понедељак, 22. април 2024.

OSVEŽENJE SVOGA UMA - budistička zen priča ili 6 trikova kako osvežiti svoj um svakog jutra…

 


 

Ne tako davno u spokojnom (mirnom) selu živeo je mudar monah po imenu Vichal (Višal). Bio je poznat nadaleko, kao i u blizini po smirenom držanju i po dubokoj mudrosti koju je delio sa seljanima.

Jednog sunčanog jutra radoznali mladić po imenu Sam dođe pred Višala te ga upita:

“Monaše, Višal kako osvežavaš (umivaš) svoj um svakog jutra”.

Višal se nasmeja toplo Samu i odluči da podeli sa njim 6 jednostavnih trikova koji pomažu pri osveženju uma. Počeo je sa pričom da neće biti lako Samu da razume, te reče:

“Sam, zamisli da je tvoj um kao vrt (bašta). Treba da počnemo svakog jutra, a potrebna nam je voda za vrt da bi učinili da procveta sa pozitivizmom i radošću. Prvi trik jeste da odvojiš nekoliko trenutaka i duboko udahneš, a udahneš polako ispunivši svoja pluća svežim vazduhom i izdahneš sve brige iz svoga uma”.

Sam željno klimnu glavom želeći da čuje još.

“Sledeće” - nastavi Višal - “zamisli jutarnje sunce kao topli zlatni pokrivač koji se obmotova okolo tebe. Trik boj dva jeste da provedeš nekoliko minuta upijajući sunčevu svetlost i dopusti da energizuje tvoje telo i dušu upravo kao što suncokret upija sunčeve zrake”.

Sam zaklopi svoje oči na trenutak pokušavajući da zamisli sunčevu toplotu.

“Trik broj 3 jeste da započneš svoj dan sa zahvalnim srcem” - nastavi Višal - ”Razmisli o 3 stvari na kojima si zahvalan iz jednostavnih razloga kao što su cvrkutanje ptica, preukusan doručak ili ljubav tvoje porodice. Zahvalnost je kao magija (čarolija) za um”.

Sam se nasmeja razmišljajući o stvarima na kojima beše zahvalan.

“Četvrto” - reče Višal - “Zamisli svoj um kao čisto jezerce, otpusti sve negativne pomisli i brige. Kao što mreškanje talasa nestaje na vodenoj površini ovaj trik pomaže da tvoj um pronađe smirenje i smirenost”.

Sam zamisli kako njegov um postaje čist kao jezerce.

“A sada trik broj 5. Treba da se nasmejemo i pusti da tvoja imaginacija potrči divlje. Zamisli sebe kako dostižeš svoje snove kao heroj u svojoj sopstvenoj priči. Ova pozitivna vizualizacija može motivisati i osvežiti tvoj um  u danu ispred tebe”.

Samove oči zasvetleše (zasijaše) od uzbuđenja na pomisao da bude heroj u svojoj sopstvenoj priči.

Višal zaključi na kraju:

“Sam, okruži sebe sa pozitivnim ljudima i uzvišenim pomislima. Kao što cvet treba dobru zemlju (zemljište) za porast tvoj um treba pozitivizam da bi procvetao”.

Sam zahvali Višalu sa blistavim osmehom. Od toga dana, pa nadalje vežbao je ovih 6 jednostavnih trikova i ubrzo je osetio kako osveženje menja njegov um svakog jutra. Seljani su bili inspirisani Višalovom mudrošću i počeli su da prihvataju ove trikove čineći svaki svoj dan svetlijim (sjajnijim, blistavijim) i što više radosnijim.

I tako priča o mudrom monahu i radoznalom mladiću raširena je nadaleko i naširoko donoseći pozitivizam u svakoga ko je čuje.

 

(prevod sa engleskog)

 

 


Нема коментара:

Постави коментар