. O samoći Peso mu je kazao sledeće: ”Ah, samoća, moraćete još mnogo da učite da biste saznali šta je to… ali samoća nije živeti sam, samoća je kad nismo sposobni da pravimo društvo nekome ili nečemu što se nalazi duboko u  nama, samoća nije usamljeno drvo nasred puste ravnice, to je rastojanje između skrivenih sokova i kore, između lista i korena…”.

Rikardo Reiš je zaspao, a kada se probudio Pesoe vše nije bilo u njegovoj sobi. Život je prepun protivrečnosti, no život je takođe kratak, te je sve manje mesta za kontemplaciju. Probudivši se odmah je spoznao kako mu fale još neke sitnice kao šibice da upali plin, ali i filter za kafu. Krstario je nevoljno lisabonskim ulicama. Ručao je  u kafani “Zlatni ključ”. Otišao je i u bioskop, da odgleda francuski film.

“… filmovi su kao poezija, umetnost iluzije, pomoću običnog ogledala svaka se bara pretvori u okean”.

Nakon projekcije filma opet je počela lisabonska kiša. Do stana dovezao se taksijem. Zatim mu u posetu dolazi Lidija, koju iskren da bude i  nije očekivao. Nekada mu je trebala ona samo njegova samoća i osama. Od nje je saznao da u hotel opet stiže Marsenda, i to već sutra. Nastavio je da čita onu svoju knjigu, ostavši opet sam.

Izjutra čita novine. A pošto mu tišina u stanu odjednom postaje nepodnošljiva, razmišlja već o kupovini radija. Čitao je mnoge vesti koje govore o očinskom diktatoru Portugalije Salazaru. Saznao je o jako teškom stanju u Brazilu, gde se mnogi mnogi ljudi hapse. Onda je počeo da razmišlja o Marsendi. Očekivao je njen dolazak, a sebe video kao pauka koji jedva čeka da uhvati svoj plen. U jednom pismu napisao joj je adresu svog novog stana.

Ipak je došla. A kad je došla on ju je poljubi, a ona mu tada reče da je to njen prvi poljubac. Bio je to očajni pokušaj u njegovoj silnoj pustoši. Ona je to očekivala. A potom mu je ispričala da će otići u Fatimu na hodočašće. I rekla mu je da sutra odlaze iz Lisabona. I dalje će pisati jedno drugom pisma. Iako je želeo da ona ostane, Marsenda je to odbila i samo otišla.

Susetke su već primetile da Rikardo Reiš petlja nešto uporedo sa dve mlade žene. A kako primetiše za 8 dana primio ih je čak dve. Lidija svaki čas, svaki dan skoro, navraća i sređuje kuću, i deli sa njim svaku svoju intimu.

Sledećeg jutra piše Reiš pismo Marsendi. Počeo je da traži posao, a onda je jedva našao da bude samo zamena dok se jedan odsutni lekar ne vrati na svoje radno mesto. Ali, moraće da  se bavi lečenjem srca i plućnih bolesti, na mesec dana, a dakle onim što nije u polju lekara opšteg obrazovanja. Posetio je tog svog kolegu koga treba da zameni, da bi dobio bolji uvid u novo polje rada. Marsendi piše i drugo pismo, a odgovor još ne dobija.

“Vreme se prolepšalo, ali svet postaje sve gori”, itd.

Proleće je, a Rikardo Reiš razmišlja, svakodnevno lita novinske vesti. I već mesec dana živi u svom novom stanu. Konačno stiglo je dugo iščekivano pismo od Marsende, ali on odjednom ne pohita da ga što pre otvori. I onda pročita njeno pismo. A kazala mu je da uskoro dolazi u Lisabon i da će ga posetiti, ali u ordinaciji. Pismo je morao da sakrije kako ga Lidija ne bi pronašla dok recimo čisti i sređuje njegov stan.

Uveče odlazi u restoran na večeru. A vraćao se otuda umoran u svoj stan. Kroz dve večeri u posetu mu dolazi Pesoa. Te večeri Reiš se dobro napio. Pesoa mu dolazi sada kao glas čiste savesti,  a sreli su se na lisabonskoj ulici, u jednoj od kafana. Najpre su pričali o Lidiji, a onda i o Marsendi. I tada mu Pesoa reče: ”… zid koji odvaja žive jedne od drugih nije manje neprobojan od onoga koji deli žive od mrtvih…”.

Onda mu je još kazao Pesoa i ovo: ”… Svet zaboravlja toliko da čak i ne zapaža nedostatak onoga što je zaboravio…”. Pošli su zajedno u Reišov stan, a na ulici susreo je agenta Viktora, koji se tobož slučajno baš vrzmao u Reišovom novom kvartu. Svaki put mogao je da ga oseti negde i prepozna po mirisu luka. Reiš je pod budnim  okom službe za nadziranje, itd.

Kad su pristigli u Reišov stan, objasnio je Pesoi odakle poznaje onog agenta Viktora. Pesoa je pisao jednom stihove protiv Salazara, najvećeg diktatora koga je samo veličala inostrana štampa. Zatimu je Pesoa ispričao svoj san, a u tom snu bio je živ. I tada kaza Reišu: ”… zanimljivo je kad čovek živ sanja da je mrtav…”. Za Pesou dakle život i smrt jedno su te isto.

