четвртак, 6. јун 2024.

6 JUN 2024…

 



 

Napunjene danas za ručak, a juče nabrane naše prve babure paprike…

I taj divan, predivan ručak  se obavio ispod majske, trešnje napolju, u debeloj hladovini...

Ali, pre ručka u ovaj šestojunski dan, a skoro čitav dan bez kapi vode, stalo je mnogo toga lepog…




Kakva jeziva situacija toliko dugo nemati vdou, a šta da smo danas klale tovne piliće, ala bi nagrabusile žestoko. Zato treba imati njuh, za stvari unapred, pa neke stvari obaviti bez cimanja i prepreka na vreme, kad ima vode u izobilju…

Kad je došla voda, a tek negde predveče majka je crevom zalila i tikvice i bundeve…




Takođe, u ovaj šestojunski divan dan, stao je i jedan nov dezert prepun sezonskog, a sveže ubranog voća u avliji...

Jutros prvo nahranim čurane majskom salatom…

I ostalo je još nekoliko bokora koje ću počupati sutra I tako ih opet nahraniti…




Ja sada ima pregršt krastavaca, danas ih berem čak iz dva puta, jutros i uveče u suton, a nakon zalivanja “Hirošime” crevom...

Od sutra više neće u “Hirošimi” biti majske salate, a treba je pričekati imalo, te poželeti ponovo, tek od jesenje setve. Ja sada želim neke letnje plodove (izobilje tikvica i zreli paradajz, mada tikvice nešto kilave, ili požute, ili sve sami muški jalovi cvetovi), slata ide tek na jesen…




U “Hirošimi” postaje prejako za majsku salatu. A moja je izdržala rekordno predugo, čak i sve ove  visoke pregrevice od preko 40 stepeni…

Svaki dan onaj izbušeni kupus čupam, čistim parcelicu, te time hranim koke nosilje…

Planiram još da zasadim praziluka, jer imam prostora…




Jutros nabrana jedna tura krastavaca 4 veća i 2 omanja...

Danas oboren toplotni rekord u “Hirošimi” i za sada najviša dnevna T  u “Hirošimi” postignuta za ovu 2024 godinu, danas iznosi ravno 45 stepeni, mašala…

Ali, svakako ako idu još neki vreliji i ekstremniji dani  onda i ovaj današnji rekord mora biti oboren ili pak neće, videće se...

Do danas aprilski rekord iznosio je 44,3 i dugo je držao, sve do danas...




Čitav list ukrštenih reči izrešavala sam negde do ručka u debeloj hladovini ispod majske trešnje, i tako dobijem inspiraciju da da one predivne punjene paprike ručam ispod trešnje, napolju...

Posle zalivanja svega u suton, naberem punu vanglicu krastavaca oko10-ak…

Zalijem sve dobro i natopim biljke, jer danas su imale svoj najtopliji dan u “Hirošimi” ove šeste setvene sezone 2024...




Iznikao je krompir na sva 3 mesta u “Hirošimi” te sam uklonila one 3 pobodene grančice…

S vremena na vreme taj krompir zalijem sa po nekom kanticom vode…

Posle ručka i nakon rešavanja ukrštenih reči izmislim još jedan novi voćni, a osvežavajući dezert...




Nakon zalivanja malo sam se zadržala među svojim divnim biljkama, jer je tada u smiraj najlepše u ”Hirošimi”, te privezivala cveće neven i kadifice po “Hirošimi”...

Itd…

 

 

 

Нема коментара:

Постави коментар