3 APRIL 2024…
Divan i predivan dan, jer je sve najvažnije završeno,
a tako rano, za svega 2 dana udarničkog truda i rada, napora…
Dan je počeo zasađivanjem lekovitog nevena, i jedna puna
gajbica čašica potrošena, ugrađena, a između svakog struka juče zasađenog
paradajza, sa obe strane dve linije, a došla je po jedna čašica nevena iz moje
rasade...
Neven je bolji napolju (onaj iz tople leje, koji već
danima raste napolju otvoren) nego ovaj u čašicama, te sam 2-3 puta donosila po
jednu punu vanglicu nevena iz spoljašnje leje, a sada ponovo otvorenog
najmanjeg i najplićeg malog setvenog boksa, koji je od danas i mesto gde su gajbice iznete iz
“Hirošime”, a sa dve vrste cveća ehinacea i neko doneteo iz jednog banjskog
parka, a tu je preneta ili izneta još i ona velika kačica zasejana suncokretom,
jer od danas nemam je više gde…
Danas je najteže bilo sve smestiti negde drugde i
razmestiti, premestiti, pretumbati, a svuda po “Hirošimi” i sve je srećom dobro
stalo po onim bočnim stazicama desne strane “Hirošime”…
Dosta čašica naše salate, iz naše rasade, danas je
zasađeno i tako smo se odlično rasteretile za 2 pune, ako ne i skoro 3 gajbice
salate...
Došlo je vreme da se zasadi naš rani kupus ditmar iz
naše rasade. I to je bio cilj dakle, da spremimo zaštitne biljke neven i
kadifice, kao i naš rasad kupusa, kao i salate, a čim zasadim paradajz…
I uspela sam u svemu tome, sve dostigla i postigla, a
uskoro ću imati i u dnu “Hirošime” jedinu uspelu parcelu pod kadificom koju ću
svuda dodati naknadno...
Ostalo je još malo nezasejane kadifice, tj. semena, a
to ću direktnom setvom dodavati na nekim još slobodnim mestima...
Ove godine 2024 naša rasada kupusa je iznikla bez
ijedne probušene i napadnute liske, te nisam ni jednom morala da pršćem lišće
čajem od bosiljka. Prvi put da nisam ničim prskala listiće, a zadnje dve godine
prskala sam čajem od bosiljka…
Između dve linije paradajza zasađeno je 31 struk kupusa
(hvala mami ona je sav kupus zasadila, a ja sam brala iz zasada i donosila u
vanglicama po više puta, i naravno ona je svu vodu i organsku tečnost danas
meni u kofama prinosila) i jedva čekam
da nam stignu mlade liske za zelene sarmice...
Sav ostali kupus, a nekoliko vanglisa izneto je
napolje i sve zasađeno u preostale dve slobodne parcelice u spoljašnjem vrtu, tako
da je posle zasada kupusa sva spoljašnja baštica od danas popunjena ili krcata,
te nema više ni milimetar slobodnog mesta (osim ako nešto ne uspe, a za sada
sve uspeva)...
Jedna cela uspela gajbica crvene salate prvo je
stavljena okolo raštana i između raštan
i prolećnog ovogodišnjeg peršuna, koji ćekam da više iznikne, ili ću ga
presejati, jer su tu postojale nezasejane i slobodne linije...
Danas je sve bilo lako i olako zasaditi i presaditi
iz naših podgajenih, ali i kupljenih čašica. Juče i danas kupljeno i zasađeno
ukupno 128 čašica ili biljaka…
Najteže beše sve preostale gajbice premestiti i
smisliti gde ih postaviti, da ne smetaju, ali i da dalje izrastaju…
I konačno donja leva polovina po sredini “Hirošime”
je oslobođena, a onda je malim ručnim ašovčićem napravljeno mesto za sadnju paprika
i sve obeleženo kamaricama balege, da bude predveče meni zamorenoj pokazatelj
gde treba tačno postaviti predveče kupljene paprike, a 54 komada, kad
stignu oko 17 sati na sadnju...
Napravljen je danas pre ručka tačan i precizan
proračun, plan, koliko ima još slobodnog prostora i šta i koliko još može da se
zaseje...
Da postavim dve gajbice sa zasejanim papričicama morala
sam da iščupam i žrtvujem malo ionako lošeg žutnulog spanaća…
Kako znam i umem, moram potom da nađem mesto za bar 15
čerija u prvom naletu...
Onda sam postavila i zakucala macolom 40 kočica za sav
juče posađen paradajz, i onda sam uz svaki kočić privezala i postavila 40
konaca uz koji će se paradajz prihvatati, držati i uvezivati, jer bolje je sve
uraditi odmah, dok je sve malo, po prijatnom vremenu, dok paradajz nije stvorio
svoju veliku mrežu i splet svoga korenja i žilica, jer posle može sve da se povredi
i uništi…
I baš zato ja sve odmah uradim, i otarasim se posla
koji me čeka te čeka, i više nemamo obaveza, osim da samo pomno i budno sve
pratimo, posmatramo, učimo, uživamo, obilazimo, uočavamo kako raste, napreduje,
kako se ponaša, itd...
To isto uradila sam i kod mojih juče posađenih krastavaca
i postavila sam 51 kočić te svaki privezala za drvene gredice i letvice, dala
mu potporu uz koju će da se pentra i vere...
Onda sam izbrojala koliko mi treba čašica salate, kad
posadim dve linije paprika da između svake paprike u prvoj liniji, a pored
stazice, da postavim salatu i tako sam 27 čašicu izdvojila i bila već spremna
za sadnju…
Sve je bolje manje posaditi, jer se bolje prima,
manje boluje...
