недеља, 28. јул 2024.

28 JUL 2024…

 



 

Jutros u “Hirošimi” obran je sav sazreli paradajz i nekoliko krastavaca, ali to više nije prepuna činija, a ni prepuna duboka vangla, tek da pozadni...

Od šest setvenih godina naša najteža setvena, ali i po drugim parametrima jako teška naša godina, posebno leto 2024, prepuno nezapamćenih bezobrazluka koji se samo nastavljaju dirigovano na daljinu iz dva smrdljiva nevaspitana tabora, a nikako eliminišu, ili zaustavljaju…




Zatim su nabrana i dva ploda volujskog srca, najteži od 500 g i malo manji od 300 g tako da u samo ta dva ploda izmereno jutros na vagi precizno 800 g paradajza...

U “Hirošimi” raste još dosta nesazrelog paradajza i dosta zrelog čerija koji će nas hraniti u ovoj julskoj nestašici i pustoši dok čekamo da sazri sav ostali paradajz, a što je jako zanimljivo paradajz sada mnogo sporije zri i ne stiže više tako brzo, ali sav sazreli i dalje je sladak i pun sunca...




Od ukupno 5 hokaido bundeva nabrane su već 2 sazrele, a najmnje, a na vrežama ostadoše još 3 krupne hokaido bundeve da sazre…

Zanimljvo da se koncem jula bere bundeva koja je inače trebala da stigne krajem avgusta. I ove ekstremne godine 2024 jedan mesec najmanje nije nikad ni postojao, mesec koji je falio da ima svega u izobilju, sve kako treba, a to je najverovatnije mesec jul, jer jedan mesec je nekako progutan od raznih sila prirode, a ja verujem samo mesec jul...




I sada je zapravo po prirodnim znaicma gledano samo neki avgust, i sve smo bliže opadanju svega, posebno opadanju jestivih plodova, mnogo je umanjenja, povlačenja u tihu stagnaciju, dakle sve nekako neosetno dolazi nam brza jesen, nikad brže. I noći su jako sveže to i biljke osete te njima to sve već izgleda kao rana jesen, a nikako kako jek nekakvog toplog dugog leta punog plodva...

Jesen će biti jako siromašna, teška, štura, bez mnogo čega…





Nabere se po koja rotkvica, i još mogo drugih sitnih plodova, poput šargarepe, ali moje oko nije svevideće, te nije u stanju da isprati baš sva sitna ili krupna branja. Ali, sve u svemu svaki dan se mnogo toga načupa, iskopa, nabere, i dalje...

Proceđeno je kantarionovo ulje, posle 3 nedelje...

Itd…

 

 

Нема коментара:

Постави коментар