Zatim je Reiš pričao Pesoi šta se u svetu sve izdogađalo u samo poslednjih 5 meseci, taman onoliko koliko Pesoa više nije među živima. Najpre mu pomenu da je Hitler proslavio svoj 47-i rođendan. Na neke vesti Pesao je i zaplakao, posebno kad je čuo šta se dešava s Portugalijom, koju upoređuju sa Hristom.

Potom je Pesoa otišao i obećao da će ga ponovo posetiti za nekoliko dana. I reče mu na odlasku da će u Španiji doći do građanskog rata.

Te večeri Reiš nije mogao da zaspi, a verovatno, jer je ispio mnogo šoljica kafe. Pesoa ga je lepo opomenuo, šta će se sve zbiti, ako pije previše kafe.

Lidija ga je posetila već idućeg dana, te opet pospremila stan. Reiš je iščitavao novine. A kroz 3 dana u ordinaciji ga je posetila Marsenda. Došla je kao pacijentkinja, kao što je u pismu i nagovestila. U priči opet su oživeli onaj trenutak njenog prvog poljupca. I opet ju je poljubio, a onda zaprosio, ali ona ga je odbila.

I ona sada odlazi, a on ostaje sam da sređuje svoje radne papire.

 

(nastaviće se)

 

 

 

29 FEBRAUR 2024…



Šta se još uradilo zadnjeg februarskog dana, ili prestupnog, kako ga svi nešto zovu, a trećeg vezanog dana u kome je sve definitivno gotovo, čak i najmanje sitnice…




Sve je iznutra “Hirošime” jutros prvo utegnuto i dobro uvezano, te nema pomeranja cevi, ništa nije labavo, itd...




Onda su spolja zakucane drvene letvice, a višak najlona je izrezan i odstranjen i sve je dobilo svoj pravi i konačni predivan izgled,  a unutrar  “Hirošime” je mnogo svetlosti i vazduha…




Onda je urađeno ono najteže, a uz pomoć grabulja…




I uspela sam da izravnjam sav teren koji je zbog postavljanja najlona iskopan i izrovljen…




Kada sam malo posle 9 sati jutros videla ono teško busenje, spopala me prava muka. Ali, što se mora nije teško…




I tako sam stisla grablje u ruke, a mama je budakom sitnila busenje. I ja sam nekako uspela čak jako brzo da sve poravnjam. Upeglam…




Jedino nije bilo suve piljevine da pospem stazicu koja razdvaja “Hirošimu” od spoljašnjeg vrta…




Već dugo razmišljam da napravim posle 5 setvenih sezona novi zaokret, te da više nema letnjeg i zimskog režima, da više niko ne mora da bude rob skidanja i stavljanja presama, da nema više hermetičkog zatvaranja i ušuškavanja tokom zime, kako bi iznutra bilo mnogo više vazduha…




Ne plašim se da ove jeseni uradim isto kao i prethodnih 5 godina setve, te da pokušam da posmatram kako se ponašaju sve te biljke, sa uplivom i mraza i hladnog vazduha (u “Hirošimi” je uvek toplije nego napolju čak i kad je sve otvoreno!). Ako bude “propasti” neka bude, onda mogu preko pozne jeseni i oštre zime da zatvorim neke poljoprivredne aktivnost te malo više čitam. Mada, sve što se radi tokom jeseni može zimi i na otvorenom, salata i luk nikad neć biti ugroženi…




I tako skinem poslednju mrvu najlona sa ulaznih vrata u “Hirošimu”, te dokupim 1,60 m žice saća i oslobodim i taj protok vazduha. Više neće biti nikada presama...




Svih 5 presama prenela sam u zonu pravljena komposta i to će mi poslužiti kao potporne stranice u mom kompostištu...




Za žicu utrošeno blizu 900 dinara...




Onda sam na mestu gde su nekad bile 3 gume postavila jednu malu paleticu, koja mi ostala od kupljenog novog šporeta smederevca još od prošle jeseni, 2023...




Napunila sam tu malu paleticu sa 4 kante domaćeg našeg komposta, i to je moja nova zona za cveće…




Sa dve šuplje strane paletu sam zakucala drvenim letvicama kako se kompost ne bi osipao na travnjak. Paletica se uklopila bolje na teren nego one 3 gume. Već vidim tu makove, i neko drugo cveće, suncokrete…




Jedan deo komposta je unet u “Hirošimu”,  na svaku trenutno praznu parcelu ili setveni boks...




U “Hirošimi” više nem ničeg suvišnog, polagano se pripremamo za martovsku setvu…




Kad sam sišla oko 9 sati jutros u “Hirošimi” beše ravno 10 stepeni u plusu,  a posle u toku predivnog i opet toplog dana dostizalo je i preko 25 stepeni  u plusu…



Itd…




 

среда, 28. фебруар 2024.

