среда, 14. август 2024.

14 AVGUST 2024…

 



 

 

Juče je izmeren najveći toplotni rekord, da ne kažem udar, u “Hirošimi” od čak 47,7 stepeni (2024 je najtoplija i najkritičnija godina, a godina ekološke katastrofe, u zadnjih 6 koliko se bavim poljoprivredom) u plusu mereno po Celzijusu, a kako i danas jezivo strašno prži možda se taj rekor od juče, danas ponovo obori, no ispratićemo to tek negde u smiraj paklenog dana 14 avgusta 2024...





Dakle, mesec avgust 2024 doneo je neverovatnu pustoš, doneo je brzo nestajanje i prolaženje plodova koji su mogli još da daju više, ali to je što je – već ulazimo u neki tihi, a prerani završetak prolećne šeste setvene sezone 2024…

Jutros berem dosta manje, a duplo manje paradajza tek oko 1,5 kg...




Zatim poberem sve ljutačice papričice koje počinju da žute, da kopne, da se suše od toplote, da se kvrče, skvrče, i više ne mogu da izrastu, pa sve da i požele...

To malo papričica ispečem te ostavim prvu i jednu jedinu, a ovogodišnju kesicu ljutih papričica...




Dakle, papričice ljutačice ove godine 2024 podbacile su žestoko, skroz na skroz...

Ponovo sam morala da se znojim oko šporeta, jer treba svaki dan jesti, preživeti, a ponovo pečem heljdine palačinke kako bih danas napravila pohovane, ali heljdine palačinke, napunjene sa dosta dimljenog kačkavalja, šunke i kečapa...





I onda je pre ovoga, došao na red novi gastro specijalitet - pohav feta sir, sa dosta susama , nešto što je presavršeno, a napravi se brže i neuporedivo lakše nego pohovane palačinke...






Brašno sa Uvca od 400 dinara  svo potrošneo, te sam kupila gotovu mešavinu heljdinog i pšeničnog brašna za duplo manje para, a takođe brašno lepo upakovano u Novoj Varoši, i tako konačno na poleđini kese sam pročitala kako se pravi dobra srazmera i to kaže ovako: 600 g pšeničnog belog brašna i  400 g heljde. Kesa brašna mešavine je 185 dinara, dok 2 kg čiste integralne 100% prirodne heljde košta 245 dinara. A na poleđini te kese u receptu za heljdopitu kaže se da palačinke treba ispeći u odnosu 2:1, dakle 2 šolje pšeničnog belog brašna i 1 šolja heljde, tako da dobar recept ili savet nikad nije tajna…

Itd…

 

 

Нема коментара:

Постави коментар