среда, 11. октобар 2023.

“33 STRATEGIJE RATOVANJA” – ROBERT GREENE…

 



10 lekcija iz knjige “33 strategije ratovanja” Robert-a Greene-a:

1. Upoznaj svog neprijatelja. Prvi korak da pobedite svoje neprijatelje jeste da ih razumete. Koje su njihove prednosti i mane? Koji su njihovi ciljevi i motivacije? Kada shvatite svog neprijatelja, možete razviti strategiju da iskoristite njihove slabosti i postignete svoje ciljeve.

2. Upoznajte sebe. Jednako važno kao i poznavati svog neprijatelja jeste poznavati sebe. Koje su vaše sopstvene snage i slabosti? Koji su vaši ciljevi i motivacije? Jednom kada shvatite sebe, možete razviti strategiju koja koristi vašim prednostima i minimizira vaše slabosti.

3. Kontrolišite inicijativu. Ako možete da kontrolišete inicijativu, uvek ćete biti korak ispred svog neprijatelja. To znači biti proaktivan i preduzeti akciju pre nego što vaš neprijatelj može. To takođe znači biti fleksibilan i prilagodljiv, tako da možete brzo da reagujete na promene u situaciji.

4. Koristite prevaru. Prevara je moćno sredstvo koje se može koristiti da zbuni i dezorijentiše vašeg neprijatelja. Takođe se može koristiti da namamite neprijatelja u zamku.

5. Koristite iznenađenje. Iznenađenje vam može dati odlučujuću prednost u odnosu na neprijatelja. Ako možete da uhvatite svog neprijatelja nespremnog, biće manje verovatno da će moći da se odbrani.

6. Koncentrišite svoje snage. Bolje je da svoje snage usmerite na jednu metu nego da ih raširite previše tanko. Ovo će vam dati veće šanse za uspeh.

7. Napadnite neprijatelja tamo gde je slab. Ako možete da identifikujete slabosti svojih neprijatelja, trebalo bi da ih napadnete tamo. Tako ćete ih lakše pobediti.

8. Nemojte se zaglaviti u opsadi. Ako opsedate (opkoljavate) neprijatelja, važno je zadržati pritisak. Ako dozvolite neprijatelju da se odmori i pregrupiše, veća je verovatnoća da će vas pobediti.

9. Koristite svoje saveznike mudro. Ako imate saveznike, iskoristite ih u svoju korist. Saveznici vam mogu pomoći da podelite i pobedite svog neprijatelja. Takođe vam mogu pomoći da prikupite obaveštajne podatke i resurse.

10. Budite fleksibilni i prilagodljivi. Svet se stalno menja, pa tako i vaše strategije. Ako niste voljni da se prilagodite, na kraju ćete biti poraženi (potučeni).

“33 strategije ratovanja” jeste bezvremenski klasik koji se može primeniti na bilo koju situaciju u životu, od posla do odnosa. Neophodno je štivo za sve koji žele da ostvare svoje ciljeve i uspeju u životu.

“33 strategije ratovanja” napisao je američki pisac Robert Greene 2006. Sastoji se od diskusija i primera ofanzivnih i odbrambenih strategija iz širokog spektra ljudi i uslova (situacija), primenjujući ih na društvene sukobe kao što su porodične svađe i poslovni pregovori.

Prijem

“The Independent” je rekao da se Greene postavio kao „savremeni Makijaveli“, ali da „nikada nije jasno da li on zaista veruje u ono što piše ili je to samo njegov šmekerizam, instrument njegove volje da prebaci 20 funti tvrdih poveza“ i zaključuje „Postoji nešto manje od odraslih u svemu tome.“  Admiral James G. Stavridis kazao je da knjiga ima dobru širinu, ali joj nedostaje dubina. Teoretičar liderstva i autor John Adair rekao je da Greene „pokazuje slabo razumevanje teme“ i da je knjiga zasnovana na pogrešnoj „pretpostavci da su umetnost vojne strategije i umetnost življenja uporedivi“. “Booklist” je rekla da se knjiga ponavlja, da joj nedostaje smisao za humor i da ima dosadan „kvaziduhovni ton“. NBA igrač Chris Bosh izjavio je da mu je omiljena knjiga “33 strategije ratovanja”. Knjiga “33 strategije ratovanja” bila je deo liste za lektiru mladih koji prisustvuju “Forumu domorodačkog rukovodstva” koji je organizovao Univerzitet Viktorije, a koji je imao za cilj da redizajnira radikalnu politiku domorodačkog stanovništva i Indigenistički pokret. Čitaju ovu knjigu i studenti koji pohađaju kurs hrišćanske apologetike u Jugozapadnoj baptističkoj bogosloviji. Knjiga je zabranjena u nekoliko američkih zatvora.

U knjizi Greene piše da je „Avganistan bio bogat prirodnim gasom i drugim mineralima i imao luke na Indijskom okeanu“. Avganistan nema izlaz na more. (Trgovina u i iz Avganistana koristi luke u drugim zemljama, kao što je luka Chabahar u Iranu).

Jedan recenzent je opisao knjigu kao da ima „previše glupih rečenica“, kao što su: „Vaš cilj je da pomešate filozofiju i rat, mudrost i bitku u nenadmašnu mešavinu.“.

Knjiga je prodata u više od 200.000 primeraka.

Izvor: “Wikipedia”

(prevod sa engleskog)

 

Нема коментара:

Постави коментар