уторак, 19. март 2024.

19 MART 2024…

 



 

Svaki dan uberem neku određenu i potrebitu količini plodova iz “Hirošime” (ali sve ne ubeležim fotografijom), a to što već od zimus ubiramo, a plodove mladog luka, i posebno svih ovih prethodnih meseci i dana, treba da zahvalimo setvi jesenjoj iz 2023 godine. Divna prilika da se čovek opet vrati unazad, u rikverc, te da se priseti kako je nešto dobro, mudro i pametno poradio, da bi se recimo danas sladio, a najviše u duhovnom, više kosmičkom smislu, pretvarajući sve u neku vrstu čuđenja samom sebi…




Pored luka, bere se svaki dan mlada salata, a dobra stvar jeste da izniče već i tek posejana druga salata, od mladine (setva 11 marta), od pre 8 dana salata, one 3 sorte: endevija, crvena i marula. To treba da bude nova prolećna prva hrana…




Bere se dakle peršun lišćar i tršavi, blitva, spanać, salata, luk, itd...

To što danas beremo mladi bujni luk treba da zahvalimo svojoj jesenjoj setvi od 12 septembra 2023, a kada je posađeno čak 4 kg luka (3 sorte), 2 džaka srebrenjaka i 1kg crnog, uz 1 kg kineskog belog luka…




Predivni peršun lišćar koji šišamo, čak i ovaj tršavi što danas beremo i ubacujemo svež u svaku svoju salatu, sve je sejano 15 septembra 2023. Po svemu danas sudeći, ali tek posle pola godine iščekivanja, možemo kazati najsmelije – da, baš u svemu našemu trudu i radu, znoju, naporu, ulaganju, beše samo pun pogodak i ništa manje od toga…




Ovu salatu sejali smo u septembru, ali ona prva setva od 15 septembra 2023 nije uspela u čašicama (jer uvek imamo i po neki manji promašaj ili ćorak setvu, kao ovu kad smo sejale salatu atrakcija – ranu prolećnu salatu), pa smo sve presejale i ovo što danas beremo jeste druga jedina uspela setva od 23 septembra 2023. A reč je  o zimskoj salati Nansen. Zatim je posejana još  jedna kesica Nansen salate 28 septembra. I to što beremo danas sve potiče iz ta dva jedina očito uspela veća pokušaja…




Nažalost treća velika setva slate od 12 oktobra 2023, čak 3 kesice Nansen salate, ali direktnom setvno nije dalo ništa, osim nekoliko žbunova koji su potrošeni još pre neki dan, a kada je očišćenja desna gornja strana “Hirošime”...




No, iako je tek drugi pokušaj setve salate od jesenas uspeo, bio je dovoljan da  se obnavlja (uvek imamo neopisivo mlade liske posebno u samoj srži, tj. u središtu svake sveže ubrane glavice, a salate su nam baš, baš džinovske) i proteže se ovako dugo, pola godine, a sve do početka proleća 2024, a ubrzo će pristići novi uspeli rasad opet naše salate. I samo ćemo jedan mali period biti bez salate, ali pošto imamo već nekoliko samoniklica to se i neće osetiti previše…




Grašak koji se ovako divno pretvara u mahune posejan je 6 oktobra, a danas primeti njegovo lišće štiti jedan odvažan pauk…

Na nekoliko mesta u “Hirošimi” čak i po bočnim stazicama nalazim prve samoniklice nevena. Uskoro jedan treba i da procveta...




Ugrađena su ona dva juče kupljena plastična kočića, cev je postavljena gde treba, i samo se čeka prilika i još lepše vreme za setvu boranije pritkare...

Čitav dan iako greje sunce, a to je sve zubato, i jako hladno (sreća da danas nema avlijskih poslova ni u ideji), jer opasan vetar severac nešto je naduvao ili pre razduvao, oseća se miris snega, verovatno u daljinama, a počelo je isušivanje zemljišta (kiša više nije nužna), i bilo bi lepo da je ne bude bar neko vreme…




U subotu na 2 dana pred uštap treba sve, a već planirano u “Hirošimi” zasejati, a napolju u spoljašnjem vrtu još 3 kesice kelerabe samo…




Sve je spremno, a samo da osvane 23 mart ta divna setvena najpovoljnija subota...

Sada se samo pažnja posveti knjigama, pričama, malo ručku, malo užinama, čajevima i kompotima, dakle svemu toplom, a nekim novim kuvanjima, i tako se prikuplja elan da bi se tek u subotu zasukali rukavi i završila setva čašica...




Krastavaca danas u “Hirošimi” ima mnogo više, jer sve se probudilo danas iz onog semenskog haosa, više nego juče, ali još malo treba pričekati da se to bolje i primetnije vidi i oseti na fotografijama...

Luk napolju takođe ubusio, sve baš, baš divno kreće...




Itd…

 

 

Нема коментара:

Постави коментар