субота, 21. октобар 2023.

“ANA KARENJINA” – II deo…

 



DRUGI DEO ima 35 glava…

Kiti je jako loše zdravstveno. Razbolela se. Sumnjaju na tuberkulozu. Posle lekarskog pregleda Kiti se poče pretvarati da je raspoložena, da  joj je bolje, a zapravo ona se razbolela od ljubavnih jada, kao i svaki mladi, nesrećno zaljubljeni Verter.

Došla im je u posteu Doli, koja je nedavno rodila Stjepanu još jednu devojčicu. Doli ima i dalje nevolje sa Stjepanom koji je sve manje i sve slabije kući. Nemaju nikad novca, a jedna od devojčica se razbolela i dobila šarlah. Knez Aleksandar optužuje i krivi svoju ženu za ovo teško stanje u kome se sada našla Kiti. Doli reče knezu da je Ljevin hteo da isprosi Kiti. Knez ništa ne zna, jer mu niko ništa nije kazao.

Doli razgovara sa Kiti. Pričaju jako otvoreno. Doli je upita za Ljevina, a Kiti stade da kipti od besa. Kiti uvredi mnogo Doli, a ova zajeca. Kiti je zatim moli za oproštaj. Ubrzo je Kiti prešla da živi kod Doli te da joj pomaže oko dece, kojih sada ima šestoro. Nakon toga Kiti je pošla  u inostranstvo da  se leči.

Ani su odjednom nesnosni svi njeni stari prijtelji. Oseća dosadu i nelagodu, teskobu. Sretala je Vronskog u svom visokom društvu, a posebno kod kneginje Betsi Tverske. Vronski joj je uvek govorio samo o ljubavi. Betsi zna za njihovu zaljubljenost i podržava ih u tajnim sastancim.

Vronski i Betsi pričaju u loži pozorišta. On potom odlazi u jedno drugo pozorište da se tamo nađe sa komandantom puka. Uvredili su jednu ženu, izbija skandal, a Vronski je tu bio izmiritelj.

Kneginja Betsi ode iz pozorišta. Kući joj dolaze gosti. Počinje razgovor. Pričati zanimljivo, ali ne pakosno. Smešno je samo što je pakosno. Sve što je pametno, dosadno je. Svi ogovaraju sve, svakoga, čak i Anu Karenjinu i Vronskog. Anin muž je glup, i to svi kažu. U salon dolazi mladi zgodni Vronski.

U salon dolazi prelepa Ana. Pričaju o brakovima, o ljubavi, a Ana reče: ”Kad ima onoliko raznih pameti koliko i glava, onda ima i onoliko vrsta ljubavi koliko ima srdaca”. Ana mu ispriča da je Kiti bolesna, i reče Vronskom da je ispao mnogo rđav, i reče mu još da nema srca, te traži od njega da prekine da joj stalno govori o ljubavi, jer sada Ana oseća veliku krivicu, i traži od njega da ode u Moskvu, i zamoli Kiti za oproštaj. Dolazi u salon i Anin muž. Pričali su o vojnoj obavezi. Karenjin je otišao kući, a Ana je ostala na večeri. Vronski i Ana i dalje pričaju samo o ljubavi.

Aleksije Aleksandrovič Karenjin kući je sam, i užasnu se kad pomisli da bi ga žena mogla jednom prevariti. Ljubomora je poniženje i jako nisko osećanje. Rešen je da je konačno opomene. I sada on čeka da se nevernica vrati kući, a kako bi popričali. Karenjin oseća strah.

Muž čeka Anu da pričaju, a ona laže. On je opomenu da pripazi kako svet ne bi počeo da mnogo ogovara, te da ne pogreši pred svetom. Muž joj još reče: “Tvoja osećanja – tiču se samo tvoje savesti”. Opomenu je da su takođe svezani brakom zauvek, i da ih samo prestup može rastaviti. Kada je legla u bračnu postelju mislila je samo na Vronskog.

