Dragi vrtlari i baštovani celog sveta, srećan vam svetski
dan bez okopavanja – 3 NOVEMBAR!...
Evo šta svet kaže o načinu poljoprivređivanja poznatog
kao NO DIG ili bez okopavanja:
“Vrtlarstvo bez kopanja jeste održiva metoda
vrtlarstva koja ne zahteva mnogo truda i uključuje izgradnju gredica (stevnih boksova
ili setvenih kreveta) u vrtu bez ometanja tla.
Ova tehnika prmoviše zdravlje tla, smanjuje rast
korova i olakšava vrtlarstvo eliminisajući potrebu za oranjem (u plasteniku
nema oranja, ali nema ni kopanja, nema zagrtanja, a ni ogrtanja biljaka).
U potrazi za održivim metodama vrtlarstva koje ne
zahtevaju mnogo održavanja, vrtlarstvo bez kopanja pokazalo se kao
revolucionaran pristup. Ova tehnika, takođe poznata kao no-till ili lazanja
vrtlarstvo, usmerena je na izgradnju vrtnih gredica slojevima organske tvari, a
ne na ometanju tla.
Uklanjanjem potrebe za oranjem, vrtlarstvo bez
kopanja ne samo da pojednostavljuje proces vrtlarstva, već i poboljšava
zdravlje tla, smanjuje rast korova i čuva vlagu. Bilo da ste iskusan vrtlar ili
početnik koji traži lakši način obrade svog vrta, ovaj vodič će vas provesti
kroz principe, prednosti i praktične korake vrtlarenja bez kopanja.
Što
je vrtlarstvo bez kopanja?
Vrtlarstvo bez kopanja jeste metoda koja uključuje
stvaranje i održavanje vrtnih gredica bez kopanja ili obrade tla. Umesto da
poremete strukturu tla, vrtlari grade gredicu slojevima organskih materijala.
Ovaj pristup oponaša prirodne procese u kojima se organska tvar nakuplja na šumskom
tlu, razgrađujući se tokom vremena kako bi nahranila tlo.
Ključne
komponente vrtlarstva bez kopanja su:
Slojevi organske tvari: Dodavanje slojeva komposta,
slame, lišća i drugih organskih materijala kako bi se stvorilo okruženje bogato
hranjivim tvarima za biljke.
Izbegavanje ometanja tla: Održavanje tla netaknutim
i neometanim kako bi se očuvala njegova struktura i život mikroba.
Izgradnja plodnosti tla: oslanjanje na prirodnu
razgradnju organske tvari za obogaćivanje tla i podržavanje zdravog rasta
biljaka.
Prednosti
vrtlarenja bez kopanja
Poboljšano zdravlje tla:
Vrtlarstvo bez kopanja promoviše prirodni razvoj strukture
tla i život mikroba. Izbegavanjem ometanja tla omogućujete bujanje glista i
korisnih organizama, što povećava plodnost tla i poboljšava njegovu sposobnost
zadržavanja vlage.
Smanjenje korova:
Nanošenjem organske tvari na tlo stvarate barijeru
koja suzbija rast korova. Korovima je teško prodreti kroz slojeve, što smanjuje
potrebu za ručnim pljevljenjem i upotrebom herbicidima (nema upotrebe herbicida!).
Očuvanje vlage:
Organski slojevi u vrtovima bez kopanja deluju kao
malč, pomažući u zadržavanju vlage u tlu i smanjujući potrebu za čestim
zalevanjem. Ovo je posebno korisno u područjima sa suvim uvslovima ili uslovima
sklonim suši.
Manje fizičkog napora:
Jedna od najvećih prednosti vrtlarstva bez kopanja
jeste smanjenje fizičkog rada. Bez potrebe za obradom ili prevrtanjem tla,
vrtlarstvo postaje lakše za vaša leđa i zglobove, čineći ga pristupačnijim
osobama s fizičkim ograničenjima.
Prednosti za okolinu:
Vrtlarstvo bez kopanja jeste ekološki prihvatljivo
jer smanjuje eroziju tla, smanjuje emisije ugljenika iz mašina i promoviše
održive vrtlarske prakse”.
Ali, danas na ovaj veliki svetski dan bez
okopavanja, ili NO DIG – jedno ime treba pominjati dok je sveta i veka, a to je
ime Charles Dowding, a kako sam ispriča ukrtako svoju priču na svom sajtu (https://www.charlesdowding.co.uk/),
ona glasi ovako:
“Ja sam iz zemljoradničke obitelji i prošlo je nekoliko
desetina godina da se pronađu novi načini prirodnijeg uzgoja tla. Osećam se
sretnim što sam dobro živeo i puno naučio. Želim to podeliti s vama i drugima.
Glavni fokus mog odraslog života bio je uzgoj zdrave
i zdravije hrane. Sada kada postoji veći interes za to, razvijam nastavnu stranu
svega onoga što radim kako bih dosegao što šire, dok nastavljam voditi malo
tržište (pijacu)i nastavni vrt u Somersetu, u Velikoj Britaniji, blizu mesta gde
sam rođen.
Bio sam konvencionalan kao tinejdžer, nisam
preispitivao svet koji sam video. Tada sam, 1979, u dobi od 20 godina, probudio
svest o prehrani i njenoj povezanosti s proizvodnjom hrane. Nedavno sam postao
vegetarijanac i to me navelo da istražim organsko vrtlarstvo. I tlo”.
