6 JUN 2024…
Napunjene danas za ručak, a juče nabrane naše prve babure
paprike…
I taj divan, predivan ručak se obavio ispod majske, trešnje napolju, u
debeloj hladovini...
Ali, pre ručka u ovaj šestojunski dan, a skoro čitav
dan bez kapi vode, stalo je mnogo toga lepog…
Kakva jeziva situacija toliko dugo nemati vdou, a
šta da smo danas klale tovne piliće, ala bi nagrabusile žestoko. Zato treba
imati njuh, za stvari unapred, pa neke stvari obaviti bez cimanja i prepreka na
vreme, kad ima vode u izobilju…
Kad je došla voda, a tek negde predveče majka je crevom
zalila i tikvice i bundeve…
Takođe, u ovaj šestojunski divan dan, stao je i jedan
nov dezert prepun sezonskog, a sveže ubranog voća u avliji...
Jutros prvo nahranim čurane majskom salatom…
I ostalo je još nekoliko bokora koje ću počupati sutra
I tako ih opet nahraniti…
Ja sada ima pregršt krastavaca, danas ih berem čak iz
dva puta, jutros i uveče u suton, a nakon zalivanja “Hirošime” crevom...
Od sutra više neće u “Hirošimi” biti majske salate,
a treba je pričekati imalo, te poželeti ponovo, tek od jesenje setve. Ja sada želim
neke letnje plodove (izobilje tikvica i zreli paradajz, mada tikvice nešto
kilave, ili požute, ili sve sami muški jalovi cvetovi), slata ide tek na jesen…
U “Hirošimi” postaje prejako za majsku salatu. A moja
je izdržala rekordno predugo, čak i sve ove
visoke pregrevice od preko 40 stepeni…
Svaki dan onaj izbušeni kupus čupam, čistim parcelicu,
te time hranim koke nosilje…
Planiram još da zasadim praziluka, jer imam prostora…
Jutros nabrana jedna tura krastavaca 4 veća i 2 omanja...
Danas oboren toplotni rekord u “Hirošimi” i za sada
najviša dnevna T u “Hirošimi” postignuta
za ovu 2024 godinu, danas iznosi ravno 45 stepeni, mašala…
Ali, svakako ako idu još neki vreliji i ekstremniji
dani onda i ovaj današnji rekord mora
biti oboren ili pak neće, videće se...
Do danas aprilski rekord iznosio je 44,3 i dugo je
držao, sve do danas...
Čitav list ukrštenih reči izrešavala sam negde do
ručka u debeloj hladovini ispod majske trešnje, i tako dobijem inspiraciju da
da one predivne punjene paprike ručam ispod trešnje, napolju...
Posle zalivanja svega u suton, naberem punu vanglicu
krastavaca oko10-ak…
Zalijem sve dobro i natopim biljke, jer danas su
imale svoj najtopliji dan u “Hirošimi” ove šeste setvene sezone 2024...
Iznikao je krompir na sva 3 mesta u “Hirošimi” te sam
uklonila one 3 pobodene grančice…
S vremena na vreme taj krompir zalijem sa po nekom
kanticom vode…
Posle ručka i nakon rešavanja ukrštenih reči izmislim
još jedan novi voćni, a osvežavajući dezert...
Nakon zalivanja malo sam se zadržala među svojim divnim
biljkama, jer je tada u smiraj najlepše u ”Hirošimi”, te privezivala cveće neven
i kadifice po “Hirošimi”...
Itd…
Коментари
Постави коментар