петак, 10. мај 2024.

VRSTE STILOVA PISANJA…

 



 

Postoje četiri glavne vrste pisanja: ekspozitorno, deskriptivno, ubedljivo (uverljivo) i narativno. Svaki od ovih stilova pisanja koristi se za određenu svrhu. Jedan tekst može da sadrži više stilova pisanja.

1. Ekpositorno

Ekspozitorno pisanje jeste jedna od najčešćih vrsta pisanja. Kada autor piše ekspozicijskim stilom, sve što pokušava da uradi jeste da objasni koncept, prenoseći informacije od sebe široj publici. Pisanje ekspozicije ne uključuje autorova mišljenja, već se fokusira na prihvaćene činjenice o temi, uključujući statistiku ili druge dokaze.

Primeri ekspozitornog pisanja

Udžbenici

Članci sa uputstvima

Recepti

Vesti (ne uvodnici ili uvodnici)

Poslovno, tehničko ili naučno pisanje

2. Deskriptivno (opisno)

Deskriptivno pisanje se često nalazi u fikciji, iako se može pojaviti i u publicistici (na primer, memoari, izveštaji iz prve ruke o događajima ili turistički vodiči). Kada autor piše u deskriptivnom stilu, on slika svojim rečima sliku osobe, mesta ili stvari za svoju publiku. Autor može koristiti metaforu ili druge književne načine kako bi opisao autorove utiske preko svojih pet čula (šta čuju, vide, mirise, ukuse ili ono šta dodiruju). Ali autor ne pokušava da ubedi publiku u bilo šta ili objasni scenu – samo opiše stvari kakve jesu.

Primeri opisnog pisanja

Poezija

Pisanje časopisa/dnevnika

Opisi prirode

Izmišljeni romani ili drame

3. Ubedljivo

Uverljivo pisanje jeste glavni stil pisanja koji ćete koristiti u akademskim radovima. Kada autor piše ubedljivim stilom, on pokušava da ubedi publiku u stav ili uverenje. Ubedljivo pisanje sadrži autorova mišljenja i pristrasnosti, kao i opravdanja i razloge koje je autor naveo kao dokaz ispravnosti svog stava. Svaki „argumentovani“ esej koji napišete u školi treba da bude u ubedljivom stilu pisanja.

Primeri ubedljivog pisanja

Propratna pisma

Uvodni tekstovi i Uređivački novinski članci

Recenzije predmeta

Pisma žalbe

Oglasi

Pisma preporuke

4. Narativ

Narativno pisanje se koristi u skoro svakom dužem delu pisanja, bilo da se radi o beletristici ili nefikciji. Kada autor piše u narativnom stilu, on ne pokušava samo da prenese informacije, on pokušava da konstruiše i saopšteipriču, upotpunjenu likovima, sukobima i postavkama.

Primeri narativnog pisanja

Usmene istorije

Novele

Poezija (posebno epske sage ili pesme)

Kratke priče

Anegdote

 

(prevod sa engleskog)

 

 

 

 

 

 

Нема коментара:

Постави коментар