Na Wikipediji o Charlesu Dowdingu možete saznati još
i ovo:
“Charles Dowding (rođen 1959.) engleski je hortikulturista
i autor koji je bio pionir modernog upravljanja tlom bez kopanja i organskog
upravljanja tlom još od 1983 godine.
Dowding je detinjstvo proveo na farmi mleka u
Somersetu. Diplomirao je geografiju na Sveučilištu Cambridge 1980 pod utjecajem
pisaca o okolini poput Rachel Carson. Godina 1980-ih radio je za hotel na Hebridima
(arhipelag u Škotskoj).
Dowding se pridružio “Soil Association” (“Udruženju
za zemljište”) i započeo s vlastitim organskim vrtlarstvom bez kopanja,
zainteresovan za poboljšanje kvalitete tla, dok povrtnjak čini lepim, ukrasnim,
produktivnim i podržava biološku raznolikost. Na njega su uticali pristupi
vrtlara poput Ruth Stout, koji su zagovarali strategije ostavljanja organske
tvari na površini tla, umesto da je ugrađuju u tlo. Dowding je pokrenuo jedan
od prvih shema distribucije povrća u kutijama u Velikoj Britaniji, donoseći proizvode
u lokalne domove. Godine 1990 otišao je živeti u Francusku i Zambiju prije nego
što se vratio i nastanio se u Somersetu do kraja života. Radio je na četiri
farme u Somersetu, isprobavajući i podučavajući organske metode bez kopanja i
eksperimentišući s raznim oblicima malča. Sa suprugom je takođe vodio posao s
noćenjem i doručkom, inspirisan vremenom provedenim u Francuskoj.
U Homeacresu, u Alhamptonu blizu Castlea Cary-ja,
Dowding sada predaje i vodi tečajeve (kurseve) o metodama vrtlarenja bez
kopanja, pišući za različite novine čak i BBC. Opisuju ga kao "Gurua bez
kopanja", a objavio je preko deset knjiga na tu temu. Godine 2021 delo je
predstavljeno na samucveća “RHS Hampton Court Flower Showu”. Godine 2024 dobio
je počasnu medalju “RHS Elizabeth Medal of Honor” za svoj rad na promovisanju vrtlarstva
bez kopanja.
Dowding navodi da, s jednim pomagačem, može
proizvesti 100 kg proizvoda s parcele od 10 m2 i proizvesti povrća u vrednosti
od 20 000 funti godišnje (cene iz 2020). Ne vjeruje u principe plodoreda, niti
vađenja povrća radi žetve. Okopavanje i drugi oblici remećenja tla koriste se
minimalno; ne koriste se pesticidi, herbicidi, fungicidi ili sintetička
gnojiva. Glavni resursi za obogaćivanje useva jesu gnojivo bez pesticida i
domaći organski kompost. On predlaže da ako se tlo ne ometa, zajednica
bioraznolikih mikroba, insekata, beskičmenjaka i važnih finih gljiva može
napredovati. On sugeriše da potpuno živi humus zadržava vlagu, zrak i hranu za
život stanovnika. Gljivični proteini, kao što je glomalin iz arbuskularnih
mikoriznih gljiva, ostaju netaknuti da se šire i napreduju, pogodujući tlu i
dovodeći do smanjenja erozije. Nakon pljevljenja, dodavanje debelog sloja malča
u tlo pomaže hraniti parcelu i sprečava rast jednogodišnjih korova blokirajući
im pristup svetlu.
Tradicionalne vrtne metode predlažu da se tlo treba
prekopati svake jeseni kako bi se prozračilo, poboljšala drenaža i dodala
sredstva za poboljšanje rasta poput stajnjaka. Dowding i drugi zagovornici 'bez
kopanja' tvrde da ti pristupi nisu potrebni i da ne podržavaju resurse tla”.
Charles Dowding je do sada obahvio nekoliko knjiga, kao i lunarni kalendar setve za svaku setvenu novu godinu, a najnovija je knjiga o kompostiranju, o pravljenju komposta, a tu je i kuvar veganske
ishrane, a pre ovoga iz njegovog pera su izašla i ova dela, od 2007-22:
“Organsko vrtlarstvo: Prirodni način bez kopanja”
(2007), “Listovi salate za sva godišnja doba: Organski uzgoj od posude do
parcele” (2008), ”Tečaj povrća Charlesa Dowdinga” (2012), “Kako uzgojiti zimsko
povrće” (2011), “Vrtlarski mitovi i zablude” (2014), “Veg Journal Charlesa
Dowdinga: Saveti stručnjaka bez kopanja, mesec po mesec” (2014), “Kako stvoriti
novi povrtnjak: Izrada lepog i plodnog vrta od nule” (2015), “Dnevnik
povrtnjaka Charlesa Dowdinga: Bez kopanja, zdravo tlo, manje korova” (2016), “Organski
dom i vrt bez kopanja: uzgajajte, kuhajte, koristite i čuvajte svoju žetvu”
(2020), “Vrtlarstvo bez kopanja Charlesa Dowdinga: Od korova do povrća brzo i
jednostavno” (2020), “Veštine za rast” (2022), “Bez kopanja” (2022), “Charles
Dowding: Kompost”, “Bez okopavanja i kompost”, vodič za dečje baštovanstvo ”Bez
kopanja dečja knjiga vrtlarstva: Jednostavan, zabavan i lak vodič baštovanstva”,
itd.
(prevod sa
engleskog)
Нема коментара:
Постави коментар