9 JUN 2024…
Juče je pokošena sva visoka trava, te osušeno seno i
odmah spakovano u nekoliko džakova da imamo za prostirku svoj našoj pernatoj
živini…
Jutros sam svu preostalu blitvu nasekla makazama i odnela
ćuranima lepotanima…
Zatim u “Hirošimi” berem prve jutarnje plodove sunca
i radosti, a jednu dobro ljutu, paprenu papričicu za ručak, uz špikovano ćureće
pečenje sa ukusom belog luka i majčine dušice…
I berem mnogo naših paprika, da ispržimo za ručak uz
ćureće pečenje...
Pored paprika naberem još po neku glavicu belog luka,
protiv uroka...
Onda uberem i jedan krastavac...
Ehinacea počela da cveta...
Zavirim u tikvice, te u malom plavom tikvištu primetime
tikvica lunga di Napoli uskoro ima da se ubere, a na drugom mestu ubusile...
Ali, sa iste vreže otkinem dve trule lunga di napoli
tikvice, a nađem trulu još jednu tikvicu beogradsku…
Biće tikvica na tone, ali treba malo još strpljenja...
Ne mogu biti sve muški jalovi cvetovi, mora jednom
da se dogodi i ženski plodni cvet…
I ne može baš sve sa svojih vreža otpasti i istruliti,
jer nešto mora i opstati…
Još jednu običnu beogradsku, a trulu tikvicu otkinem
i bacim na compost, nešto su slabunjave, kao da ne umeju da grunu i da se
otrgnu truleži i propasti...
I kad jako dobro ručah, onda odjurih na planinu, da
se nadišem šume i svežine, crvkruta ptica, lepeta krila leptirića, našetam i
pređem najmanje 7 hiljada koraka...
Na planini šipurak ucvetao bogovski, dakle biće i za
džem plodova...
Naberem na planini pregršt planinskog i livadskog cveća,
te donesem u avliju i napravim predivnu novu cvetnu ikebanu...
U suton zalivanje crevom, i napolju setveni boksovi,
cveće, boranija, kao i unutar “Hirošime”...
Primetim u “Hirošimi” neobično lepog leptira, kao da
je sličan onima koje sam čitavog dana viđala po šumi, i kao da je doleteo baš
otuda, ali jako nestašnog i neuhvatljivog...
Najlepše iznenađenje u “Hirošimi” danas jeste i to
što već na čekanju imamo prvi zarudeo paradajz i za koji dan eto ga na meniju, na
tanjiru, te ima da se ubrzo zarumeni i da sazri tako da ću pojetsi prvi svoj paradajz ove 2024 mnogo pre
Vidovdana, a svakako u junu…
Pročitala sam jutros čitavuknjigu prepunu antiratnih
priča, a već od sutra započinjem jedan stari, jako zanimljiv roman…
Itd…
Коментари
Постави коментар