недеља, 26. мај 2024.

PRAVA SUŠTINA ZENA…



U srcu užurbanog grada živela je mlada žena po imenu Maja. Prezirući svoj uspeh u korporativnom svetu, Maja se veoma često osećala preplavljeno i prekinuto od same sebe. jednoga dana dok je žurila na još jedan sastanak Maja je posrnula ispred jedne čudne prodavnice čaja, koja beše ušuškana u tihom sokačetu. Zaintrigirana  spokojem tog ambijenta odlučila je da zakorači unutra. Čim je ušla aroma sveže skuvanog čaja obuzela je njena čula. I ona je zatekla sebe pravo u uglu, gde je stariji čovek sedeo smireno pijuckajući svoj čaj. Radoznala Maja priđe mu i upita ga:

“Kako možete ostati tako smireni usred ovog haotičnog sveta?”.

Starac se nasmejao ljubazno i odgovorio:

“Draga moja, iskreni spokoj dolazi iznutra. To nije odsustvo haosa, već prihvatanje toga”.

Zainteresovana Maja sede pored njega, a on poče da joj govori priču:

“Jako davno raslo je svemoćno hrastovo drvo i stajalo visoko u šumi uprkos žestokim olujama koje su besnele oko njega. Hrast je ostao ukorenjen čvrsto u zemlji ljuljajući se na vetru, ali se nikada nije slomio”.

Maja je slušala pažljio, a starac je nastavio:

“Kao hrastovo drvo, mi takođe moramo naučiti da se ljuljamo na vetru života, umesto da se opiremo promeni ili da prijanjamo na ishode treba prigrliti sadašnji trenutak i poteći u postojanje”.

Sa ovim rečima Maja je osetila smisao kako je smisao jasnoće preplavljuje. Shvatila je da pravi spokoj jedino može biti nađen otpuštanjem kontrole i predajući se sadašnjem trenutku. Od toga dana, pa nadalje Maja je prišla životu sa novonađenim smislom zahvalnosti i  prihvatanja. Nije više dozvoljavala spoljašnjim okolnostima da diktiraju njeno unutrašnje stanje bića, nalazeći utehu u jednostavnim delima, predavajući se toku života. Čim je Maja napustila prodavnicu čaja toga dana nosila je sa sobom osećaj smirenja koji je transcendirao haos u svetu okolo nje i u tom momentu ona je znala da je otkrila pravu suštinu Zena.

 

(prevod sa engleskog)

 

 

 

Нема коментара:

Постави коментар