субота, 18. мај 2024.

“ZEN – UMETNOST JEDNOSTAVNOG ŽIVLJENJA” – Shunmyo Masuno…

 



 

10 lekcija iz knjige “ZEN: Umetnost jednostavnog življenja” od Shunmyo Masuno:

1. Uživajte u sadašnjem trenutku: Ne jurite za srećom u budućnosti i ne zadržavajte se na prošlosti. Zen, kroz Masunova učenja, naglašava uvažavanje lepote i čuda sadašnjeg trenutka. Ovo uključuje fokusiranje na ukus vašeg čaja, osećaj sunčeve svetlosti na vašoj koži ili jednostavan čin disanja.

2. Nevezanost: Oslobodite svoj stisak: Držanje želja, imovine ili čak veza može stvoriti patnju. Zen podstiče otpuštanje ovih vezanosti i pronalaženje zadovoljstva onim što već imate. To ne znači potpunu ravnodušnost, već zdravu odvojenost koja omogućava prihvatanje i unutrašnji mir.

3. Prihvatite mir prirode: priroda je izvor spokoja i podsetnik na nestalnost stvari. Knjiga predlaže provođenje vremena na otvorenom, uvažavanje promena godišnjih doba ili jednostavno slušanje zvukova prirode. Uranjanje u prirodu može podstaći osećaj smirenosti i povezanosti sa nečim većim od vas samih.

4. Negujte zahvalnost: Zahvalnost je moćno sredstvo za sreću. Masuno preporučuje da svaki dan odvojite vreme da biste cenili dobre stvari u svom životu, velike ili male. Ovo može biti ukusan obrok, prijatelj koji vas podržava ili čak jednostavna činjenica da ste živi. Zahvalno srce podstiče pozitivnost i smanjuje negativnost.

5. Pojednostavite svoje okruženje: Naši životi su često pretrpani fizičkim i mentalnim neredom. Zen podstiče pojednostavljenje vašeg životnog prostora, imovine i obaveza. To može uključivati raspršivanje vašeg doma, smanjenje nepotrebnih obaveza ili otpuštanje toksičnih veza. Pojednostavljenjem stvarate prostor za ono što je zaista važno.

6. Svesni pokreti: Svakodnevne aktivnosti poput šetnje, čišćenja ili čak jela mogu postati prilike za svesnost. Knjiga predlaže da se fokusirate na dah i telesne senzacije dok obavljate svakodnevne zadatke. Ova praksa pomaže u negovanju osećaja prisustva i uvažavanja jednostavnih stvari.

7. Tišina govori jačinu: Stalna buka i mentalno brbljanje mogu da ometaju pažnju. Zen podstiče uključivanje perioda tišine u svoj dan. Ovo uključuje meditaciju, provođenje vremena u prirodi ili jednostavno smirivanje uma na nekoliko minuta. Tišina omogućava introspekciju (samoposmatranje) i dublju vezu sa vašim unutrašnjim svetom.

8. Manje je više: Ne izjednačavajte sreću sa materijalnim dobrima. Masuno predlaže da se fokusirate na iskustva i odnose, a ne na jurnjavu za materijalnim bogatstvom. Pravo ispunjenje često dolazi iz jednostavnih stvari kao što je provođenje vremena sa voljenima ili bavljenje strastvenim projektom.

9. Pronađite lepotu u nesavršenostima: Perfekcionizam može biti izvor stresa i razočarenja. Zen nas uči da prihvatimo nesavršenosti života, uključujući sopstvene mane. Knjiga predlaže da cenite lepotu ispucane šolje za čaj ili da pronađete mir u prirodnom ciklusu rasta i propadanja.

10. Počnite s malim, živite veliko: Promena se ne dešava preko noći. Zen vas podstiče da počnete sa malim, svakodnevnim praksama koje neguju pažnju i jednostavnost. Ovo bi moglo da bude slaganje cipela noću, pažljivo disanje tokom dana ili izražavanje zahvalnosti za obrok. Male, dosledne akcije dovode do značajnih promena tokom vremena.

 

(prevod sa engleskog)

 

 

 

Нема коментара:

Постави коментар