Ana i dalje po salonima viđa se sa Vronskim.

Ana se oseća i grešno  i krivo. Nju guši stid. Vronski je ljubi. Anu muče snovi u kojima su obojica njeni muževi.

Prošla su već 3 meseca od Ljevinove najveće nevolje, kada je odbijen od Kiti, i zato on postade ravnodušan, a i dalje ga zaboli svako sećanje na nju. Stidi se, i vrlo retko se priseti Kiti. Dobio je pismo u kome saznaje da se zdravlje njegovog brta Nikolaja mnogo pogoršalo. Ljevin odlazi u Moskvu da obiđe bolesnog brata, i dade mu pare da ode u banju na lečenje.

Ljevin je pun snova i planova, zamisli, elana. Ne samo da će napisati knjigu, već na svom imanju bavi se poljoprivredom. Na imanju ne teče sve po planu, jer je mnogo aljkavosti u radu, i dosta nemara i nehata, nebrige. Radnici ne rade ono što im kao gazda on kaže. Daje svom nadzorniku plan rada za tekuće proleće. Otišao je zatim da obiđe radnike koji su sejali detelinu.

Ljevinu dolazi u posetu Stjepan, koji mu reče da će na selo doći njegov brat Sergije Ivanovič. Ništa mu nije kazao o Kiti. Pošli su u lov. Stjepan reče da naslada nije u samoj istinu, nego u traženju istine.

U lovu dva muškarca love šljuke. Ljevin ga konačno upita za Kiti, želeći da dozna da li se ova udala za Vronskog. Stjepan mu ispriča da je ona mnogo bolesna i da se nalazi u inostranstvu, na lečenju.

Ljevin i dalje u sebi gaji potajne nade da će osvojiti jednom Kiti. Stjepan mu priča o prodaji ženine šume. Ljevin mu kaza da je tu šumu prodao džabe ili zabadava, jeftino. Kupac je došao. Potom Ljevin želi da kupi tu šumu, ali Stjepan je prodade Rjabinjinu trgovcu za mnogo male pare, i glupo straći ženinu šumu.

Ljevin je neraspoložen, te reče Stjepanu da je ovom lošom trgovinom danas oštećen za 30 hiljada rubalja. Onda Ljevin upita gde se sada nalazi Vronski. Ispriča mu Ljevin da je prosio Kiti (Katarinu Aleksandrovnu), ali da ga je ona odbila zbog Vronskog.

Vronskom i Ani čitav svet zavidi, a skandal je na pomolu. Majka zove sina mlađeg Vronskog sebi u posetu.Vronski jako voli konje i prijavljuje se za trku s preponamam, a čak je kupio i jednu englesku kobilu da se s njom trka.

Trka konja u Krasnom selu. Hoće da pozove i Anu na trke. Stiže mu Jašvin pijanac, kockar i njegov najbolji drug iz puka.

Vronski odvodi prijatelja Jašvina  u svoj stan,  a onda Vronski htede poći, no Petricki mu dade pismo koje je ostavio njegov stariji brat, a koje mu šalje zabrinuta majka, ljuta i kori ga, jer neće da je poseti. Majka sve više ne voli razvratnu ženu Anu koja upropašćuje karijeru njenog sina.

Vronski ode da obiđe svoju kobilu Fru-fru. Kada se vraćao nazad počeo je veliki pljusak. U kočiji čita majčino pismo, i mnogo je ljut, jer mu se svi mešaju i njegovu intimu. Oseća gnušanje, a onda pomisli da on i Ana negde treba da se sklone i osame.

Dođe Vronski u Anin letnjikovac. Zatiče je samu na terasi. Priča joj o trkama. Ona mu reče da je trudna sa njim. On joj reče da ostavi muža. No, za Anu sve je samo bezizlaz.