U svakoj čašici salate nalazim mnoštvo glista i
ugrađujem ih, i vraćam u kompost prilikom ove sadnje...
Takođe, u koprivištu u bočnom delu gde su zasađena
juče 2 paradajza i 16 ljutačica papričica, ali samo u prvoj liniji uz stazicu posadila
sam salate koliko je moglo da stane…
Ja sam zasadila i salatu, i neven, i 54 paprike, i
15 čerija, i 3 krastavca danas, a mama mi sve prinosi, te dodaje čašice sa
biljkama...
I tako sam zalihu svoje rasade salate svela na jednu
i po gajbicu. Dobro sam se rasteretila i čašica i gajbica danas. A tek ova
zasađena salata obećava, jer dok je u čašicama ona slabije raste. Od danas ona
gruva, i postaje džin...
Koristim svaku slobodnu policu sa donje leve strane
iznad graška da premestim čašice i tako na maloj donjoj polici stalo je nešto čašica
zasejanih salatom (na fotografiji može da se prebroji koliko tačno – 22 čašice)…
U jednom od dva začinska boksa ukraj vrata, a tamo
gde raste tršavi peršun, napravim 5 mesta za čeri, ali žrtvujem samo malo
tršavog peršuna, počupam ga i dam kokama nosiljama, a u tom istom boksu stalo
je oko 7 čašica salate...
Napolju iznikla je u žardinjeri već noćna frajla (posejana
29 marta, dakle nikla za 5 dana), a ostalo cveće za sada ćuti, i kata i čovek,
svi lepi...
Napolju gruva i rukola i sve rotkvice, i kao da se sve
tek sada napolju baš budi…
Paprat se baš razbudila i buja, a pre nego u šumi...
Onda je kupljena rasada, a samo onoliko koliko je
večeras još moglo da stane na sve slobodne parcelice i kućice, a potrošeno je
ukupno danas 5040 dinara za večerašnju rasadu,
a kupljeno je 15 komada čerija, i ukupno 54 paprike visokorodne, a od toga 25
babura i 29 šilja. I kupljena su 3 obična krastavca, stavljena tik uz one moje juče
posađene, da ih uspoređujem i posmatram...
Juče i danas potrošeno za rasadu 8940 dinara, a moja
šesta setvena sezona do danas ima težinu od 49170 dinara…
Večeras su dakle kupljene 72 biljke, a svaka po 70
dinara. Ukupno je ove sezone zasejano, ako dodam i jučerašnjih 40 struka paradajza
i 16 ljutačica paprika, dakle 128 komada biljaka. A to su inače moji ukupni
kapaciteti oko 120, do 130 komada biljaka svake setvene sezone…
Ove godine paprika je ukupno zasejano 70, a prošle
godine za 3 više, dakle 73, tako da sam na istom nivou, manje više, ali ove
godine sa još zauzetog prostora koji će se nakon berbe graška otvoriti, a
prošle godine to su bile cifre sa već obranim graškom, tako da sam ove godine
sve bolje postavila na mnogo manje prostora…
Paradajza sam ove godine zasadila isto kao i prošle
- 40 komada...
Čerija sam ove godine zasadila do danas 15, a prošle
godine 14 u prvom naletu…
Kad skinem grašak imaću mnogo prostora i ko zna čime
ću sve to moći ispuniti (možda će neki moji već zasejani pokušaji iz eksperimenta
čašica i gajbica uspeti), ali za sada sve je napunjeno onim što je bilo kao slobodna
setvena zona u poslednjih 48 sati oslobođeno...
Čim se bude otvarao prostor novi, imaće šta da se zasadi,
patlidžan, praziluk, itd...
Kada je sve zasađeno, onda je sve to isto dobro
zaliveno, kao i sinoć, i opet je potrošeno 150 litara ogranskog razblaženog đubriva...
Svaki zasađeni čeri večeras je dobio svoj kočić i svoj
kanap uz koji će se pridržavati, stasavati (kažu nije visok kao onaj od lani)...
Onda sam sa druge strane, u drugom začinskom boksu, a
tamo uz mali rasadnik kupusa, dodala liniju od 6 čerija…
Preostala 4 čerija smestila sam u donji deo “Hirošime”,
a tamo pri dnu, gde uzgajam kadifice. Tu sam počupala malo crnog luka (u nekim sam
našla crve, te sam ih pobacala na kompost) i tako sam žrtvovala malo crnog luka,
te zasadila 4 čerija…
Onda su zasađene paprike, 54 komada ili 54 čašice…
Uhvatio me je suton, te su mi večerašnje fotografije
ispale malo pološije, ali ipak su kakve-takve zabeležile novu sliku “Hirošime”…
Sada su posvuda zategnute strune od kanapa ili konca
i treba se navići na niti, te povesti računa, te se više ne može grubo nositi i
premštati kao do danas, a bez obraćanja ikakve veće pažnje…
Od sutra se mnogo više uživa, samo posmatra, uči,
beleži i odmara,tek samo ponešto zamesi, umesi i za ručak skuva…
Dva dana nisam mogla duže sedeti ispod trešnje, a od
sutra ću moći mnogo više da se nauživam, i brojim dane do prvih cvetova i plodova...
Neću da kažem da je još kraj šeste setvene sezone
2024, jer nije i jeste, pošto ima još da se zasadi mnogo toga, mnogo je zasejano,
i čeka se još mnogo toga, a može se još dokupiti i dodati, ali je najteži i najmasovniji
deo posla već obavljen samo u zadnjih 48 sati...
Napolju ostaje još setva tikvica i bundeva 22 aprila
u setvnim boksovima...
Itd…
Коментари
Постави коментар