недеља, 8. октобар 2023.

“HARVARDSKI KOMPJUTER” - MARGARET HARWOOD…

 


Margaret Harwood (19 mart 1885 - 6 februar 1979) bila je američki astronom specijalizovana za fotometriju i prva direktorka opservatorije “Maria Mitchell” , na ostrvu Nantucket, Massachusetts. Asteroid otkriven 1960 u njenu čast nazvan je 7040 Harwood.

Rani život i obrazovanje

Margaret Harwood rođena je 1885 godine u Littleton-u u Massachusetts-u, kao jedna od devetoro dece Herbert-a Joseph-a Harwoou-a i Emelie Avgusta Green. Godine 1907 diplomirala je na “Radcliffe” koledžu, gde je bila član “Phi Beta Kappa”. Godine 1916 stekla je AM na Univerzitetu Kalifornije.

Karijera

Nakon što je završila fakultet, radila je na Harvardskoj opservatoriji i predavala u privatnim školama u oblasti Bostona. Godine 1912 odobrena je astronomska stipendija za žene koje će raditi u opservatoriji “Maria Mitchell”; Harwood je bila prvi primalac stipendije, primajući 1000 dolara. Godine 1916, sa 30 godina, Harwood je imenovana za direktorku “Mitchell” opservatorije, i tamo je radila do svog penzionisanja 1957 godine. Njena specijalnost, fotometrija, uključivala je merenje varijacije u svetlosti zvezda i asteroida, a posebno ju je primenila na malu planetu 433 Eros. Član “Američkog astronomskog društva” i član “Kraljevskog astronomskog društva”, mnogo je putovala po Evropi i Sjedinjenim Državama. Godine 1923 postala je prva žena koja je dobila pristup opservatoriji “Mount Wilson”, a 1924 bila je prva žena kojoj je dozvoljeno da koristi 60-inčni teleskop opservatorije, najveći na svetu u to vreme.

Godine 1917 otkrila je asteroid 886 Washingtonia četiri dana pre nego što ga je George Henry Peters zvanično priznao. U to vreme, „stariji ljudi oko nje su joj savetovali da to ne prijavljuje kao novo otkriće jer je neprikladno da se žena sa takvom tvrdnjom stavlja u centar pažnje“. Međutim, Harwood je poslala njene fotografije svog otkrića Peters-u da ih on uključi u svoju studiju orbite asteroida. Godine 1960, asteroid otkriven u Palomaru, nazvan je u njenu čast, 7040 Harwood.

Harwood je bila odana Unitaristkinja. Bila je poverenik bolnice “Nantucket Cottage” i predavala na “MIT”-u tokom Drugog svetskog rata. Sahranjena je na groblju Westlavn u Littleton-u.

Počasti

Harwood je bila prva žena koja je dobila počasnu doktorsku titulu sa Univerziteta “Oksford”. Cornelis Johannes van Houten i Ingrid van Houten-Groeneveld su 1960 otkrili 2642 P-L i nazvali ga Harwood. Godine 1962 dobila je nagradu “Annie J. Cannon” za astronomiju.

Izvor: ”Wikipedia”

Bilo je to 1907, a Margaret Harwood je upravo diplomirala na “Radcliffe” koledžu sa diplomom iz astronomije. Prijavila se za posao na opservatoriji “Harvard koledža”, uticajnoj istraživačkoj instituciji poznatoj po pionirskom radu u astronomskim posmatranjima i klasifikacijama. Opservatorija, osnovana 1839 godine, pomogla je u razvoju moderne astrofizike i bila je ključna u izradi kataloga koji je klasifikovao stotine hiljada zvezda prema njihovim spektrima.

Tadašnja Opservatorija takođe bila je relativno jedinstvena po tome što je zapošljavala žene, jer su mogućnosti za njih u naučnim oblastima bile ograničene. Ove žene, nazvane "Harvard kompjuteri", izvršile su opsežne proračune i značajno doprinele astronomskim klasifikacijama. U ovu grupu, direktor je angažovao Margaret kao „kompjuter“. I tako je započela ono što će postati slavna karijera u astronomiji.

Dok je izjutra predavala u lokalnim školama da bi dopunila platu u Opservatoriji, Margaret se ipak brzo istakla među talentovanom grupom koleginica. Godine 1912 Margaret je postala prva dobitnica astronomske stipendije koju je dodelila novoosnovana opservatorija “Maria Mitchell”. Četiri godine kasnije, 1916 godine, nakon što je diplomirala na Univerzitetu Kalifornije – “Berkeley”, Margaret je imenovana za direktorku Opservatorije “Maria Mitchell”.

Pod njenim rukovodstvom, Opservatorija je napredovala. Tokom ovog perioda dala je značajan doprinos ovoj oblasti, sa istraživanjem fokusiranim na promenljive zvezde, posebno na Mlečnom putu. Tokom svoje karijere, napisala je brojne radove i članke. I pored istraživanja, pod njenim rukovodstvom, Opservatorija je postala i poligon za obuku mladih žena astronoma, utirući put budućim generacijama. Margaret je vodila Opservatoriju do svog penzionisanja 1957 godine.

Nakon penzionisanja, Margaret je nastavila da doprinosi ovoj oblasti svojim pisanjem i mentorstvom. Preminula je 6 marta 1979 godine.

Izvor: “Historical Snapshots”

(prevod sa engleskog)

 

 

 

Нема коментара:

Постави коментар