недеља, 3. новембар 2024.

NO DIG VRTLARSTVO…

 



 

Dragi vrtlari i baštovani celog sveta, srećan vam svetski dan bez okopavanja – 3 NOVEMBAR!...




Evo šta svet kaže o načinu poljoprivređivanja poznatog kao NO DIG ili bez okopavanja:





“Vrtlarstvo bez kopanja jeste održiva metoda vrtlarstva koja ne zahteva mnogo truda i uključuje izgradnju gredica (stevnih boksova ili setvenih kreveta) u vrtu bez ometanja tla.

Ova tehnika prmoviše zdravlje tla, smanjuje rast korova i olakšava vrtlarstvo eliminisajući potrebu za oranjem (u plasteniku nema oranja, ali nema ni kopanja, nema zagrtanja, a ni ogrtanja biljaka).

U potrazi za održivim metodama vrtlarstva koje ne zahtevaju mnogo održavanja, vrtlarstvo bez kopanja pokazalo se kao revolucionaran pristup. Ova tehnika, takođe poznata kao no-till ili lazanja vrtlarstvo, usmerena je na izgradnju vrtnih gredica slojevima organske tvari, a ne na ometanju tla.

Uklanjanjem potrebe za oranjem, vrtlarstvo bez kopanja ne samo da pojednostavljuje proces vrtlarstva, već i poboljšava zdravlje tla, smanjuje rast korova i čuva vlagu. Bilo da ste iskusan vrtlar ili početnik koji traži lakši način obrade svog vrta, ovaj vodič će vas provesti kroz principe, prednosti i praktične korake vrtlarenja bez kopanja.




Što je vrtlarstvo bez kopanja?

Vrtlarstvo bez kopanja jeste metoda koja uključuje stvaranje i održavanje vrtnih gredica bez kopanja ili obrade tla. Umesto da poremete strukturu tla, vrtlari grade gredicu slojevima organskih materijala. Ovaj pristup oponaša prirodne procese u kojima se organska tvar nakuplja na šumskom tlu, razgrađujući se tokom vremena kako bi nahranila tlo.






Ključne komponente vrtlarstva bez kopanja su:

Slojevi organske tvari: Dodavanje slojeva komposta, slame, lišća i drugih organskih materijala kako bi se stvorilo okruženje bogato hranjivim tvarima za biljke.





Izbegavanje ometanja tla: Održavanje tla netaknutim i neometanim kako bi se očuvala njegova struktura i život mikroba.

Izgradnja plodnosti tla: oslanjanje na prirodnu razgradnju organske tvari za obogaćivanje tla i podržavanje zdravog rasta biljaka.






Prednosti vrtlarenja bez kopanja

Poboljšano zdravlje tla:

Vrtlarstvo bez kopanja promoviše prirodni razvoj strukture tla i život mikroba. Izbegavanjem ometanja tla omogućujete bujanje glista i korisnih organizama, što povećava plodnost tla i poboljšava njegovu sposobnost zadržavanja vlage.




Smanjenje korova:

Nanošenjem organske tvari na tlo stvarate barijeru koja suzbija rast korova. Korovima je teško prodreti kroz slojeve, što smanjuje potrebu za ručnim pljevljenjem i upotrebom herbicidima (nema upotrebe herbicida!).





Očuvanje vlage:

Organski slojevi u vrtovima bez kopanja deluju kao malč, pomažući u zadržavanju vlage u tlu i smanjujući potrebu za čestim zalevanjem. Ovo je posebno korisno u područjima sa suvim uvslovima ili uslovima sklonim suši.




Manje fizičkog napora:

Jedna od najvećih prednosti vrtlarstva bez kopanja jeste smanjenje fizičkog rada. Bez potrebe za obradom ili prevrtanjem tla, vrtlarstvo postaje lakše za vaša leđa i zglobove, čineći ga pristupačnijim osobama s fizičkim ograničenjima.





Prednosti za okolinu:

Vrtlarstvo bez kopanja jeste ekološki prihvatljivo jer smanjuje eroziju tla, smanjuje emisije ugljenika iz mašina i promoviše održive vrtlarske prakse”.




Ali, danas na ovaj veliki svetski dan bez okopavanja, ili NO DIG – jedno ime treba pominjati dok je sveta i veka, a to je ime Charles Dowding, a kako sam ispriča ukrtako svoju priču na svom sajtu (https://www.charlesdowding.co.uk/),  ona glasi ovako:




“Ja sam iz zemljoradničke obitelji i prošlo je nekoliko desetina godina da se pronađu novi načini prirodnijeg uzgoja tla. Osećam se sretnim što sam dobro živeo i puno naučio. Želim to podeliti s vama i drugima.

Glavni fokus mog odraslog života bio je uzgoj zdrave i zdravije hrane. Sada kada postoji veći interes za to, razvijam nastavnu stranu svega onoga što radim kako bih dosegao što šire, dok nastavljam voditi malo tržište (pijacu)i nastavni vrt u Somersetu, u Velikoj Britaniji, blizu mesta gde sam rođen.

Bio sam konvencionalan kao tinejdžer, nisam preispitivao svet koji sam video. Tada sam, 1979, u dobi od 20 godina, probudio svest o prehrani i njenoj povezanosti s proizvodnjom hrane. Nedavno sam postao vegetarijanac i to me navelo da istražim organsko vrtlarstvo. I tlo”.




