уторак, 14. мај 2024.

“KAIZEN – Japanska metoda za transformaciju (preobražaj) navika, Jedan mali korak tokom vremena” – SARAH HARVEY…



 

Sarah Harvey, u ovoj lepo napisanoj knjizi, uvodi japansku filozofiju kaizena, što znači „dobra promena“ ili „kontinuirano poboljšanje“ koje se fokusira na male, postepene promene tokom vremena. Knjiga je praktičan vodič za korišćenje kaizena da biste transformisali (preobrazili) svoje navike i poboljšali svaki aspekt svog života - dom, zdravlje, novac, odnose i posao - korak po korak.

1. Mali koraci, veliki rezultati:

Nemojte da vas obeshrabruje prividna beznačajnost malih promena. Poput složene kamate, male, dosledne radnje se akumuliraju tokom vremena, što dovodi do izuzetnih transformacija. To je kao penjanje na planinu; svaki korak, ma koliko mali bio, približava vas vrhuncu.

2. Kontinuirano poboljšanje u odnosu na savršenstvo:

Umesto težnje ka nedostižnom idealu, Kaizen podstiče „način rasta“ usmeren na stalni napredak. Put poboljšanja je vredniji od dostizanja fiksne destinacije.

3. Počnite danas, počnite s malim:

Osećaj preplavljenosti velikim ciljem može dovesti do neaktivnosti. Kaizen naglašava da se danas čini prvi korak, čak i ako je naizgled beznačajan. Počnite sa upravljivim ciljevima koji odgovaraju vašem trenutnom načinu života i postepeno jačajte zamah. Zapamtite, putovanje od hiljadu milja počinje jednim korakom.

4. Radnja iznad planiranja:

Iako je planiranje važno, izbegavajte paralizu analize. Ne dozvolite da vas strah od nesavršenosti spreči da preduzmete akciju. Eksperimentišite, učite iz grešaka i prilagođavajte svoj pristup dok idete. Zapamtite, napredak počinje akcijom, a ne samo planiranjem.

5. Proslavite svaku pobedu:

Priznajte i proslavite svaki korak napred, bez obzira koliko mali bio. Ovo jača pozitivne navike, podstiče motivaciju i podstiče vaš napredak. Jednostavna petica ili priznanje vašeg postignuća u dnevniku mogu napraviti veliku razliku.

6. Prihvatite greške:

Greške su neizbežne, ali su i vredne prilike za učenje. Ne posmatrajte ih kao zastoje; umesto toga, koristite ih kao odskočne daske da identifikujete oblasti za poboljšanje i poboljšate svoj pristup. Zapamtite, čak je i Tomas Edison pao hiljade puta pre nego što je izumeo sijalicu.

7. Pratite svoj napredak: Pratite svoj napredak pomoću jednostavnih metoda kao što su kontrolne liste ili vizuelna pomagala da biste ostali motivisani i slavili prekretnice.

8. Nagradite sebe: Priznajte svoja dostignuća, čak i mala, da biste ojačali pozitivne navike i zadržali entuzijazam.

9. Neka bude održivo: Odaberite promene koje su u skladu sa vašim vrednostima i životnim stilom. Forsiranje neodrživih navika dovodi do frustracije i napuštanja. Pronađite mala prilagođavanja koja se neprimetno uklapaju u vašu dnevnu rutinu, čineći ih lakšim za održavanje na duži rok.

10. Kontinuirano učenje:

Negujte način razmišljanja o rastu tako što ćete aktivno tražiti nove informacije, strategije i perspektive. Čitajte knjige, slušajte podkastove i povežite se sa drugima na sličnim putovanjima. Zapamtite, kontinuirano učenje podstiče vaš napredak i pomaže vam da se prilagodite promenljivim okolnostima.

Harvey takođe daje nekoliko primera kako se kaizen može koristiti za poboljšanje različitih oblasti života, kao što su zdravlje, odnosi, posao i finansije. Ona takođe uključuje savete za prevazilaženje uobičajenih izazova i motivaciju. Ako ste spremni da počnete da pravite male promene u svom životu, onda vas ohrabrujem da danas uzmete primerak “Kaizena”.

Izvor: https://www.facebook.com/BOOKTHERAPY0070

 

(prevod sa engleskog)

 

 

Нема коментара:

Постави коментар