уторак, 10. октобар 2023.

HRANA ZA DUŠU...

 


Autor brat Minh Luong, 23 avgusta 2023.

Kompostiranje humanog đubriva u manastiru Deer Park, kojim rukovodi menadžer objekta Nikolay Amirov.

Na zadnjem delu prašnjavog fudbalskog terena manastira Deer Park (Jelenskog parka), pored staze koja vodi dole u ​​dolinu, nalazi se velika gomila slame, ograđena u kvadratni oblik zidovima od drvenih paleta. Nikolaj, je tri godine menadžer objekta Deer Parka, nosi kecelju preko svoje flanelske košulje dok užurbano ređa redove praznih belih kofa pored gomile. Prilazi mu prijatelj.

„Primetio sam ove kante ovde“, kaže on, pokazujući na redove. „Na njima piše ’HUMANURE’. O čemu se tu radi?“

Nikolaj sa osmehom odgovori: „To je reciklaža ljudskog otpada!“

„Da? Ali, kako to funkcioniše?"

„Pa, baš kao kompostiranje“, objašnjava on, „sakupiš, staviš na gomilu i gomila se zagreje. Možeš videti odmah, iako sam upravo dodao novi materijal, para i dalje izlazi. Pre nego što sam otvorio, gomila je bila zagrejana na 145 stepeni po Farenhajtu.

Kada je Nikolaj prvi put počeo da radi u Deer Parku, nije imao nikakvog iskustva ili posebnog interesovanja za kompost. Upitan o njegovom odnosu prema klimatskim promenama, on razmišlja: „Klimatske promene su me uvek zanimale, ali nisam mogao da se nosim sa dubinom toga. To je rezultiralo ignorantskim pristupom, znate, ponekad je bolje ne razmišljati o tome.“ Dugi niz godina Nikolaj je odlučio da ne obraća mnogo pažnje na klimatske promene i toliku zabrinutost za životnu sredinu. Ali kada je njegova radionica Deer Park počela da proizvodi višak piljevine, odličan materijal za slojeve za kompost, video je novu priliku za akciju.

U početku, Nikolajevi napori na kompostiranju nisu funkcionisali tako dobro. Otišao je u biblioteku, tražeći uputstva, i pronašao “Priručnik za humano gnojivo” autora Joseph Jenkins-a. Nikolaja je oduševio prizemni jezik knjige i impresivni naučni dokazi koji podržavaju sistem humanog gnojiva. „Dvadeset pet posto mog puta u knjizi je, rekao sam sebi: 'Uradiću ovo. Samo treba da dobijem detalje o tome kako da to uradim“, objašnjava on.

“Kada počnemo da učimo o problemu, lako je pasti u očaj ako ne vidimo rešenje. Ali kada pronađemo rešenje i primenimo ga u praksi, imamo nadu. Više se ne plašimo očaja, a naš um se otvara da primi problem u svim njegovim ružnim detaljima”.

Kako treba kompostirati ljudski otpad, pokazalo se, da je prilično jednostavno. Prvo je Nikolaj napravio nekoliko toaleta za kompostiranje u Deer Parku. Ovi toaleti se sastoje od dve posude: jednog za naslage i jednog koji sadrži piljevinu za vađenje i sloj na vrhu svake naslage. Piljevina je odličan biofilter, uklanja mirise iz naslaga ispod sebe, istovremeno obezbeđujući ugljenik potreban da bi se kompost kasnije „kuvao“. Ljudsko gnojivo se oslanja na četiri glavna sastojka za razgradnju organske materije: ugljenik, voda, vazduh i azot (koji se nalazi u urinu). Bez dovoljno vazduha, toalet za kompostiranje sedi i čeka da konačno stanje počne svoju transformaciju.

Jednom nedeljno, Nikolaj sakuplja kante (ili „posude“, kako ih on voli da nazove) i prazni ih u svoju gomilu iza fudbalskog terena. On se koristi vilama da povuče (nabaca) slamu do ivica i napravi prostor u sredini da izbaci novi materijal. Nakon toga, on čisti posude četkom za toalet i vodom sa sapunom, koja se zauzvrat prazni u gomilu. Najzad, sve to ponovo pokrije novim slojem slame. Prekrivena slamom iznad, ispod i okolo, u gomilu spolja prodire vazduh i počinje da se zagreva. Kada temperatura dostigne 115 stepeni po Farenhajtu, aktivira se posebna vrsta bakterija, nazvana „termofilne bakterije“. Ove moćne bakterije su glavni pokretač transformacije organske materije.

Dok je primenjivao sistem humanog đubriva, Nikolaj je uživao da uči o njegovim prednostima. Proces kompostiranja eliminiše gasove staklene bašte koje emituju standardni kanalizacioni sistemi koji koriste energetski intenzivne tehnike tretmana. Termofilne bakterije u gomili razgrađuju toksične hemikalije, patogene, pa čak i farmaceutske lekove, koji bi inače stvarali zagađenje, pošto ih tradicionalni septički sistem ne razlaže.

