уторак, 5. новембар 2024.

NAŠA ŽETVA I BERBA 2024, PLODOVI – ili šta je sve stalo u samo najmanje 8-9 meseci truda, rada, ulaganja, a bez okopavanja…

 



 

Posmatrano samo 8-9 meseci celih, a u ovoj našoj tek šestoj setvenoj godini 2024, evo šta nam je plodova sve podareno od februara 2024, pa sve do danas, do prvih pet dana tek početog meseca novembra 2024, dakle kroz čitavu našu prolećnu, i jesenju našu šestu setvu, berbu...





Već od polovine FEBRUARA ovog jako toplog i preuranjenog proleća 2024, koje je baš obećavalo nam izobilje, na trpezi su punile činije, smenjivali divni sveži ukusi, boje, arome, počev od sveže mlade salate, iz jesenje setve 2023. I dakle sve je neprestano naše preplitanje čas prethodne jeseni 2023, onda prolećne setve 2024, i ponovo nove jesenje setve koja je počela dosta toplo i dobro, jako ovog 16 septembra 2024, ili u samo jednoj našoj setvenoj celoj kalendarskoj godini. Zatim tu su puni ovali peršuna lišćara koji se vazda šiša. Onda je tu obilata berba blitve.




U MARTU 2024 beremo peršun lišćar, šišamo, težimo da same sebe baš prešišamo.







U APRILU ima već rotkvica kao i graška. Sredinom aprila imamo i luka, ali i dosta pre toga, ovoga čitavu zimu, iako nam je luk bio napadnut, možda nikad lošiji nego ove 2024 godine (ali to je jesenja setva 2023!), te smo dosta morali da ga oljuštimo pre nego ga upotrebimo, ali tako je u organskoj proizvodnji, nešto se malo baci na compost, ali i nešto, podosta zdravog ostane, opstane, pretkne i za zamrzivače. Tu je i naš spanać, blitva, itd...












MAJA meseca stižu naše trešnje, a peršun lišćar ne jenjava, te beremo ga non-stop. Sredinom maja naše prve liske raštana, a onda i ranog kupusa ditmar. Kuva se džem od trešanja. Beru već prvi naši krastavci. Krajem maja imamo i naše prve maline, čak i prve duguljaste zelene ljutačice paprike, i sv napreduje, sve obećava da će svega biti podosta, no paprike su posle ljutačice umanjile, podbacile, loše su se ukorenile ove sezone 2024 iz nekog vraga njima poznatog samo…





















JUN konačno probija sve po količini ubranih plodova, te korpe su prepune, a trpeza bogata. Stiže bosiljak balzamiko, ljute papričice, krastavci, marele, višnje. I povađen je jesenji beli luk iz setve 2023. Polovinom juna prvi zreli paradajz već, i prve tikvice (niko ne sluti da će i one podbaciti, prilično umanjiti), niko ne sluti da bundeva neće biti na tovare. Imamo i prve paprike šilje, zatim prve paprike babure, onda nam dobro krenula i prva boranija (niko ne sluti da će i ona podbaciti), sve nam dakle krenulo, ko od šale, te niko ne sluti da će nam sve umanjiti, utanjiti, čak niko i ne sluti da ećmo u avgustu biti pokradeni,  radim o i stvaramo da dočekujemo i ispraćamo, dembele i šupljoglave prodavce magle zabadava hranimo, da dajemo na poklone, itd. I povađen ljubičasti luk. A krajem juna imamo i svoje kruške. Svoj prvi čeri…






































JUL u kome nam stižu smokve. Povađen je luk. Stiže naš prvi krompir. Kupine. Beremo rotkvice u zoni drvare na mesto povađenog ljubičastog luka. Onda su počele nenormalne suše, i sparno ludilo koje nije uspelo da desetkuje naš sav trud, muku, rad, znoj ulaganje, jako veliko ulaganje, bar ne načisto. I stiže naša prva šargarepa, čak i bundeva hokaido. Letnje jabuke (ne slutimo da ćemo ostati ove zime bez jesenjih jabuka, i da će podbaciti)…




























AVGUST  konačno imamo dosta plavih zrelih šljiva, koje smo čekali dosta dugo, jer ipak je ova 2024 nečemu naklonjena mnogo. Nešto uspele kelerabe. Tikvice. I onda se sredinom avgusta 2024 sve polagano brzo završava, užurbano nestaje, prestaje, sve se privodi kraju, ali mi konačno kuvamo džem od šljiva, čaki pekmez od šljiva. Tu nastaje džem i sok od drena, a stiže name plavo grožđe, dakle neka potmula jesen šapuće usred leta. Gle – skupljaju se lešnici. Kuva cvekla…














SEPTEMBAR  u kome na početku odmah sve ponestaje, sva ona obilnost na koju se naviklo tokom leta, sve prestaje, te je sve očišćeno i priprema se za jesenju setvu. Beremo rotkvice iz zone drvare…



























OKTOBAR šišamo peršun lišćar, beremo rotkvice, luk praziluk, nalazimo u spoljašnjem vrtu darove pale s neba - mladi luk samoniklice, zatim krompir samoniklice, idr. Jedna sazrela jagoda (i jagoda ove godine nije bilo, i one su ispaštale). Onda nam stižu prvi jesenji plodovi te za svega 4 nedelje počinjemo ove 2024 brati našu rukolu. Onda i rotkvice, a ubrzo i salatu, za mesec i po dana. Tu je i poslednja berba prolećnih tikvica, koje su se dockan razbudile, zatim čišćenje parcela spoljašnjih. Beremo japansku jabuku…









NOVEMBAR ponovo šišanje prolećnog peršuna lišćara. Beremo rukolu, luk praziluk, salatu, rotkvice, čili papričice, celer lišćar (i njega dosta imamo od kako je krenuo ove godine, ali se i zaboravi šta sve čovek ima u “Hirošimi”, šta sve stvori, uradi, napravi, rasadi, posadi, itd.)…

Dakle svje je ovo ovogodišnje postignuće naše, za svega 8-9 meseci izobilnost i raznolikosti plodova, s tim da su 3 najobilatija meseca ipak jun, jul i avgust dakle leto, a jesen nas je nešto napustila, a onda nam je sve letos uzeto brzo vratila, nadoknadila u drugom vidu, a kroz ovu poslednju jesenju setvu koja je nabujala za mesec i po dana do svog čuda, a to će nas hraniti i čitavu zimu, ali i na probuđeno novo proleće, pred našu našu sedmu svetu setvu 2025, dakle baš dugo…

I ako treba da zbrojim – jesam li ičim propala ove godine 2024 ili pak strahovito uspela, porasla, prevagnuće samo na uspeh, na porast, na možda dosta dorar uspeh s obzirom na sva loša i negativna, ona spoljašnja smetanja i ometanja, na one spoljašnje nepovoljne i jako, a vrlo ekstremne sparne nenormalne ludačke uslove...

Dakle, preživeli smo samo radeći i stvarajući, trpezu puneći zdravljem, i opet ćemo na proleće 2025, možda nikad mudrije i jače…

Itd…

 

Нема коментара:

Постави коментар