петак, 13. октобар 2023.

ZAŠTO JE UBIJENA EDITH CAVELL…

 


Pogubljenje Edith Cavell zbog špijunaže desilo se 12 oktobra 1915 godine, što je izazvalo gnev u Velikoj Britaniji. Edith sebe nije doživljavala kao mučenicu, već kao „medicinsku sestru koja je samo izvršavala svoju dužnost“. Zaista, njene reči uoči pogubljenja glasile su: „Patriotizam nije dovoljan. Ne smem da posedujem mržnju ni gorčinu ni prema kome”. Kada su se u Engleskoj pojavile vesti o njenoj smrti, regrutovanje se udvostručilo za nekoliko nedelja, tolika je bila snaga osećanja u vezi sa njenim pogubljenjem.

Edith je rođena 1865 godine u blizini Norwich-a, kao ćerka velečasnog Frederick-a Cavell-a i njegove supruge Louis-e. Obrazovala se u srednjoj školi za devojke u Norwich-u, a zatim u internatima, i postala medicinska sestra sa probnim radom pri Londonskoj bolnici 1896. Kasnije je radila u brojnim bolnicama u Engleskoj, uključujući rad u Maidston-u nakon izbijanja tifusa – za ovaj posao je dobila nagradu Maidstone medalju – što će biti jedina medalja koju će dobiti.

Godine 1907 Edith se preselila u Brussels gde je preuzela mesto matrone u novootvorenoj školi za medicinske sestre. Po izbijanju rata, Edith je otišla u Norfolk u posetu svojoj majci, ali se vratila u školu za medicinske sestre, koju je preuzeo “Crveni krst”.

Tokom narednih meseci, Edith je bila ključna u omogućavanju mnogim britanskim, francuskim i belgijskim vojnicima da pobegnu iz okupirane Belgije sve dok je nije izdao belgijski saradnik. To je dovelo do njenog hapšenja 31 jula 1915 godine. Nakon vojnog suda, osuđena je na smrt zajedno sa još četiri osobe, uprkos pokušajima neutralnih zemalja da intervenišu u njeno ime. Trojici su kasnije odložili, ali su Edith Cavell i Philippe Baucq ubijeni u 7 sati izjutra 12 oktobra 1915.

Edith je prvobitno bila sahranjena u Brussels-u, ali je posle rata njeno telo preneto u Norwich gde je sahranjeno pri katedrali u Norwich-u, nakon državne sahrane u Westminster-skoj opatiji – jedno od samo tri tela koja su vraćena u domovinu posle Prvog svetskog rata (drugo dvojica bili su Nepoznati ratnik i kapetan Fryatt).

Nakon Edith-ine smrti, otkriveno je nekoliko spomenika u Engleskoj i Belgiji. O njenom životu i radu snimljen je niz filmova, od kojih je prvi australijski nemi film snimljen 1916 godine.

Izvor: "The Western Front Associations"

(prevod sa engleskog)


 

 

Нема коментара:

Постави коментар