уторак, 14. мај 2024.

“WABI SABI – Japanska mudrost za savršeno nesavršen život” – BETH KEMPTON…



 

Evo sedam dubokih lekcija o pronalaženju lepote u nesavršenosti, inspirisanih filozofijom Wabi-Sabi-ja:

1. Zagrljaj nesavršenosti: Wabi-Sabi razbija iluziju savršenstva. Uči nas da pronađemo lepotu u pukotinama, okrnjenoj šoljici čaja, naboranoj ruci. Ova filozofija nas poziva da slavimo jedinstvene nesavršenosti koje nas, i sve oko nas, čine zaista posebnim.

2. Prolaznost svih stvari: Poput cveta trešnje u punom cvetu, predodređenog da propadne, Wabi-Sabi nas podseća da ništa ne traje večno. Ova nestalnost nije razlog za očaj, već poziv da se uživa u sadašnjem trenutku, da se ceni prolazna lepota postojanja.

3. Lepota nedovršenog: savršeno negovanoj bašti nedostaje intriga livade sa divljim cvećem. Wabi-Sabi slavi nedovršeno, asimetrično, proces stvaranja u odnosu na konačni proizvod. Ova filozofija nas podstiče da pronađemo lepotu na putovanju, a ne samo na odredištu.

4. Moć nedostatka prirode: Kvrgavo drvo, istrošeno vremenom, ima dublju lepotu od mladice. Wabi-Sabi pronalazi estetiku u nesavršenostima prirode, tragovima vremena i iskustva. Ovo nas uči da cenimo lepotu starenja, mudrost urezanu na našim licima i dušama.

5. Pronalaženje spokoja u jednostavnosti: pretrpana soba preplavljuje čula. Wabi-Sabi nas podstiče da se okružimo sa nekoliko, dobro odabranih predmeta, kako bismo pronašli utehu u lepoti jednostavnosti. Ova filozofija nas poziva da se oslobodimo viška, da cenimo spokoj koji se nalazi u minimalizmu.

6. Umetnost nesavršenih popravki: Japanska praksa Kintsugi-ja, gde se polomljena grnčarija popravlja zlatom, ilustruje suštinu Wabi-Sabija. Slavi istoriju objekta, poštujući njegove nedostatke, a ne skrivajući ih. Ovo nas uči da pronađemo lepotu u sopstvenim ožiljcima, da svoje borbe vidimo kao deo priče koja nas čini onim što jesmo.

7. Živeti sa zahvalnim srcem: Wabi-Sabi nije reč o rezignaciji; radi se o negovanju zahvalnosti za jednostavne stvari, nesavršenu lepotu koja nas okružuje. Šolja čaja, tihi izlazak sunca, razgovor sa voljenom osobom – ovi svakodnevni trenuci imaju ogromnu vrednost kada se posmatraju kroz sočivo Wabi-Sabija.

Wabi-Sabi nije samo estetika; to je način života. To je filozofija koja nas poziva da usporimo, cenimo neprolazno i pronađemo lepotu u savršeno nesavršenom svetu oko nas. Da li ste spremni da prigrlite pukotine i otkrijete duboku lepotu Wabi-Sabija?


Izvor: "The Book Therapist"

(prevod sa engleskog)

 

 

 

Нема коментара:

Постави коментар