среда, 25. октобар 2023.

“ANA KARENJINA” – VI deo…

 


 

ŠESTI DEO ima 32 glave...

Darja sa decom na leto došla je u goste na selo kod Kiti i Ljevina. Tu se još nalazi Kitina majka, Varenjka i Sergej Ivanovič.

Kiti se raduje i očekuje da Sergej zaprosi Varenjku. Žene pričaju o svemu, čak i o tome kako se prosila devojka, nekad i sad, a čak se dotiču i Ane Karenjine i Vronskog, zna se.

Kiti i Ljevin odlaze sami u šetnju, a usput pričaju o neženji Sergiju i Varenjki. Ljevin joj reče da je jako srećan, ali da je samim sobom nezadovoljan.

Sregije i Varenjka zajedno beru pečurke.

Sergije želi da kaže Varenjki da je voli, čak i da je zaprosi, ali nije imao nikad te muške hrabrosti.

Dođe im Stjepan sa mladićem Vasenjkom Veslovskim. Ljevinu je mnogo sada krivo, jer nije došao stari knez (Kitin otac). Ljevin je ljubomoran na tog mladića, jer se on udvara Kiti.

Darja se raspituje o Ani kod Veslovskog. Ljevin pomisli da se Kiti već zaljubila u tog mladića. Uveče Kiti i Ljevin se posvađaše. Potom je Ljevin moli za oproštaj, jer zaista niko ne može da sruši i pomuti njihovu bračnu sreću.

Muškarci odoše u lov, čak na 2 dana.

Love u jednom ritu, ali tu nema šljuka. U drugom ritu ih ima. Konji se zaglaviše u blatu. Tu doručkovaše, a onda su stigli u neki novi rit.

Lov na šljuke. Ljevin se ljuti, jer ima mnogo promašenih gađanja. Najviše je ulovio Stjepan.

Lovci su na konaku kod nekog seljaka. Posle večere lovci vode razgovor, o poštenom i nepoštenom radu.

Izjutra lovci treba da odu u neki drugi rit. Ljevin je prvi ustao, i otišao u lov sam. Nahvatao je dosta šljuka.

Ljevin se oko 9 sati vratio sa 19 komada ulovljenih šljuka i jednom patkom. Dobija pismo od Kiti, u kome mu ona saopštava da može ostati još jedan dan duže u lovu, te da je ona dobro u trudnoći svojoj. Vrativši se umoran kući, Ljevin ne zatiče ništa, a hrana se sva pojela, čak i oni njegovi omiljeni kolači. Dadoše mu za večeru samo mleko.

Ljevin i Veslovski odoše u jutarnju šetnju, u obilazak gazdinstva. Kneginja Ljevinu govori da Kiti mora preći u Moskvu zbog porođaja. Ljevin joj reče da o svemu tome mora odlučiti samo Kiti. Ljevin je opet ljubomoran na gosta mladića Veslovskog, koji vrlo ljubazno ćućori sa Kiti. Ljevin i Kiti se konačno osamiše, a muči ih ta situacija. Kiti plače, jer je sva ta gužva pokvarila njihovu bračnu sreću.

Ljevin priča sa Doli o svojoj ljubomori. Doli mu reče da je to udvaranje mnogo pre primetio Stjepan (Stiva) i da joj je čak to i kazao. Ljevin zamoli Vasenjku da ode, i otera ga na direktan način. Svi su bili zbunjeni ovim njegovim naglim postupkom i gestom.

Darja ode Ani u posetu. Ljevin joj daje konje da se odveze do tamo.

Darja ugleda Anu na konju. Pored nje jaše Veslovski i Vronski. Svi se raduju Dolinom dolasku. Tu je i Varvara tetka kneginja (ona je inače tetka Vronskog, a i Ana je prihvata kao svoju tetku).

Ana reče da je srećna. Pokaza Doli gazdinstvo svoga “muža” Vronskog.