U Deer Parku takođe postoje pogodnosti na lokalnom nivou. Transformisanje izmeta putem humane nužde odvraća ga od postojećeg septičkog sistema manastira, koji izbacuje višak tečnosti preko podzemnih iscednih polja i na taj način može da zagadi podzemne vode. Humano đubrivo, s druge strane, proizvodi organsko đubrivo, koje zemljištu dodaje hranljive materije i poboljšava zadržavanje vode, štiti i hrani biljke i, prema tome, čitavu mrežu prirodnog života u Deer Parku. Prepoznajući kompostiranje kao sredstvo zaštite života, Nikolaj u njemu vidi konkretan izraz Prvog treninga svesnosti. „Na početku Pet treninga svesnosti, pozvani smo da tražimo načine da zaštitimo živote životinja, biljaka i minerala, i taj poziv mi je uvek bio veoma ozbiljan“, objašnjava on. Zahvaljujući praksi humanosti, Nikolaj ima konkretan način da postupi po tom pozivu.

Humano gnojivo je novi razvoj u Deer Parku, ali manastiru nisu strane zelene inicijative. Krajem 2000-ih među monasima je zavladao talas entuzijazma za nove projekte podrške životnoj sredini. Thay je dugo želeo da braća instaliraju solarne panele, a u to vreme su se stekli uslovi da to urade. „Thay je bio veoma srećan“, seća se Thay Phap Dung. „Posle je to stalno pominjao. Rekao bi kako su braća u Solidity Hamlet-u na 100% solarne energije, iako nismo bili potpuno van mreže.

Svesni suše koje pogađa državu Kaliforniju, monasi su takođe tražili načine da sačuvaju vodu. Postavljeni su pisoari bez vode, domaće biljke počele su da zamenjuju žedne, tropske sorte, a kuvarski timovi su pokušali da ponovo iskoriste vodu za ispiranje povrća da bi posle toga oprali sudove. Thay Phap Dung ističe da mnogo vode ulazi u našu odeću i druge stvari. Pokušava da koristi stvari koliko god može. „Sve ima vodu u sebi. Dakle, kada nešto bacite, ne pravite samo smeće, već bacate mnogo vode".

Nikolaj vidi još jedan razlog za uštedu vode: „Da li ste znali“, pita me, „30% struje koju Kalifornija potroši koristi se za prenošenje vode za nas? Trideset % naše struje, samo da pumpamo vodu sa jednog mesta na drugo; pumpamo mnogo na veoma velike udaljenosti. Dakle, naša kalifornijska voda je veoma teška ugljenikom".

Kompostiranje humanog đubriva dobro se uklapa u dugogodišnje napore Deer Parka da sačuva vodu. Ova praksa štedi vodu koja bi se inače koristila za ispiranje toaleta. Nikolaj je izračunao da je gomila humanog đubriva preradila 547 galona materije u poslednja tri meseca — što je približna ušteda vode od 15.300 galona! To je ekvivalentno prosečnoj upotrebi vode koju Amerikanac koristi šest meseci. I ovo je samo početak. U manastiru je do sada u ograničenom obimu usvojeno humano đubrivo. Koriste ga samo stanovnici koji su radoznali i željni isprobavanja novog sistema. Uz veće usvajanje u budućnosti, uštede vode bi se mogle višestruko povećati.

Nedavno je Nikolaj počeo da uči više o klimatskim promenama. On pripoveda: „Pre otprilike mesec dana, odjednom se probudila moja radoznalost i osetio sam da sada imam kapacitet da zaista napunim svoju svest informacijama. Nije slučajno što se Nikolajev novi entuzijazam da uči i bavi se klimatskim promenama poklopio sa njegovim novim projektom. Kada počnemo da učimo o problemu, lako je pasti u očaj ako ne vidimo rešenje. Ali kada pronađemo rešenje i primenimo ga u praksi, imamo nadu. Više se ne plašimo očaja, a naš um se otvara da primi problem u svim njegovim ružnim detaljima. Dok Nikolaj uči o klimatskim promenama, priseća se kako humanost doprinosi njihovom rešavanju, i umesto da padne u očaj, oseća se ohrabreno i inspirisano.

Postoji toliko mnogo načina da se postupi, ali za Nikolaja, kompostiranje humanog đubriva je nešto malo i jednostavno. On opisuje svoju radost što je to video, iako se toliko energije, vremena i novca troši na izgradnju i održavanje svetskih septičkih sistema. „Možemo da uradimo nešto tako skromno — samo posudu, piljevinu, par koraka do gomile, a onda je za godinu i po dana ova gomila divna hrana za tlo. Veoma sam srećan što sam ga otkrio“, blista on. Kompost hrani zemlju, ali hrani i onoga ko ga pravi.

Izvor:https://www.parallax.org/mindfulnessbell/article/nutriment-for-the-soul/?mc_cid=273fd3b6fb&mc_eid=b7198d249f

(prevod sa engleskog)

Нема коментара:

Постави коментар