18 AVGUST 2024…
U “Hirošimi” najpre sečem kadifice i pravim dve nove
cvetne ikebana za astal ispod majske trešnje, pod kojom do daljnjeg nema sedenja,
dužeg obitavanja, jer treba se čuvati lošeg i vrućeg vazduha dakle…
Pejzaž je rano jesenji, a po avliji jako mnogo opalog,
suvog lišća, svelosti, a neko voli da nagrabi sve na kamaru i to mu je sav trud,
a onda “neumorna i dokona” majka i još “neumornija i dokonija” ja da u nedeljni,
neradni i naš jedan jedini praznični dan tovarimo to po vrućini (kad nam se recimo
ne tovari), te istovaramo na naš kompost (u koji bi svako da se umeša), kao da
mi same ne umemo, ALI kad mu tek bude vakat ili vreme da sve pograbimo i sredimo
same…
Onda sam ošišala sav bosiljak balzamiko i spakovala još
jednu činiju u zamrzivač, a vreme je da se spašavaju plodovi, to sitno što ima,
da ne propadne sve od daljih, a nesnosnih vrućina...
Potom je majka načupala pera luka praziluka, jer će
mi to nešto kasnije zatrebati da napravim posni sataraš sa perima od luka praziluka,
za sutrašnji posni dan...
Danas sam se baš, baš nakuvala, jer sutra šporet da
uključim neću, a mora se podjednako kuvati i kad nas je za obedom dvoje-troje,
a nesmal kad nas je tokom prethodnih mesec dana bivalo i po 6-7 ili malo više
za trpezom povazdan...
Pored sataraša, skuvan je i potaž od kelerabe i one najmanje
hokaido bundevice naše...
Onda je napravljeno nešto novo od poslednjih zaliha naših
krompira, mafini od krompira i blitve preliveni kiselom pavlakom, a nešto preukusno
– slani zalogajčići, a koliko su dobri govori da sam pojela u cugu 3...
Ispekle su se naše paprike, jedna kesa, što je preteklo
od onih ubranih paprika i što nije završilo u satarašu...
I na kraju skuvala se sutra za ručak i posna
boranija, sve ono što je ubrano ove sezone, a preukusna boranija sa pilećim
prsima…
Danas se u “Hirošimi” ništa više nije bralo, jer od
svega što je nabrano u poslednjem navratu - danas je zahvaljujući samo tome osvanulo
naše gastro, a predivno šarenilo ukusa, mirisa, jela, oblika, aroma, itd...
Itd...
Коментари
Постави коментар