16 MART 2024…
Klupe su prevrnute jutros naopako, a onda je svaki slobodni
delić preostalog i još neofarbanog drveta dobio sloj zaštitne farbe u crvenoj neurokljivoj
boji...
Ofarbane su i nove drvene letvice na ulaznim vratima
u “Hirošimu”, crveno takođe protivu uroka, a nanet je i drugi sloj farbe na dve
potkovice sreće...
Potrošena je i čitava druga kutija farbe, a taman je
sve pokrilo sa dve konzerve boje. Tako sam dobro procenila da ni jedna jedina kap
nije pretekla...
Dva dana trajalo je farbanje, isto toliko dana bili smo
bez naših klupa za sedenje. A od sutra kutak ponovo može da funkcioniše. Sada i
onaj ko se nije oduševio mojom uljanom bojom, viče kako su klupe ispale odlične…
Bilo je malo zamorno, zbog sinusa, ali srećom ja
vešto koristim malu četkicu te završim lepše i bolje nego mali valjak. Farbanje
ili molerisanje mi je jedna do jačih strana, ali ne i terorisanje, na svu sreću...
Divno je da sam
jutros počela čitanje novog romana, novog pisca, (kako je lepo imati bilo kakve
knjige, pa jednu po jednu čitanjem tamaniti sa svoje police, ne podležući
pravilima dosadnog vraćanja u predviđenom roku, itd.; za sada imam mnogo dobre knjige,
remek-dela), za koji treba vreme, a pre nego ga prepričam…
Za divno čudo u dve cvetne zone prvi su procvetali
žuti cvetovi šeboja, a narednih dana biće šeboja u svim mogućim bojama, a biće i
pčela, a biće verovatno i mnogo više sunca. U “Hirošimi” danas toplo preko 29
stepeni u plusu…
Na svim oslobođenim zonama unutar “Hirošime” uneto
je još komposta, a danas su uneta jedna puna ručna kolica. Kompost vrvi od
glista...
Za mesec danas najmanje, po sredini “Hirošime” dolazi
standardna rasada, paradajaz i paprike, i to je najlepši početak prolećne setve
kada se sve ispuni novim biljkama, i kreće da buja…
Postavljene su na svoje mesto, u privremenu zonu
rasadnika, nove dve kade (zapravo koristim plastična tekna za malter, tako da u
poljoprivredi mnoge stvari iz zidarstva imaju svoju primenu), a u njih nasuta
konjska balega, po jedna puna kesa u svaku, onda su napunjene čašice (miks kompost,
šumska zemlja i konjska balega). I spremne smo za 22 mart, za petak, za najpovoljniju
setvu na 3 dana pred uštap...
Po cvetnim zonama procvetale su ljubičice i jagorčevine...
U “Hirošimi” ubusio celer lišćar, u čašicama, a ovoga
puta uspeloje bar po svemu onome što posmatram do danas. Svaka čašica ubusila. Jednom
smo probale i nije bilo ni jedne poterane biljčice…
Iskoristila sam lepa, dva vezana radna dana, a danas
od zadnja prethodna 4, dan subotnji, a najorniji za manje pokrete i napore,
iako sinusi već 4 dana muče, ali danas ponajmanje...
Jedan dan odmora, sutra, a onda najlepši početak nedelje
u kojoj počinje proleće, a čeka se dakle još mnogo sunca, mnogo setve, i mnogo
ko zna čega još...
Najlepše od svega u spoljašnjoj povrtnoj bašti primetime
- prvi izniče crni luk, posejan i posađen 4 marta, dakle pre samo 12 dana. Tek je
krenuo, a uskoro biće još vidnije. Bilo je važno primetiti ovako mali pomak i napredak
baš jutros...
U “Hirošimi” zateknem danas dve pčele. Važno da već
navikavaju gde treba da dolaze i ove sezone kao oprašivačice…
U jednom uglu vrve, plešu, sitne bubice, sve one donete
u konjskoj balegi, one koje to razgrađuju, ali među njima i jedna pčela. Zuje i
bruje u jednom ćošku “Hirošime”, levom, ukraj ulaza. I nešto važno zuje i vredno
kao mravi rade. Ne diram ih, jer ne diraju ni one, ništa od povrća, a sigurno
imaju neku ulogu…
Juče su upale neke od njih u paukove mreže. Jutros ih
nema, a paukovi su se dobro ukrupnjali i najeli. Ako ništa, bar su hrana mojim paukovima
koji su moji najomiljeniji i najvažniji saveznici u borbi sa lisnim vaškicama...
U grašku nađem jednu salatu samoniklicu, koja lepo
gruva u tom gustišu, a onda krenem da obilazim grašak. I konačno prvi put uhvatim
kako tačno nastaje mahuna, a nastaje iz svakog otrebljenog belog cveta. Malo dalje
nađem da su već otrebljene mahune prisutne. Nisam ih do danas uočila. Kad malo
bolje provirim ima ih, počinju…
Sada je grašak u fazi zametanja mahuna. I treba što
pre da se poberu plodovi graška, kao bi na to mesto došlo nešto drugo. Na jesen
grašak i to dve pune veće kese sejem u svoja dva najveća setvena boksa na otvorenom
(kad poberem bundeve i tikvice, u oktobru), da ne bih zauzimala u rano proleće
mesto u “Hirošimi”. Ti boksovi su uvek slobodni do prvog maja dok ne počne setva
bundeva i tikivca, a do tada grašak se obere…
Onda u kompostu nađemo jednu malu pečurku šampinjon
- iznikla, sigurno od peteljki koje smo bacale, te je posadimo na jednom mestu,
u zoni začina, na ulazu. I ko zna, možda mogu i to da uzgajam, no moram probati
uskoro jedan eksperiment da pakovanje kupljenih šampinjona posadim, te da vidim
šta će se desiti…
Ostale su mi samo dve kese konjske balege, te treba
opet ići u lov na konjski izmet, pošto u petak sejem kelerabu, a treba i to
lepo nađubriti…
Jedan boks pod lukom srebrenjakom očišćen i tu treba
da dođe u petak raštan, ono malo biljaka oko ¼ uspešnosti nicanja…
Itd…
Коментари
Постави коментар