недеља, 9. јун 2024.

9 JUN 2024…

 



 

Juče je pokošena sva visoka trava, te osušeno seno i odmah spakovano u nekoliko džakova da imamo za prostirku svoj našoj pernatoj živini…




Jutros sam svu preostalu blitvu nasekla makazama i odnela ćuranima lepotanima…




Zatim u “Hirošimi” berem prve jutarnje plodove sunca i radosti, a jednu dobro ljutu, paprenu papričicu za ručak, uz špikovano ćureće pečenje sa ukusom belog luka i majčine dušice…





I berem mnogo naših paprika, da ispržimo za ručak uz ćureće pečenje...




Pored paprika naberem još po neku glavicu belog luka, protiv uroka...





Onda uberem i jedan krastavac...




Ehinacea počela da cveta...




Zavirim u tikvice, te u malom plavom tikvištu primetime tikvica lunga di Napoli uskoro ima da se ubere, a na drugom mestu ubusile...




Ali, sa iste vreže otkinem dve trule lunga di napoli tikvice, a nađem trulu još jednu tikvicu beogradsku…




Biće tikvica na tone, ali treba malo još strpljenja...




Ne mogu biti sve muški jalovi cvetovi, mora jednom da se dogodi i ženski plodni cvet…




I ne može baš sve sa svojih vreža otpasti i istruliti, jer nešto mora i opstati…




Još jednu običnu beogradsku, a trulu tikvicu otkinem i bacim na compost, nešto su slabunjave, kao da ne umeju da grunu i da se otrgnu truleži i propasti...





I kad jako dobro ručah, onda odjurih na planinu, da se nadišem šume i svežine, crvkruta ptica, lepeta krila leptirića, našetam i pređem najmanje 7 hiljada koraka...




Na planini šipurak ucvetao bogovski, dakle biće i za džem plodova...

Naberem na planini pregršt planinskog i livadskog cveća, te donesem u avliju i napravim predivnu novu cvetnu ikebanu...




U suton zalivanje crevom, i napolju setveni boksovi, cveće, boranija, kao i unutar “Hirošime”...

Primetim u “Hirošimi” neobično lepog leptira, kao da je sličan onima koje sam čitavog dana viđala po šumi, i kao da je doleteo baš otuda, ali jako nestašnog i neuhvatljivog...







Najlepše iznenađenje u “Hirošimi” danas jeste i to što već na čekanju imamo prvi zarudeo paradajz i za koji dan eto ga na meniju, na tanjiru, te ima da se ubrzo zarumeni i da sazri tako da ću  pojetsi prvi svoj paradajz ove 2024 mnogo pre Vidovdana, a svakako u junu…





Pročitala sam jutros čitavuknjigu prepunu antiratnih priča, a već od sutra započinjem jedan stari, jako zanimljiv roman…




Itd…

 

 

 

Нема коментара:

Постави коментар