понедељак, 1. јул 2024.

KAD JE KLOD SREO GABY…



 

Osma glava Druge knjige romana “Mjesečina”, kaže ovako:

Klod je ugledao Gaby u kafani, a pošto je bila u muškoj pratnji on odmah pomisli svašta nisko o njoj, a najpre da joj  je to ljubavnik. I u jednom kobnom trenutku uspeva da uhvati njen  zelenooki neštašni lutajući pogled usmeren baš ka njemu.  A kada je napuštala kafanu Klod pomisli kako je više nikada neće videti.

Leto je nastavio da provodi nekako dosta lenjo u uobičajenoj dokolici, sve sanjareći kakvu bi sve muziku jednom mogao da napiše. Ali, ona prelepa devojka i dalje mu je bila u mislima. I taman kad Klod izgubi svaku živu nadu da će je ikada više videti, srete je ponovo ispred jedne modne prodavnice.

Počeli su odmah razgovor i on joj bez oklevanja tada priznaje kako je na nju sve ove dane jako mnogo mislio. A ona je žurila i reče mu da sutra pak putuje, a ono joj ponudi svoje društvo, kao i da je odveze kočijama. I nije čekao i odmah joj priznaje koliko ga je očarala njena lepota. A kada su stigli, ona ga ponudi da krene sa njom u novu prodavnicu gde upravo treba da izabere svoj novi šešir za put sutra.

Klod Debisi joj kupuje lepezu. Tada je saznao da je njeno ime Gaby Lhery. Od nje je tražio na ratsanku da mu piše pisma, a kad ta tražena pisma nisu stizala, on pomisli da je i Gaby kao i sve one ostale žene za kojima je mnogo patio kao što beše Alix ili madam V.

I onda je napokon dobio njeno pismo u kome mu ona zakazuje susret u Parizu gde nagoveštava vreme svoga povratka. Na taj sastanak kasnila je malo, a i  toga dana kiša je lila kao iz kabla.

Onda je Gaby postala generalno gruba i videla u njemu posve običnog, tipičnog muškarca koji bi samo da je iskoristi i tu ga je napala malo žešće.

Nakon toga Klod je počeo da stvara svoju muziku. Radio je na pisanju kvarteta. I opet stari problem, jer muzika neće da krene kako bi on zamislio. Tog leta ponovo se Klod osamio, da bi stvarao.

Pao je u stvaralački zanos. Napunio je već 30 godina, a dalje bez afirmacije, bez uspeha, neostvaren umetnik, jedini zaostao u generaciji.

Onda mu u posetu iznenada dolazi Gaby i traži izvinjenje za sve one grubosti. Tu su se ponovo pomirili, te kao dobri stari prijatelji pošli na večeru.

Od nje tada saznaje da je njeno pravo prezime Dupont, a ne Lhery. Te večeri odložila je Gaby svoj voz. I ostala sa Klodom, a onda su pošli u onaj njegov ubogi sobičak.

 

(možda ovo i nije kraj romana, možda i jeste, ja ne znam, jer moja rashodovana knjiga nema više od 293 stranice)…

 

The end

 


 

 

Нема коментара:

Постави коментар