субота, 23. март 2024.

PČELA NAJMANJI ŠAMPION ŽIVOTNE SREDINE…

 


 

Polen igra krucijalnu ulogu u reprodukciji biljaka. Proces oprašivanja uključuje ova sitna zrnca idući od muškog dela jednog cveta, do ženskog dela drugog cveta. Kad se ovo dogodi, genetska informacija ono što sadrži unutar polena jeste prenos od cveta do cveta. Zrnca polena mogu putovati putem vetra ili vode, no ona se obično šire (raznose) kroz saradnju sa drugim živim stvorenjima, kao što su insekti, ptice, gušteri, pa čak i neki sisavci. Oprašivanje je veoma važno za nas zato što mi ljudi zavisimo od biljaka. Biljke koriste energiju od sunca putem fotosinteze i pretvaraju je u stvari koje mi nalazimo kao veoma korisne, kao što je to hrana. Zapravo procenjeno je da jedan od svaka tri zalogaja koje pojedemo jesu napravljeni verovatno od oprašivača.

Pčele su neverovatna stvorenja! Da li ste znali da je jedna od najvažnijih stvari koje rade oprašivanje biljaka? Otprilike 90% naših divljih biljaka i 30% naših prehrambenih useva zavisi od oprašivača kao što su pčele, zahvaljujući kojima se razmnožavaju.

Što više učimo o oprašivanju, sve više shvatamo koliko je to čudno i divno. Hajde da se zahvalimo jednom od najmanjih svetskih šampiona životne sredine - pčeli.

 

(prevod sa engleskog)

 

 


Нема коментара:

Постави коментар