Reče joj Vronski da sve ispriča mužu, da ga ostavi, a onda će da pobegnu. Ana ne misli isto kao Vronski, i rešiće sve na svoj suptilniji način. Ana mu reče. ”Ja sam kao gladan čovek kome su dali da jede”. Od sreće Ana grli sina koji se upravo vratio iz šetnje. Vronski joj kaza da će se sastati u jedan sat po ponoći.

Vronski žuri i hita nazad na trke. Na trke dolazi i njegov stariji brat pukovnik Aleksandar, koji sa jednom balerinom ima vanbračnog sina. Upita ga brat da li je dobio majčino pismo. Vronski ga zamoli da se više ne meša. A dođe i Stjepan i pozdravi Vronskog pre početka trke. Došao je na trke i muž Karenjin koji pogledom traži nevernu ženu svoju Anu.

Trkalo se 17 oficira, a 9 prepona trebalo je savladati. Vronski u finišu doživljava strašan pad sa kobile, a njegov konj polomi kičmu. Vronski je besno udarao i tukao konja, u trbuh, vukao ga za dizgine. Izgubio je trku, i to u času kad je bio u vodstvu. Vronski napušta hipodrom veoma nesrećan.

Aleksije Aleksandrovič Karenjin hladan je prema svojo nevernoj ženi, a hladan je postao i prema svom sinu jedincu. Karenjin je ne samo glup, on je još i ohol, ali i strog. Vreme provode  u svom letnjikovcu i dalje, u Peterhofu. On zna da je prevaren muž, i duboko je nesrećan. Doktor mu nađe da ima uvećanu jetru.

Pričaju Ana, njen muž i Mihailo Vasiljevič. Muž joj daje novac, a po nju dođe kočija i ona ode kod svoje prijateljice Betsi.

Od 17 oficira u trci je popadalo i ugruvalo se više od polovine.

Kada je Vronski pao sa konja, Ana je strašno vrisnula, i izbezumila se javno bez skrivanja. Muž se njen ponudi da je odvede u letnjikovac, da je odatle skloni, ali je ona to odbila. Plakala je i jecala. I treći put poziva je muž da pođe sa njim, i ona pođe poslušno i pokorno za njim jako nesrećna. A muž joj reče da se neprilično i nedolično ponašala tamo. Ana mu kaza da voli Vronskog i da su oni ljubavnici, a onda zaplaka. On joj zatraži da sačuva samo znake spoljašnjeg sjaja i idile, dakle znake spoljašnje porodične sreće i pristojnosti, jer time se čuva njegova čast i ugled kao poštenog dobrog muža. Betsi šalje Ani pisamce i javlja joj da je Vronski dobro.

Kiti je u jednoj nemačkoj banji sa ocem i majkom, a tamo se druži sa aristokratijom iz celog sveta. Upoznaje tu Ruskinju Varenjku. U banji je videla Ljevinovog brata Nikolaja i njegovu Mariju prostitutku, koji su joj bili odvratni, pa je izbegavala da ih susretne.

Kiti hoće da se upozna sa Varenjkon kojom je oduševljena, ali njenoj majci to nije baš po volji, nije joj pravo, te Kiti moli za dopuštenje. I potom su se upoznale.

Kiti i Varenjka se mnogo druže.

Kiti upozanje i gospođu Štal, onu koju Varenjka neguje. Kiti započinje da čita jevanđelje na francuskom, teši sirote, i prava je milosrdna sestra.

Kneginji majci je u inostranstvu sve dobro, potaman, dok je starom knezu tamo sve rđavo i loše. Kiti se oporavila, izlečila. Upoznala je oca sa madam Štal i sa Varenjkom.

Kiti i Varenjka pričaju. Kiti reče da živi po srcu, a ne po pravilima. Kiti sada jedva čeka da ode nazad u Rusiju. Varenjka reče da će joj jednom doći u posetu, čim se Kiti uda. Kiti se vratila nazad potpuno zdrava i izlečena.

(kraj drugog dela)

   

Нема коментара:

Постави коментар