среда, 19. јун 2024.

HAJDUČKA TRAVA…

 



 

Ovu biljku ukratko nazivaju hajdučica, a prepoznatljiva je po svojim belim sitnim cvetovima, a važi za biljku koja ima gorku materiju u sebi, ali i etersko ulje, potom smolu, onda i ahilein koji je poznat po tome što zaustavlja krvarenje.

Hajdučica leči bolesti stomaka, i pomaže pri teškoćama otežanog varenja creva, a koristi se i za lečenje hemoroida, kao i za lečenje čira na želudcu, zatim kao lekovito sredstvo podesno za iskašljavanje, i na kraju ono najvažnije – hajdučica pomaže kod jačanja organizma.

Ovo je biljka čiji se čaj može piti u jako velikoj količini, čak i umesto vode te ne čudi što se za ovu biljku veli da je bez nje život čovekov nezamisliv. Posebno je važna ženama ova biljka, jer ih štiti od mnogih tegoba. Ova biljka reguliše kod žena neredovne mesečne cikluse, a dobra je hajdučica i za žene koje uzale u klimaks (za žene svih uzrasta i dobi). Ovaj čaj štiti ženama i matericu i jajnike.




Najbolje je cvetove hajdučice nabrati kad je sunce najjače. Takođe hajdučica pomaže i kod noćnog mokrenja, kod migrena (može da izleči migrene, ali se čaj mora piti u većim količinama), rešava probleme unutrašnjeg nemira, leči upalu živaca.

Za hajdučicu se veli da je to biljka koja leči gotovo sve bolesti i tegobe, a tamo gde ništa nije uspelo da pomogne, na kraju pokaže se da pomaže samo hajdučka trava.

Ova biljka zaslužna je i za čišćenje krvi, te pomaže kod stvaranja crvenih krvnih zranca, a dobro deluje na koštanu srž, pomaže kod bolova u leđima, kod reume, prehlade, reguliše rad bubrega, a rad jetre dovodi u normalno stanje, zatim reguliše stolicu (probavu), pomaže kod poremećaja cirkulacije i grčeva.  Svi koji boluju do angine pectoris treba da što više piju čaj od hajdučke trave, itd.

 

 

Нема коментара:

Постави коментар