Posmatrano samo 8-9 meseci celih, a u ovoj našoj tek
šestoj setvenoj godini 2024, evo šta nam je plodova sve podareno od februara 2024,
pa sve do danas, do prvih pet dana tek početog meseca novembra 2024, dakle kroz
čitavu našu prolećnu, i jesenju našu šestu setvu, berbu...
Već od polovine FEBRUARA ovog jako toplog i
preuranjenog proleća 2024, koje je baš obećavalo nam izobilje, na trpezi su punile
činije, smenjivali divni sveži ukusi, boje, arome, počev od sveže mlade salate,
iz jesenje setve 2023. I dakle sve je neprestano naše preplitanje čas prethodne
jeseni 2023, onda prolećne setve 2024, i ponovo nove jesenje setve koja je
počela dosta toplo i dobro, jako ovog 16 septembra 2024, ili u samo jednoj našoj
setvenoj celoj kalendarskoj godini. Zatim tu su puni ovali peršuna lišćara koji
se vazda šiša. Onda je tu obilata berba blitve.
U MARTU 2024 beremo peršun lišćar, šišamo, težimo da
same sebe baš prešišamo.
U APRILU ima već rotkvica kao i graška. Sredinom aprila
imamo i luka, ali i dosta pre toga, ovoga čitavu zimu, iako nam je luk bio
napadnut, možda nikad lošiji nego ove 2024 godine (ali to je jesenja setva
2023!), te smo dosta morali da ga oljuštimo pre nego ga upotrebimo, ali tako je
u organskoj proizvodnji, nešto se malo baci na compost, ali i nešto, podosta
zdravog ostane, opstane, pretkne i za zamrzivače. Tu je i naš spanać, blitva,
itd...
MAJA meseca stižu naše trešnje, a peršun lišćar ne
jenjava, te beremo ga non-stop. Sredinom maja naše prve liske raštana, a onda i
ranog kupusa ditmar. Kuva se džem od trešanja. Beru već prvi naši krastavci. Krajem
maja imamo i naše prve maline, čak i prve duguljaste zelene ljutačice paprike,
i sv napreduje, sve obećava da će svega biti podosta, no paprike su posle
ljutačice umanjile, podbacile, loše su se ukorenile ove sezone 2024 iz nekog
vraga njima poznatog samo…
JUN konačno probija sve po količini ubranih plodova,
te korpe su prepune, a trpeza bogata. Stiže bosiljak balzamiko, ljute papričice,
krastavci, marele, višnje. I povađen je jesenji beli luk iz setve 2023. Polovinom
juna prvi zreli paradajz već, i prve tikvice (niko ne sluti da će i one
podbaciti, prilično umanjiti), niko ne sluti da bundeva neće biti na tovare.
Imamo i prve paprike šilje, zatim prve paprike babure, onda nam dobro krenula i
prva boranija (niko ne sluti da će i ona podbaciti), sve nam dakle krenulo, ko
od šale, te niko ne sluti da će nam sve umanjiti, utanjiti, čak niko i ne sluti
da ećmo u avgustu biti pokradeni, radim
o i stvaramo da dočekujemo i ispraćamo, dembele i šupljoglave prodavce magle
zabadava hranimo, da dajemo na poklone, itd. I povađen ljubičasti luk. A krajem
juna imamo i svoje kruške. Svoj prvi čeri…
JUL u kome nam stižu smokve. Povađen je luk. Stiže
naš prvi krompir. Kupine. Beremo rotkvice u zoni drvare na mesto povađenog
ljubičastog luka. Onda su počele nenormalne suše, i sparno ludilo koje nije uspelo
da desetkuje naš sav trud, muku, rad, znoj ulaganje, jako veliko ulaganje, bar
ne načisto. I stiže naša prva šargarepa, čak i bundeva hokaido. Letnje jabuke
(ne slutimo da ćemo ostati ove zime bez jesenjih jabuka, i da će podbaciti)…
AVGUST
konačno imamo dosta plavih zrelih šljiva, koje smo čekali dosta dugo,
jer ipak je ova 2024 nečemu naklonjena mnogo. Nešto uspele kelerabe. Tikvice. I
onda se sredinom avgusta 2024 sve polagano brzo završava, užurbano nestaje,
prestaje, sve se privodi kraju, ali mi konačno kuvamo džem od šljiva, čaki pekmez
od šljiva. Tu nastaje džem i sok od drena, a stiže name plavo grožđe, dakle
neka potmula jesen šapuće usred leta. Gle – skupljaju se lešnici. Kuva cvekla…
SEPTEMBAR u
kome na početku odmah sve ponestaje, sva ona obilnost na koju se naviklo tokom
leta, sve prestaje, te je sve očišćeno i priprema se za jesenju setvu. Beremo rotkvice
iz zone drvare…
OKTOBAR šišamo peršun lišćar, beremo rotkvice, luk praziluk,
nalazimo u spoljašnjem vrtu darove pale s neba - mladi luk samoniklice, zatim
krompir samoniklice, idr. Jedna sazrela jagoda (i jagoda ove godine nije bilo,
i one su ispaštale). Onda nam stižu prvi jesenji plodovi te za svega 4 nedelje
počinjemo ove 2024 brati našu rukolu. Onda i rotkvice, a ubrzo i salatu, za
mesec i po dana. Tu je i poslednja berba prolećnih tikvica, koje su se dockan
razbudile, zatim čišćenje parcela spoljašnjih. Beremo japansku jabuku…
NOVEMBAR ponovo šišanje prolećnog peršuna lišćara.
Beremo rukolu, luk praziluk, salatu, rotkvice, čili papričice, celer lišćar (i
njega dosta imamo od kako je krenuo ove godine, ali se i zaboravi šta sve čovek
ima u “Hirošimi”, šta sve stvori, uradi, napravi, rasadi, posadi, itd.)…
Dakle svje je ovo ovogodišnje postignuće naše, za svega
8-9 meseci izobilnost i raznolikosti plodova, s tim da su 3 najobilatija meseca
ipak jun, jul i avgust dakle leto, a jesen nas je nešto napustila, a onda nam
je sve letos uzeto brzo vratila, nadoknadila u drugom vidu, a kroz ovu
poslednju jesenju setvu koja je nabujala za mesec i po dana do svog čuda, a to
će nas hraniti i čitavu zimu, ali i na probuđeno novo proleće, pred našu našu
sedmu svetu setvu 2025, dakle baš dugo…
I ako treba da zbrojim – jesam li ičim propala ove
godine 2024 ili pak strahovito uspela, porasla, prevagnuće samo na uspeh, na porast,
na možda dosta dorar uspeh s obzirom na sva loša i negativna, ona spoljašnja
smetanja i ometanja, na one spoljašnje nepovoljne i jako, a vrlo ekstremne
sparne nenormalne ludačke uslove...
Dakle, preživeli smo samo radeći i stvarajući, trpezu
puneći zdravljem, i opet ćemo na proleće 2025, možda nikad mudrije i jače…
Itd…
Нема коментара:
Постави коментар