30 JUL-5 AVGUST 2024…
Posle 7 dana, predaha, odmora, putovanja, plovidbi,
krstarenja, ali i slatkog umora vreme je da se ožive piče ili zapisi iz divne,
divne, najdivnije naše “Hirošime”, u kojoj mnogo toga treba privezati, ošišati,
a samo kap svega što u taj mali potez mislima ovim stane, zauvek ostane...
Dosta voća ovog ekstremnog leta 2024 ima, a imamo
letnje jabuke, doduše sitnije, sočne krupne kruške letnje, i naravno već prve šljive
kusali smo, a koje su nam stige za jelo, a uskoro stižu i za naše pekmeze i
džemove, kao i za ostavljanje u zamrzivač.
A ove godine 2024 imaćemo šljiva 100 % više nego lani…
U “Hirošimi” bere se u proteklih 7 dana, sve čega i
dalje ima, a najviše čeri paradajz, koji
je sladak kao med, a ako ćemo iskreno nikad nije sazrevao tako dugo, polagano, na
stabljici i ovoga leta nema onu nezrelost i kiselkastost svoju, jer se nešto
ove 2024 novo naučilo: čeri dakle treba ostaviti poduže da sazreva na struku,
dok recimo paradajz volujsko srce može čovek da obere i nezreo, zelen, ili manje
sazreo, a on će tek tako ubran da narasta, da se širi i da sazreva. To je dakle
trebalo znati, a za to hvala Čarlsu (“No dig” organskom vrtlarstvu) ako se recimo
sada precizno sećam da sam to od njega čula, tj. pročitala...
Rasada moje petunije u saksiji ispod majske trešnje sve
lepše i lepše buja, narasta, cveta a ljubičaste ili violet cvetove pruža, kao
budnost veliku...
Koncem jula 2024 uhvaćena je u avliji poslednja
ovogodišnja lepota suncokreta koji dakle jako brzo nam prolaze i čudno zaista ovo
neko leto 2024, a opet dosta dobro i lepo, setno i sretno, u kome nam je sve
brzo došlo na branje, ali i sve nam brzo prolazi na finalnom sakupljanju plodova.
Te sada je veliko pitanje - hoće li nas sve naše nahraniti, a ovako umanjeno, i
tokom avgusta, ali i pitanje - u septembru šta će od svega našeg biti il ne
biti – no, videćemo…
Biće jesen skupa, a zima nam teška i gladna, gadna, a
porezi, posebno oni na našu kuću, sa prošlogodišnjih 5 platićemo im ove godine
preko 6 hiljada dinara, da imaju veće povišice i povlastice, kuću koju smo sami
zidali, gradili, a država nam ovu kuću nije ničim poklonila, a ni pomogla,
ničim zadužila, ali kako ide prezadužiće nas i vlastiti prag, i tako nam samo sve
povećavaju, poskupljuju, od kafe, od hrane, udaraju namete, poskupljuju turističke
ulaznice, sve živo skuplja, sve čega se čovekova ili ljudska tužna misao i samo
ovlaš takne ili malo u svom krugu, u svom vilajetu pomakne uzvodno, nizvodno,
uzbrdo, nizbrdo, u krug, u krug…
I tako ubran je naš prvi buket rudbecije koja je odolela
svim sušama i ekstremnostima, ali nažalost ima u avliji još cvetova da se
nareže tek za jedan buket rudbecije. Šta jedu pčele sada kad nema cveća…
Bajadera torta se protegla u 6 divnih dana i bila je
fantastična, čak lepša i slađa od lešnik karamele, no bilo je i dana kada se zbog
celodnevne odsutnosti torta preskakala, ali je zato dobro nam došla u nekim
lakšim danima ovog odmora i naših manjih, pa ipak i ogromnih putopisnih
avantura...
Zapečene slatke palačinke sa pudingom su sve oborile,
tako da se ponovio novi ukus, sa nešto manje cimeta i posut orasima što je ispalo
kao najbolja moguća varijanta do sada, i nije za naša nepca bila to ponovo neka
gastronomska dosada malte ne jednog te istog...
Bilo je tu još mnogih i mnogih naših domaćih gastro đakonija
(koje ne mogu da se porede sa onim gastro smećem iz skupih kafana, mnogih restorana),
a sve je divnoj u letnoj kuhinjici mirisalo na tomato čorbe, koje su se ovoga leta
2024 ipak podosta puta skuvale, a za sve hvala našem čeriju…
Tikvice koje su krenule ponovo su se sve zasušile i
propale, i nisu nam opstale, ni roda donele…
Boraniju našu nismo okusili ovog leta 2024…
Palačinke su obeležile dakle sve ove naše predivne dane,
a posebno dopadljive bile su uvek one slane, a zapečene sa blitvom…
Dana 2 avgusta 2024 u “Hirošimi” se nabralo ponovo
potrebitog povrća, a u danu posnom, Ilindanskom, ustaničkom, revolucionarnom, nešto
pojačano naše interesovanje za sve naše zdravo povrće. Te beremo da napravimo mnoge
delikatese, poput sataraša ili isprženih svežih paprika, a tu je začinjena pastrmka
iz rerne, sa mnogo ruzmarina, belog luka i naravno majčine dušice...
Toga dana beremo paradajz, ali i paradajz volujsko
srce, ljutačice papričice, čeri, čak i po neki krastavac, a potom čili papričice,
zatim paprike šilje, a među mnogim paprikama ima i već dobro sazrelih, rumenih...
U ovih 7 dana ispunjenih mnogim unapred osmišljenim i
dogovorenim putopisnim zamislima i realizacijama istih nemam snage, a ni vremena
da zalijem “Hirošimu”, a vidim sve mi klonulo, te majka sama u to treće
avgustovsko, oblačno i kišno jutro, puno grmljavine, sve zaliva sama i mnogo
joj na tome ponovo hvala, jer zbog prethodna samo dva vrela dana (u jednom, a
pvo avgustovskom danu dobijam ponovo dobre opekotine od Sun-ca) “Hirošimu” je
ponovo trebalo zaliti…
Dana 4 avgusta 2024, u posve drugom danu koji je
nešto slabijeg putopisnog intenziteta u zadržavanju primetim da je u avliji
procvetalo još jedno naše cveće, zelenih rebrastih liski koje koristim u
porleće za cvetne bukete, a ima prelepe bele cvetove, a pošto i dalje ne znam kako
se zove, ja ga prosto zovem samo zelene liske, a raste zajedno pored moje divne
rudbecije...
Dana 5 avgusta 2024 u “Hirošimi”, na koncu svih
putovanja, ponovo veliko branje, a najpre za potrebe naše letnje kuhinjice:
paradajz, paradajz volujsko srce, čeri, paprike babure i paprike šilje, crvene čili
papričice, zelene ljutačice, itd...
Police špajza ispražnjene i sve spakovano u dve
kutje, sve naši domaći džemovi i liker, jer ko zna možda steknemo utešno neko svoje
malo tržište, a džem šipurak, trešnja, dren, a liker kajsija...
Dve saksije papričica moje rasade optupovale i otišle
na poklon, kao i nešto ubranog povrća iz “Hirošime” - peršun, paradajz volujsko
srce, čeri, paradajz, čili i ljutačice papričice, letnje jabuke, kruške, itd…
Kad nestane povrća, živećemo od najdivnijih uspomena
i trenutaka, prisećanja…
Itd…
Коментари
Постави коментар