7 JUN 2024…
Još u 8 sati izjutra, a odmah nakon doručka, bez popijene
kafe i čaja (jer to mogu i u letnjoj kuhinjici piti), a bez pročitane antiratne pričr, izjurila sam od radosti
napolje da zasadim dok je prijatnije u “Hirošimi”, još 3 vezice praziluka luka
i jedan predivan višegodišnji karanfil...
Mama je otišla na pijacu i donela praziluk i
karanfil. Saksija karanfila košta 200 dinara, a za 3 vezice praziluka isto po 300
dinara otišlo je ponovo novih, a još 900 dinara ulaganja...
Mama je zasadila sav praziluk, ja sam joj dodavala, a
ja sam zasadila karanfil u veliku kamenu elipsu ili kameni krug, tamo gde već dobro
raste svo ono posađeno novo bilje od 3 juna, ili od pre 4 dana...
Očistim sav onaj izbušeni kupus u “Hirošimi”, jer od
njega nema ništa, te njime nahranim ćurane i koke nosilje, a taj oslobođeni
plac, setvenu parcelu, mama prekopa, te u njega ugradi jednu punu kesu kravlje
i konjske balege i onda sve lepo zasadimo i zalijemo poslednjim balonom tečnog
đubriva od koprive...
Jutros je u “Hirošimi” počupana sva majska slata i
odneta ćuranima lepotanima...
Nema više majske salate do jesenje setve...
Ubrana jedna ljutačica paprika za ručak…
Još jedna tikvica natrula ubrana i bačena na compost,
jer je pčela da truli, vene, žuti...
Onda sam došla do oštrog brašna i konačna uspela
da napravim najuspelije domaće princes
krofne, prvo testo koje je uspelo iako je početno izgledalo da uspeti neće, a
koje se nije dalo spljoštiti, čak ni hladno...
Danas u ”Hirošimi” novi toplotni record, a definitivno
najtopliji dan u 2024 za sada od čak 46,6 u plusu, mašala...
Na zidu kućnog cokla, zateknem jednog jako lepog
leptira, predivnih krila i još predivnijih ornamenata, boja, ali onda ga malo
dodirnem prstom ne bi li odleteo, jer čudno mi bilo da stoji tako nepomično kao
mumija, kad otkrijem da je upao u zamku, a jedan ga pauk iz jedne betonske jame
ili rupe dobro zarobio u svoju nevidljivu mrežu...
Zatim sam pravila i slane štapiće, bez kvasca, bez nadolaženja
testa, sa kimom i susamom, koje najčešće pravim, a ujutru za doručak...
U suton berem povrće u “Hirošimi” i danas ponovo puno
krastavaca i čak 3 šilje paprike, za sutrašnji ručak...
Itd…
Коментари
Постави коментар