14 AVGUST 2024…
Juče je izmeren najveći toplotni rekord, da ne kažem
udar, u “Hirošimi” od čak 47,7 stepeni (2024 je najtoplija i najkritičnija
godina, a godina ekološke katastrofe, u zadnjih 6 koliko se bavim
poljoprivredom) u plusu mereno po Celzijusu, a kako i danas jezivo strašno prži
možda se taj rekor od juče, danas ponovo obori, no ispratićemo to tek negde u smiraj
paklenog dana 14 avgusta 2024...
Dakle, mesec avgust 2024 doneo je neverovatnu pustoš,
doneo je brzo nestajanje i prolaženje plodova koji su mogli još da daju više,
ali to je što je – već ulazimo u neki tihi, a prerani završetak prolećne šeste
setvene sezone 2024…
Jutros berem dosta manje, a duplo manje paradajza
tek oko 1,5 kg...
Zatim poberem sve ljutačice papričice koje počinju
da žute, da kopne, da se suše od toplote, da se kvrče, skvrče, i više ne mogu
da izrastu, pa sve da i požele...
To malo papričica ispečem te ostavim prvu i jednu jedinu,
a ovogodišnju kesicu ljutih papričica...
Dakle, papričice ljutačice ove godine 2024 podbacile
su žestoko, skroz na skroz...
Ponovo sam morala da se znojim oko šporeta, jer
treba svaki dan jesti, preživeti, a ponovo pečem heljdine palačinke kako bih
danas napravila pohovane, ali heljdine palačinke, napunjene sa dosta dimljenog
kačkavalja, šunke i kečapa...
I onda je pre ovoga, došao na red novi gastro specijalitet - pohav feta sir, sa dosta susama , nešto što je presavršeno, a napravi se brže i neuporedivo lakše nego pohovane palačinke...
Brašno sa Uvca od 400 dinara svo potrošneo, te sam kupila gotovu mešavinu
heljdinog i pšeničnog brašna za duplo manje para, a takođe brašno lepo
upakovano u Novoj Varoši, i tako konačno na poleđini kese sam pročitala kako se
pravi dobra srazmera i to kaže ovako: 600 g pšeničnog belog brašna i 400 g heljde. Kesa brašna mešavine je 185 dinara,
dok 2 kg čiste integralne 100% prirodne heljde košta 245 dinara. A na poleđini
te kese u receptu za heljdopitu kaže se da palačinke treba ispeći u odnosu 2:1,
dakle 2 šolje pšeničnog belog brašna i 1 šolja heljde, tako da dobar recept ili
savet nikad nije tajna…
Itd…
Коментари
Постави коментар