недеља, 5. новембар 2023.

DIOGEN…

 



Diogen, starogrčki filozof, stekao je slavu zbog svoje sklonosti ka satirizanju ljudi. Jedan nezaboravan incident uključivao je da se postavio pored streličara koji je više puta promašio metu, što sugeriše da je to najbezbednije mesto za sedenje.

Drugom prilikom, Diogen je naišao na mladog dečaka, dete seksualne radnice, koji je kamenovao gomilu. Tiho je upozorio dečaka: "Budi oprezan, mali, nemoj nauditi svome ocu".

U drugom susretu, kada je Diogen zatražio sitninu (siću, sitniš) od čoveka u prolazu koji ga je izazvao da ga ubedi, Diogen je uzvratio: „Da sam imao moć da te ubedim, ubedio bih te da kreneš drugim putem“.

Diogen je imao snažnu averziju prema Sokratu i Platonu, čak i do te mere da je ometao njihova predavanja čujno jedući hranu. Kada je Aleksandar Veliki upitao zašto pretura po đubretu, Diogen je odgovorio: „Tražim ostatke tvog oca, ali se ne razlikuju od kostiju njegovih robova”.

Diogen je mrzio plitkost i licemerje ljudi i favorizovao je društvo pasa. Iako su ga često neljubazno nazivali „psom Diogenom“, prihvatio je to kao kompliment, primetivši: „Ja sam pas Diogen. Tražim dobrodušne, izazivam srebroljupce i suočavam se sa nepoštenima".

(prevod sa engleskog)

 

Нема коментара:

Постави коментар