Svuda raskoš i sjaj. Ana joj pokazuje svoju ćerku (dete već puzi). Reče joj Ana da je videla sina Serjožu, ali će o tome kasnije nasamo da joj sve prepriča. Ana joj ispriča o svima koji sada sa njima na imanju žive: Varvara, Svijažski, Tuškjevič, Veslovski.

Doli pokazuju gazdinstvo i njegovu okolinu, bogatstvo, izobilje, čak i bolnicu koju Vronski podiže. Doli se tu svemu divi, i sve joj se sviđa. Dopade joj se i Vronski i tek sada shvata kako se Ana smela i mogla zaljubiti i sve žrtvovati samo zbog njega.

Vronski i Doli nasamo razgovaraju.Vronski moli Doli da mu pomogne te da natera Anu da konačno napiše pismo Karenjinu i zatraži opet razvod.

Doli se sprema za ručak. Muškarci hvale mašine, ogovaraju Ljevina koji se protivi progresu. Doli jedina brani Ljevina. Posle ručka igraju tenis. Doli reši da se vrati na selo kod Ljevina.

Dođe joj Ana u sobu. Pričaju nasamo. Ana pita za Kiti i raspituje se može li joj Kiti ikad oprostiti, jer joj je “ukrala” Vronskog. Doli joj kaže da treba da se razvede od Karenjina. U razgovoru postadoše jako udaljene, nesložne, podeljene, te zaćutaše obe.

Pričaju Ana i Doli o razvodu, ali Ana zna da joj muž nikad NEĆE dati razvod. Doli je uverava da treba pokušavati. Ana zna da joj nikad neće dati sina. Ana još reče da je nesrećna, i zaplaka. Doli je sutradan otišla. Doli nakon povratka priča sve najbolje i najdivnije o Ani i Vronskom.

U guberniji su izbori. Ana i Vronski se posvađaše, jer joj je on kazao da odlazi u grad (Moskvu). Ana će čitati u svoj toj dosadi na selu sanduke svojih knjiga.Vronski joj sve daje, samo ne svoju mušku momačku nezavisnost i slobodu.

Ljevin je u Moskvi, jer Kiti treba da se porodi. Sergije Ivanovič njegov brat sprema se za izbore. Ljevin pristade da pođe u Kašin, da reši otkup sestrinog imanja, ali sve to ide jako teško zbog izbora.

Na izborima pobedio je Svijažski. Nastao je metež i prava zbrka.

Muškarci raspravljaju o zakonu. Neki traže glasanje.Vodi se debata. Ljevin glasa, jer ga brat Sergije na to pozva.

Ljevin je juče na izborima video Vronskog. Ljevin razgovara sa spahijama, o radu, o imanju, o gazdinstvu.

Ljevin je u društvu sa Stjepanom i Sergijem, a tu je i Vronski. Ljevinu je to jako mučno. Glasanje plemića u dvorani. Bira se gubernijski predvodnik. Izabran  je Snjetkov. Ljevin napusti dvoranu i ode među lakeje. Ljevinu je dosadno. Nevjedovski je izabran  za gubernijskog predvodnika.

Novoizabrani gubernijski predvodnik ručak kod Vronskog. Vronski je pozvan na bal. Vronski dobija pismo od Ane. Ona mu piše da je njihova ćerka bolesna, o tome kako je ona kao žena sama, i bez ičije pomoći. Vronski pođe nazad u selo.

Vronski stiže, a Ana muuči njena laž, jer je devojčica već 2 dana zdrava. Kneginja Varvara govori Vronskom da Ana uzima previše morfijum, jer nikad ne može da zaspi. Vronski joj reče da mora nazad poći opet u Moskvu. Hoće a Ana da ide sa njim. Ana piše pismo mužu Karenjinu, tražeći ponovo razvod. Ona i Vronski napuštaju seosko imanje i preseljavaju se u Moskvu.

(kraj šestog dela)

 

 

Нема коментара:

Постави коментар