28 FEBRUAR 2024 - navlačenje novog najlona…

 


 

Šesta setvena prolećna sezona od danas kreće pod novim najlonom ili pod novim lukovima i novim svodovima predivne “Hirošime”…




Dakle, uspela sam iz ničega, za 48 sati, a tek da danas postavim nov najlon, za koji je utrošeno ukupno 16 800 dinara (od 18 mikrona, garancija 7 godina, iako garancije na plastične cevi zvanično nema!), a u težini od 24 kg, a po ceni od po 700 dinara za kilogram…




Da se kupi skoro isti najlon potroši se 150 evra ove 2024 godine, a pre 6 godina, tj. 2019 taj isti najlon koštao je 10 500 dinara, iako je prve početne godine kupljeno 18 metara u dužinu, a danas samo 16 metara (evro je danas 116 dinara, a onda je 2019 evro bio 118 i 117 dinara!)…




Roba u evrima je valjda uvek ista, evro je evro, a zašto dinari baš ovoliko skaču ili biće pre ovoliko padaju, i zašto je evro toliko obezvređen pitanje je sad. Sve u svemu, velika je ovo pljačka…




Danas 2024 za najlon treba 150 evra, a pre 6 godina, tj. 2019 nije trebalo ni celih 100. Pametnom, dosta…




Prilikom zamene one 3 polomljene cevi, jedan plastični kočić je prsnuo, pukao, te je dokupljen i još jedan nov kočić od 150 dinara. Tako da nije bilo više novih, a nepredviđenih troškova...




Sve plastične cevi dobile su dobru izolaciju…




Na kraju februara idealni uslovi za rad, 24,5 stepeni u plusu mereno po Celzijusu. Sve danas idealno i sve ide glatko i olako. Sve dobro…




Čitav dan uživam u lepoti otkrivenog prizora “Hirošime”, a bilo bi idealno i da nema više najlona. Prosto se divim našim sposobnim vrednim rukama i idejama. I kakva lepota, da čovek ostane bez reči, a sam sebe hvaleći…




Nikakvog oštećenja iznutra, jer sve se navlačilo samo spolja. I nikakvog remećenja ekosistema u “Hirošimi”...




Kupila sam 4 kg luka, 2 kg crnog i 2 kg crvenog, jer su mi trgovci rekli da je nestašica luka, da luka nema u nabavci, da su ovo zimske zalihe, još malo pa nestalo. Krivi su izgleda seljački evropski protesti i to što nemamo seme srpskog luka (ko nam je kriv), pa uvozimo samo holandski, a njega će biti koliko nam daju da uvezemo, jel tako. A ima ga sitnog i lošeg…




A kad ne bude bilo semena luka, bez brige, biće ga negde na tržištu bud zašto, pa ćemo uvožiti gotov jeftin luk, što da se muči neko i da radi, kad je idealnije da sve gluvari. Srećom ne uklapam se u gluvare, i u neradnike, ni u one koji će pre kupiti prskane džačiče luka bud zašto, itd…




I tako u svom današnjem trošku i radu odlučim se da kupim najskuplji luk, jer je tu bio i najkrupniji, a po ceni od 350 dinara po kilogramu i utrošim na 4 džaka luka 1400 dinara, mašala. Na drugim mestima luk je po 330 i 340 dinara, ali je sitniji…




Grubo smo zatrpali danas do 16 sati najlon, a sutra treba da ravnjam teren kao valjak, te da sve upeglam i vratim u ono divno uređeno stanje...




Treba da trasiram moju stazicu i opet je pospem suvom piljevinom…




Sada ima peglanja i doterivanja terena samo spolja, a iznutra je sve ušuškano, više nigde ne kisne, nema rupa, i ništa nije poremećeno, te iznutra sve po planu može da se ostvaruje…




Ostalo je malo spolja upeglati sutra teren, prekopan i iskopan, a ostalo je još spolja dotegnuti i zakucati drvene letvice i najlon učvrstiti tamo gde je isečen…




Ostalo je i sutra malo iznutra još podvezati cevi i izolaciju…




Ostale su samo sitnice…




Ostalo je srediti i one grančice, kad ne bude imalo šta da se radi važnije. Morala sam danas kad je postavljen najlon, da odsečem još 3-4 grane od jabuke, koje su juče preskočene, a koje po mojoj dobroj proceni nekad u budućnosti mogu da atakuju na najlon. Sad više neće…




Za danas je urađeno ono najbitnije, najvažnije – navlačenje novog najlona....




Jedna cev što je skinuta (nije bila propala, i tu smo pukli džabe hiljadu dinara, ostala je bela), može se negde upotrebiti, a ostale dve (posivele) cevi, polomljene su i bačene, a od ove jedne cevi napraviću nedge neki luk, te mogu za njega mnogo štošta privezivati...




Do sada u sve ove prolećne nabavke 2024, u sve radove i pripreme za šestu setvu potrošeno je ukupno 29 050 dinara,  a treba kupiti još nekoliko kesica semena, džak semenskog krompira, svu silnu rasadu, a to će opet biti jedna prilično velika suma…




Itd…