уторак, 24. октобар 2023.

WILLA BROWN...

 

 

Willa Brown je volela letenje. Divila se avijatičarima.

Ali crni piloti bili su retki u njeno vreme. Godine 1939, samo nekoliko godina nakon što je Willa stekla licencu, samo 130 od oko 62 hiljade sertifikovanih pilota bili su Crnci. Ove statistike, kao ni opšti pejzaž segregacije i rasizma u SAD, ništa nisu učinili da odvrate Willu. Imala je svoje snove. I za te snove živela je.

Willa je rođena u Glazgovu, Kentaki, 1906. Bila je najmlađe od sedmoro dece. Njeni roditelji, koji su verovali u važnost dobrog obrazovanja, preselili su porodicu u Terra Haute, Indijana, zbog boljih mogućnosti školovanja za njihovu decu. Willa je išla u školu i napredovala. Nakon srednje škole, upisala je Državni učiteljski koledž Indijane i nakon diplomiranja postala učiteljica.

Imajući više želje za učenjem, Willa je nastavila školovanje na master studijama poslovne administracije na Univerzitetu Northwestern. Dok je tamo studirala, pridružila se Udruženju vazdušnih pilota Challenger, gde je naučila da leti. Nakon što je stekla svoj Master mehaničar sertifikat, Willa je počela da uči druge da lete.

Ali želela je da uradi više. Želeći da pomogne da se otvori put drugim ambicioznim crnim avijatičarima, Willa je 1939 godine bila suosnivč Coffey škole aeronautike na aerodromu Harlem u Čikagu, prvu privatnu akademiju za obuku letenja u SAD koju su posedovali i kojima upravljaju crni Amerikanci. Zajedno sa obukom crnih Amerikanaca u avijaciji, više od 200 diplomaca organizacije pridružilo bi se čuvenim Tuskegee Airmen-ima, boreći se za američko vazduhoplovstvo tokom Drugog svetskog rata. Jedan od učenika rekao je za Willu:

„Willa je bila uporna i posvećena. Bila je temelj, okvir i graditelj ljudskih duša. Nije to radila za sebe, već za sve nas“.

Tokom 1940-ih, Willina sklonost kršenju granica proširila se i izvan avijacije. U istoriju je ušla 1946 postavši prva Crnkinja koja se kandidovala za Kongres. Predstavljajući Republikansku stranku u Ilinoisu, njena kampanja je bila revolucionarna i privukla je pažnju. Iako nije obezbedila mesto, njena kampanja se bavila ključnim pitanjima poput građanskih prava, stanovanja i obrazovanja, osvetljavajući hitne potrebe njene zajednice.

Tokom mnogih svojih poslednjih godina, Willa je nastavila da predaje na različitim nivoima škole i radila je u savetodavnim ulogama u raznim vladinim organizacijama. Preminula je 18 jula 1992 godine u 86-oj godini života.

“Willa Beatrice Brown, 31-godišnja Amerikanka Crnkinja, služi svojoj zemlji tako što obučava pilote za vazdušne snage američke vojske. Ona je prva Crnkinja koja je dobila čin poručnika u američkoj Civilnoj vazdušnoj patroli”. Katalog Nacionalnog arhiva, NAID: 535717.

Izvor: „Historical Snapshots“

(prevod sa engleskog)

 

Нема коментара:

Постави коментар