12 JUL 2024…
U spoljašnjem vrtu već zadugo živela je jedna samonikla
biljka majske slate, a danas zavirim i vidim svi se cvetovi pretvorili u
beličaste iglice nalik prezrelom maslačku i onda donesem činiju i brzo sakupim
malo semenčica i semenki buduće salate...
Onda odem u zonu drvare ili žute kućice za drva i tamo
samo po vrhu zemljišta pospem semenke između dve linije već dobro izraslih rotkvica…
Pobacam to malo semenki i odmah kažem mami da sve samo
zalije, pa šta bude biće...
Nema kopanja, nema ničega nepriličnog velikom prazniku,
pa ako nike išta tu uskoro, a ja očekujem malo salate - biće to čudo petrovdanskog
nicanja…
Zatim se nakon toga ponovo malo posvetim samo suncokretima
dok majka bere smokve, jer oni iz dana u dan sve to zaslužuju i pravi su ukras svega
i ukras svemu, a počev od najmanjeg do najvećeg...
Nakon toga podložim vatru u šporetu smederevcu i napravim
duplu meru likera od kajsije, a recept sledi tek sutra, opet sam moju prethodnu
verziju malo polakšala, te kad sve saspem ujutru u polulitarske flašice te izmerim
koliko sam danas napravila likera od kajsije biću ponovo presrećna...
Utrošak za ovaj liker 3900 dinara, jer kajsije su po
250 dinara kilogram, a kupljena gajbica od 6 kg što je 1500 dinara...
Za dva litra belog vina (banatskog rizlinga) ode 500
dinara, za ljutu domaću rakiju oko hiljadu (mada jedino tu ne znam tačnu cenu),
za 2 kg belog šećera oko 200 dinara, a možda za koju paru preko toga, tako da
je ovako dobar i kvalitetan liker preskupo napraviti i za samog sebe. I tu treba
dodati i kupljenih 10 flašica praznih sa čepovima, a to je 700 dinara, jer samo
planiram da zalepim etiketu i prodam tih 5 litara najmanje po 800 dinara, dosta
sam poklanjala džabe sve one moje likere…
I pola litra ovakvog likera najmanje mora da košta
od 800 do čak 1000 dina, da bi bilo isplativo, da od svega imam zaradu bar 4-5
hiljada dinara, a onda treba postaviti pravo dobro pitanje – kakav bućkuriš se
negd etu prodaje po 600 dinara pola litra skoro svake polulitarske žestine, koja
se recimo čitav dan čvari na suncu (ja moje likere i zimnicu čuvam u hladnom i tamnom
špajzu)...
Dugo dugo naša japanska jabuka proglašavana za
jalovu, jer godinama nije ništa rađala i ove godine pojaviše se prvi put samo 3
ploda te ako sve bude kako treba na jesen imaćemo prve naše 3 japanske jabuke...
Kruške julske lepotice ne možemo da odbranimo od
oseva, većinu krušaka načnu, ako, ako, ostane i nama, a neke grane se od roda
polomile, neke opale, sve u svemu bar jedemo dobrih neprskanih krušaka ovih
dana, a ja jedina sve svoje kruške jedem sa korom, a neko ih recimo tako glupo oljušti…
Celer lišća pošišan, ne sav, ali skoro 80 %, jer
lišće sunce nekako hoće da nam spržava, a ja nedam, pa da spasem tu dobro izgruvalu
biljku i napunim 3 velike kese celerom lišćarom…
Uprkos suši i ispucalosti zemlje, onaj moj uspeli rasad
petunije, gle podario nam je i prvi cvet, a eno ga boje ljubičaste baš lepotom
svojom prkosi…
Sve u svemu danas je jako lepo bilo biti Čovek, ali ne
samo danas, nego oduvek i zauvek, moja jako sažaljiva Vesna, posebno na decu,
kojoj su sve posekli, da se osuši, da nikada ništa njeno ne opstane, niti rodi,
ali zato ona sve čini da sve očisti, zlo poništi, da se njena sudbina i užas
nikome živom njenom a tako malom i nejakom ne dogodi…
I platiće ove godine i preko svoje mere, samo da jednom
zaustavi sav ovaj užas nad glavama i životima 3 divna deteta svoja…
Itd…
Коментари
Постави коментар