уторак, 14. мај 2024.

“IKIGAI – Japanska tajna dugog i srećnog života” – HECTOR GARCIA & FRANCESC MIRALLES...

 



 

Ovo je 10 ključeva za otključavanje vašeg Ikigai-ja: Lekcije Garsije i Miralesa

1. Pronalaženje svog „Ikigai“-ja: Ikigai na raskrsnici četiri ključna aspekta: šta volite, u čemu ste dobri, šta svetu treba i za šta možete biti plaćeni. Pronalaženje ovog slatkog mesta podstiče strast, svrhu i sredstva za život.

2. Prihvatite „Male radosti“: Ikigai nije o velikim dostignućima; radi se o negovanju svakodnevnog. Uživajte u ukusnom obroku, cenite lepotu prirode ili pronađite radost u jednostavnim hobijima. Ove „male radosti“ se akumuliraju u život bogat smislom.

3. Živite u sadašnjem trenutku: Nemojte biti uhvaćeni u žaljenju ili uznemirenosti. Ikigai naglašava kultivisanje svesnosti. Budite prisutni, angažovani i u potpunosti doživite bogatstvo ovde i sada.

4. Nikada ne prestanite da učite: ustajali um je dosadan um. Ikigai podstiče doživotno učenje. Steknite nove veštine, istražujte različita interesovanja i održavajte svoj um oštrim i radoznalim tokom celog života.

5. Moć zajednice: Ljudi su društvena bića. Ikigai naglašava važnost jakih društvenih veza. Izgradite mrežu podrške porodice, prijatelja i istomišljenika.

6. Pomerite svoje telo: Fizička aktivnost nije samo kondicija; radi se o blagostanju. Ikigai podstiče redovno vežbanje da bi se održalo zdravo telo i bistar um. Pronađite aktivnosti u kojima uživate, od brzih šetnji do plesa.

7. Pametno napajajte svoje telo: Hrana je više od hrane; to je gorivo za tvoju životnu snagu. Ikigai promoviše uravnoteženu ishranu fokusiranu na svežu, celovitu hranu poput povrća, voća i celih žitarica.

8. Pronađite svoj tok: Ikigai napreduje u aktivnostima koje vas dovode u stanje „toka“ – potpuna apsorpcija i uživanje. Potražite aktivnosti koje su za vas izazov, a ipak se osećate bez napora, ostavljajući vas punim energije i ispunjenosti.

9. Zahvalnost je tajni sos: Zahvalno srce je srećno srce. Ikigai podstiče negovanje stava zahvalnosti. Cenite dobre stvari u svom životu, velike i male, i svakodnevno praktikujte zahvalnost.

10. Putovanje se nikada ne završava: Pronalaženje svog Ikigai-ja je doživotna potraga, a ne statična destinacija. Prihvatite putovanje, ostanite otvoreni za nova iskustva i nikada ne prestanite da istražujete šta vam donosi smisao i svrhu.

 

Izvor: „The Book Therapist“

(prevod sa engleskog)

 

 


Нема коментара:

Постави коментар