NA KONCU 23 JULA 2024…
U drugom delu dana kročih u “Hirošimu” te konačno
berem odjednom 3 kg čeri paradajza, i svu tu količinu ostavljam u 10 paketića
od po 300 g u zamrzivač...
Nađem jedan struk paprika slomio se, od roda polomio
kao višnjičica u pesmici nam dragoj, i na njemu 4 svele paprike koje iskoristim
da napravim omlet sebi ujutru za doručak...
Zatim berem krastavce i na kraju sav sazreli paradajz
te zaključim da zrelog paradajza više “nema”. Doduše ima, ima jako puno, ali još
nedozrelog kao i zelenog paradajza, kome treba dakle nekoliko dana do zrenja, do
ponovnog branja...
Ne može se večito nešto brati, mora se malo i čekati…
Zaista, iznela
se sila paradajz iz “Hirošime” i sada mali “zastoj”, ali to i nije “zastoj”, to
je samo dobar prirodni tok. Bilo bi šok ili strašno da je sazrelo sve odjednom,
a ovako svaki dan ili najmanje svaki drugi dan bralo se do mile volje svega...
Zato je ostavljeno ono nešto, a bogme podosta, najkrupnijeg
čeri paradajza da nas hrani dok čekamo prve sazrele plodove paradajza…
Paukovi i to više njih, veliki i mali, i sitni i
kurpni, svi razapeli mreže i čuvaju naše paprike...
Na paradajzu baš zasmrde krupne bube i sitne bubice,
a sve one iste smrdibube, i zelene i crne…
Paprike gruvaju dosta dobro da ih ne ureknem...
Od svog paradajza najkrupniji su plodovi volujskog
srca te jedva čekam da uskoro svaki sazreli izmerim na vagi ako ne zaboravim, a
nadmašiće jedan plod pola kilograma, ako ne i mnogo više...
Kiše jeste bilo, kratko, slatko, ali ponovo ne
previše…
Itd…
Коментари
Постави коментар