Na Wikipediji o Charlesu Dowdingu možete saznati još i ovo:




“Charles Dowding (rođen 1959.) engleski je hortikulturista i autor koji je bio pionir modernog upravljanja tlom bez kopanja i organskog upravljanja tlom još od 1983 godine.

Dowding je detinjstvo proveo na farmi mleka u Somersetu. Diplomirao je geografiju na Sveučilištu Cambridge 1980 pod utjecajem pisaca o okolini poput Rachel Carson. Godina 1980-ih radio je za hotel na Hebridima (arhipelag  u Škotskoj).

Dowding se pridružio “Soil Association” (“Udruženju za zemljište”) i započeo s vlastitim organskim vrtlarstvom bez kopanja, zainteresovan za poboljšanje kvalitete tla, dok povrtnjak čini lepim, ukrasnim, produktivnim i podržava biološku raznolikost. Na njega su uticali pristupi vrtlara poput Ruth Stout, koji su zagovarali strategije ostavljanja organske tvari na površini tla, umesto da je ugrađuju u tlo. Dowding je pokrenuo jedan od prvih shema distribucije povrća u kutijama u Velikoj Britaniji, donoseći proizvode u lokalne domove. Godine 1990 otišao je živeti u Francusku i Zambiju prije nego što se vratio i nastanio se u Somersetu do kraja života. Radio je na četiri farme u Somersetu, isprobavajući i podučavajući organske metode bez kopanja i eksperimentišući s raznim oblicima malča. Sa suprugom je takođe vodio posao s noćenjem i doručkom, inspirisan vremenom provedenim u Francuskoj.

U Homeacresu, u Alhamptonu blizu Castlea Cary-ja, Dowding sada predaje i vodi tečajeve (kurseve) o metodama vrtlarenja bez kopanja, pišući za različite novine čak i BBC. Opisuju ga kao "Gurua bez kopanja", a objavio je preko deset knjiga na tu temu. Godine 2021 delo je predstavljeno na samucveća “RHS Hampton Court Flower Showu”. Godine 2024 dobio je počasnu medalju “RHS Elizabeth Medal of Honor” za svoj rad na promovisanju vrtlarstva bez kopanja.

Dowding navodi da, s jednim pomagačem, može proizvesti 100 kg proizvoda s parcele od 10 m2 i proizvesti povrća u vrednosti od 20 000 funti godišnje (cene iz 2020). Ne vjeruje u principe plodoreda, niti vađenja povrća radi žetve. Okopavanje i drugi oblici remećenja tla koriste se minimalno; ne koriste se pesticidi, herbicidi, fungicidi ili sintetička gnojiva. Glavni resursi za obogaćivanje useva jesu gnojivo bez pesticida i domaći organski kompost. On predlaže da ako se tlo ne ometa, zajednica bioraznolikih mikroba, insekata, beskičmenjaka i važnih finih gljiva može napredovati. On sugeriše da potpuno živi humus zadržava vlagu, zrak i hranu za život stanovnika. Gljivični proteini, kao što je glomalin iz arbuskularnih mikoriznih gljiva, ostaju netaknuti da se šire i napreduju, pogodujući tlu i dovodeći do smanjenja erozije. Nakon pljevljenja, dodavanje debelog sloja malča u tlo pomaže hraniti parcelu i sprečava rast jednogodišnjih korova blokirajući im pristup svetlu.

Tradicionalne vrtne metode predlažu da se tlo treba prekopati svake jeseni kako bi se prozračilo, poboljšala drenaža i dodala sredstva za poboljšanje rasta poput stajnjaka. Dowding i drugi zagovornici 'bez kopanja' tvrde da ti pristupi nisu potrebni i da ne podržavaju resurse tla”.






Charles Dowding je do sada obahvio nekoliko knjiga, kao i lunarni kalendar setve za svaku setvenu novu godinu, a najnovija je knjiga o kompostiranju, o pravljenju komposta, a tu je i kuvar veganske ishrane, a pre ovoga iz njegovog pera su izašla i ova dela, od 2007-22:




“Organsko vrtlarstvo: Prirodni način bez kopanja” (2007), “Listovi salate za sva godišnja doba: Organski uzgoj od posude do parcele” (2008), ”Tečaj povrća Charlesa Dowdinga” (2012), “Kako uzgojiti zimsko povrće” (2011), “Vrtlarski mitovi i zablude” (2014), “Veg Journal Charlesa Dowdinga: Saveti stručnjaka bez kopanja, mesec po mesec” (2014), “Kako stvoriti novi povrtnjak: Izrada lepog i plodnog vrta od nule” (2015), “Dnevnik povrtnjaka Charlesa Dowdinga: Bez kopanja, zdravo tlo, manje korova” (2016), “Organski dom i vrt bez kopanja: uzgajajte, kuhajte, koristite i čuvajte svoju žetvu” (2020), “Vrtlarstvo bez kopanja Charlesa Dowdinga: Od korova do povrća brzo i jednostavno” (2020), “Veštine za rast” (2022), “Bez kopanja” (2022), “Charles Dowding: Kompost”, “Bez okopavanja i kompost”, vodič za dečje baštovanstvo ”Bez kopanja dečja knjiga vrtlarstva: Jednostavan, zabavan i lak vodič baštovanstva”, itd.




 

 (prevod sa engleskog)

 

Нема коментара:

Постави коментар