U četvrtak 3 oktobra bio je naš poslednji dan na malom
gradilištu, na završetku KOKO ŠINJCA, a u jednoj pauzi mama je iznela napolje
svoju omiljenu koku nosilju, pitomu, žutu, koja se umiljavala oko njenih nogu i
svuda je pratila gde god kroči kad im dođe u kokošinjac “Cosa nostra”. I tako je
baš razmazila i zavolela od svih najviše.
I gle, u nedelju svetu, da, nevolje nove naše jutros
– do pre 3 dana gajili smo u prvom boksu naše male farme “Cosa nostra” 6 koka
nosilja i jednog petla i sa tim smo trebali da se preselimo u novi objekat KOKO
ŠINJAC ovog oktobra meseca 2024…
Mama im jutros načupala sveže zelene trave, ali dođe
smušena i ispriča mi da koke njene žute nema. Zove mene da bolje pogledam, i ja
sve prevrnem, istražim, ali šeste naše koke nema u objektu, a nema ni tragova
da ju je išta iznelo i pojelo, nema njenog govanceta, nema tragova izmeta. Ničega
nema, te se opet pokradeni ljudi zapitaju da li su nam koku odneli neki mrtvi
zadušni duhovi…
I nema sumnje, neko nas vazda uzima na zub, neko nam
pobogu večito pakosti, jer neko je ušao sinoć ili u ova 3 dana prekida i
zaustavljanja naših radova – neko nas je orobio ponovo samo ovoga puta napolju u
avliji, a ne kao u avgustu u kući, iznutra…
Naša farma “Cosa nostra” nalazi se tik ispod mojih
saksija, žardinjera, a ispod naše spoljašnje donje terase, ali nažalost majka
noću nije zaključavala katanac, a lopov je imao čitave noći osvetljen boks (tu
se 2 godine negasi sijalica) i ulazak, a bilo mu je lako spusti se niz troje drvene
stepenice, ali pre toga otvorio glatko ulaznu narandžastu kapiju, a onda kad siđe
u hodnik otvori još jedna vrata i kako baš da pogodi maminu omiljenu razmaženu koku
da ukrade...
Dakle, tu nije upala gladna životinja da otme koku i
da je pojede za večeru, jer to je učinila neka lopovska ruka, a dve kapije i dve
reze trebalo je savladati, s tim što je ovo mami za nauk da zaključava svake večeri
ponovo katanac, kako smo od početka 2022 i napravili i uvek radili, jer dakle nije
poželjno da se čovek u svojoj avliji opusti, posebno ako je avlija 17 godina razgrađena
te lopovi mogu svašta da nam pokradu kao što inače i jesu. Naravno, ovog avgusta
2024 je sve loše i krenulo, osipa se sve, jer nas je lopov prvo pokrao iznutra,
sve dok nas ovaj novi nepoznati lopov nije pokrao spolja...
Jutros u “Hirošimi” berem 4 čili papričice…
Jutros primetime ponovo da je procvetala i naša
druga hrizantema, a onda i treća, a uskoro će i najnovije dve-tri, a ove godine
ožiljene hrizanteme koje su preživele sve one katastrofalne suše...
Našetam se po dvorištu jutros, i već imam u glavi,
svoj veliki mali plan, a strateški plan kako ću sutra tako dobro i tako mnogo
da iskoristim još jedan svoj divan radni dan, a ima i sađenja i čišćenja i
tumbanja…
Svako jutro kad krčim u “Hirošimu” vidim kako tamo,
kako tu, sve buja, a preko noći se prepoznaje koliko sve dobro gruva, raste, posebno
rukola koju ću uskoro jesti, a bogme i naše rotkvice…
Salata je izgruvala u čašicama, te sutra ima da zasadim mnogo čašica iz naše prve septembarske
setve koja se desila polovinom septembra meseca…
Ovo je dakle naša jutrošnja bujna, najbujnija slika,
a nema još ni mesec dana od naše septembarske setve (16 septembar ako sam tačno
popamtila!), te možemo s najvećom srećom i ponosom reći da je sve naše više nego
dobro, ili kako bi Francuzi kazali par excellence!...
Luk, sve sorte, izbija u kolima, jer ne raste sav
odjednom, takva mu neka mnogo zanimljiva ćud, narav, da izaziva mnoga pitanja, već
po etapama i eno ga - sada ga ima baš vidno, a između luka niče mnogo kadifica
koje su nastale slučajno, a onda tako kad smo čistile kadife ispadalo je seme
posvuda...
Na jednom mestu iznikao je i prvi neven samoniklica...
Čak i napolju u plavoj paleti rastu nove kadifice, a
sutra bi trebala da očistim kamen od trave, jer trava dobro raste posle kiše, a
biće još jedno košenje, a neka će – treba mi da napunim setvene boksove, svoja
tikvišta i bundevišta, u koje sam dodala ove jeseni samo dobar deo čistog lišća...
Rasađena salata dobro se drži, a imam utisak da se
omladila i da će da ubusi uskoro...
Jutros u
“Hirošimi” preko 19, a posle je počelo da pada na 17…
Sasušene čili papričice sakupljam u jednu kutiju, jer
možda ću na proleće 2025 da ih zasejem ako budem imala prostora, volje, mada mi
se isplati da kupim dve saksije gotove rasade i da ih posle podižem i zalivam
na svoj zdraviji način, čak i po velikoj ceni od 300 dinara, jer sada se u
jesen baš svaki dan dobro nahranim ovim divnim ljutačicama, koje do ove godine
i nisam jela (ne ovu sortu), a onda sam se u njih zaljubila i od početna dva
sitna griza sada sam došla u stanje da pojedem čak 2 cele čili papričice za
ručak...
Nigela je počela ponovo da izniče u istoj saksiji u
kojoj je i letos rasla...
Mama je u spoljašnjem vrtu načupala još mladog luka
samoniklica...
Mama je danas spremila ručak, a ja sam joj malo pomagala,
te ispržila divne šnicle od pilećih prsa (meso zdravo naše iz naše male tovne
farme ”Cosa nostra”), napržila krompiriće (kupovne), a ostalo je i našeg graška
od juče. I sutra mama kuha ručak – pasulj sa suvim mesom tako da ću baš da
uživam u svojim poljskim silnim radovima, da se umažem zemljom, da sadim salatu,
da čistim kamenje, i ko zna šta još poradim - sutra je divan radni dan...
Jutros sam pročitala malo više od zacrtanih 50 strana,
oko 60, romana tako da polagano se nalazim na polovini druge knjige ili trećeg dela,
a dok ne pročitam još oko 300 strana, ili čitavu knjigu, neće biti prepričavanja
Muzilovog romana. A do tada ima mnogo zanimljivih vesti i tema iz sfere bio orgnaskog
uzgoja hrane širom sveta, ne samo agrarnih problema i kriza u Britaniji, već i u
Irskoj – a to me jako trenutno okupira i zanima (svaki dan čoveku treba nasušni
hleb i hrana!), jer je jednom će i takvi problemi da se dese i nama u Srbiji,
ako nam se već ne dešavaju, a mi nezainteresovano samo jedemo, kupujemo povoljna
jeftina jaja, a po 13 dinara i jeftin prskani luk, kupus, itd., i kao da nam ne
smeta što će vekna hleba odjednom da košta 100 dinara!...
Itd…
Нема коментара:
Постави коментар