19 MART 2024…
Svaki dan uberem neku određenu i potrebitu količini
plodova iz “Hirošime” (ali sve ne ubeležim fotografijom), a to što već od zimus
ubiramo, a plodove mladog luka, i posebno svih ovih prethodnih meseci i dana, treba
da zahvalimo setvi jesenjoj iz 2023 godine. Divna prilika da se čovek opet
vrati unazad, u rikverc, te da se priseti kako je nešto dobro, mudro i pametno
poradio, da bi se recimo danas sladio, a najviše u duhovnom, više kosmičkom smislu,
pretvarajući sve u neku vrstu čuđenja samom sebi…
Pored luka, bere se svaki dan mlada salata, a dobra
stvar jeste da izniče već i tek posejana druga salata, od mladine (setva 11
marta), od pre 8 dana salata, one 3 sorte: endevija, crvena i marula. To treba
da bude nova prolećna prva hrana…
Bere se dakle peršun lišćar i tršavi, blitva, spanać,
salata, luk, itd...
To što danas beremo mladi bujni luk treba da zahvalimo
svojoj jesenjoj setvi od 12 septembra 2023, a kada je posađeno čak 4 kg luka (3
sorte), 2 džaka srebrenjaka i 1kg crnog, uz 1 kg kineskog belog luka…
Predivni peršun lišćar koji šišamo, čak i ovaj tršavi
što danas beremo i ubacujemo svež u svaku svoju salatu, sve je sejano 15
septembra 2023. Po svemu danas sudeći, ali tek posle pola godine iščekivanja, možemo
kazati najsmelije – da, baš u svemu našemu trudu i radu, znoju, naporu, ulaganju,
beše samo pun pogodak i ništa manje od toga…
Ovu salatu sejali smo u septembru, ali ona prva setva
od 15 septembra 2023 nije uspela u čašicama (jer uvek imamo i po neki manji
promašaj ili ćorak setvu, kao ovu kad smo sejale salatu atrakcija – ranu prolećnu
salatu), pa smo sve presejale i ovo što danas beremo jeste druga jedina uspela
setva od 23 septembra 2023. A reč je o
zimskoj salati Nansen. Zatim je posejana još
jedna kesica Nansen salate 28 septembra. I to što beremo danas sve
potiče iz ta dva jedina očito uspela veća pokušaja…
Nažalost treća velika setva slate od 12 oktobra 2023,
čak 3 kesice Nansen salate, ali direktnom setvno nije dalo ništa, osim nekoliko
žbunova koji su potrošeni još pre neki dan, a kada je očišćenja desna gornja strana
“Hirošime”...
No, iako je tek drugi pokušaj setve salate od jesenas
uspeo, bio je dovoljan da se obnavlja (uvek
imamo neopisivo mlade liske posebno u samoj srži, tj. u središtu svake sveže ubrane
glavice, a salate su nam baš, baš džinovske) i proteže se ovako dugo, pola
godine, a sve do početka proleća 2024, a ubrzo će pristići novi uspeli rasad
opet naše salate. I samo ćemo jedan mali period biti bez salate, ali pošto imamo
već nekoliko samoniklica to se i neće osetiti previše…
Grašak koji se ovako divno pretvara u mahune posejan
je 6 oktobra, a danas primeti njegovo lišće štiti jedan odvažan pauk…
Na nekoliko mesta u “Hirošimi” čak i po bočnim stazicama
nalazim prve samoniklice nevena. Uskoro jedan treba i da procveta...
Ugrađena su ona dva juče kupljena plastična kočića,
cev je postavljena gde treba, i samo se čeka prilika i još lepše vreme za setvu
boranije pritkare...
Čitav dan iako greje sunce, a to je sve zubato, i
jako hladno (sreća da danas nema avlijskih poslova ni u ideji), jer opasan vetar
severac nešto je naduvao ili pre razduvao, oseća se miris snega, verovatno u daljinama,
a počelo je isušivanje zemljišta (kiša više nije nužna), i bilo bi lepo da je
ne bude bar neko vreme…
U subotu na 2 dana pred uštap treba sve, a već planirano
u “Hirošimi” zasejati, a napolju u spoljašnjem vrtu još 3 kesice kelerabe samo…
Sve je spremno, a samo da osvane 23 mart ta divna setvena
najpovoljnija subota...
Sada se samo pažnja posveti knjigama, pričama, malo ručku,
malo užinama, čajevima i kompotima, dakle svemu toplom, a nekim novim
kuvanjima, i tako se prikuplja elan da bi se tek u subotu zasukali rukavi i završila
setva čašica...
Krastavaca danas u “Hirošimi” ima mnogo više, jer sve
se probudilo danas iz onog semenskog haosa, više nego juče, ali još malo treba
pričekati da se to bolje i primetnije vidi i oseti na fotografijama...
Luk napolju takođe ubusio, sve baš, baš divno
kreće...
Itd…
Коментари
Постави коментар