понедељак, 3. јун 2024.

PIRAMIDA KAPITALISTIČKOG SISTEMA…

 



 

Više od jednog veka postoji slika koja pokazuje kako se zida piramida kapitalističkog sistema, i ko su oni iz čijih obremenjenih pleća izniču i lagodno žive svi oni paraziti na vrhu piramide.

Dakle prateći samo tu sliku iz davne 1911 godine, a posmatrano ili gledano sa dna, a prateći sve do vrha, šta vidimo:

Na donjem dnu ili na zadnjem stupnju nalaze se oni najviše potlačeni i obespravljeni, a to su oni koji rade za sve njih, oni koji i sami kažu: “Mi radimo za sve vas”, a to je radnička kasta i najniža klasa, na čijoj grbači jako ugodno žive svi oni gore na vrhu, do samog vrha.

Takođe, radnici su ti koji rade da bi nahranili sve njih, samo ne sebe ili samo jedva sebe, a sami ponovo govore: ”Mi hranimo sve vas”, posebno vas bogate, posebno sve kapitaliste.

Dok proleteri i svi radom obremenjeni, svi pogrbljeni, svi potlačeni, svi iskorišćeni vrište od gubitka elementarnih prava i hleba, i posla, i zarada, gore iznad nalazi se dobar sloj parazita, onih sklonih neradu i eleganciji, modi, luksuzu, a uživanju i ubiranju meda ili kajmaka preko radničkih pogrbljenih pleća. To su oni veseljaci, koji obeduju po zabavama, po restoranima, koji imaju toliko da jedu i piju, ne mogu da potroše koliko imaju, a koji se onima dole bosima i gladnima, jadnima, bednima, tek učtivo i elegantno cere u lice i plus im poručuju: “Ne brinite, mi jedemo za sve vas, a jedemo u najskupljim i najluksuznijim restoranima i kafanama”. To su sve sami skockani džentlmeni i njihove našminkane dane u fensi haljinama, itd. Svi oni sa svilenim mašnama i kravatama - elita.

Dalje, a gledano gore nalazi se novi sloj poslušnika i plaćenika, onih koji čine sve te kapitalističke armije  i vojske sveta, u kojima se svima nama poručuje: ”Ne brinite, mi ćemo pucati u vas, i ubijati vas i ratovati protiv svih vas”. To je povlašćena i dobro plaćena kasta, perjanica ili klasa profesionalnih ubica.

Iznad njih nalazi se sloj crkvenih velikodostojnika, popova, i njihovih kardinala, biskupa, episkopa, itd., a svih onih koji propovedaju bezbrižno i uljuljkano svima nama: ”Ne brinite mi sve vas samo pravimo budalama”.

I na samom kraju kapitalističke piramide nalaze se vlastodršci, vlastoljubci, carevi i kraljevi i svi drugi oblasni gospodari, narodne vođe, dželati, tirani,  koji kažu svima nama: ”Ne brinite, mi vladamo vama, mi upravljamo vama, mi vas krotimo, porobljavamo, sputavamo, eksploatišemo, itd., a to su dakle narodni i radnički najveći tirani, dželati, tlačitelji, mučitelji, porobljivači, neprijatelji, itd.

A na samom vrhu kapitalističke piramide daleko od najbednijeg dna, daleko od radničke potlačene i izrabljene šake, klase i kaste nalazi se kapitalistički bog ili mamon, idol, zlatno tele, a svejedno da li ga zvali dolar, evro ili dinar, novac  - svrha mu je ista, a služi pohlepi i nezasitosti, zlu, mržnji, ratu, itd.

A to se sve jednom rečju kratko, najkraće zove - KAPITALIZAM…

 

 

 


Нема коментара:

Постави коментар